SI SOU SERVITS: Tapes, quines tapes?

Escrit per Francesc Murgadas / AMIC -

Crec recordar que era el mític i gadità Doctor Thebussem, el primer gastrònom de l’estat espanyol que gosava fins i tot esmenar-li la plana al cuiner de la casa reial, que explicava l’origen de les «tapas» en el prosaic costum de cobrir, a les tavernes andaluses de finals del XIX, les copes de fino servides als clients, amb una rodella d’embotit o un tall de pernil per evitar que les mosques del vinagre s’abraonessin cap al vi. Una etimologia que Maria Moliner dóna per bona en el seu «Diccionario de uso del español», tot limitant-lo, també, a la regió andalusa.

Explico això perquè veig, amb certa estupefacció, que el govern de l’estat espanyol està fent gestions al més alt nivell per tal que les «tapas» siguin incloses en el Catàleg de Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco, al costat del Cant de la Sibil·la de Mallorca o les Falles de València.

No serè jo qui tregui valor a aquesta mostra de convivialitat gastronòmica tan arrelada a casa nostra i que, a més, està servint per introduir la nostra cuina en ambients fins ara més partidaris del menú degustació, encotillat, formal i, si em permeteu, tan poc mediterrani.

Però crec que les coses s’han de fer ben fetes. I, per tant, no es poden donar l’específic «pincho» (amb l’escuradents recomptable inclòs) o el genèric «aperitivo» com a sinònims de «tapa». Com tampoc es pot, com fa l’argumentari oficial de la petició del govern, donar al «tapeo» o al «irse de pinchos» la finalitat única de «consumir bebidas, bàsicament vino y cerveza». Cert que Maria Moliner dóna a les «tapas» la funció de «acompañar las bebidas». Però una cosa és acompanyar i l’altra impulsar-ne el consum. O algú diria que la «tamborada», ja element d’aquest patrimoni immaterial, té com a objectiu fer el màxim soroll possible?

Per tant, potser convindria revisar aquesta proposta sorgida de la Real Academia de Gastronomia de l’ínclit Rafael Ansón, per ajustar-la més a la realitat. No fos que, en el fons, la maniobra busqui subsumir el «pintxo» en un concepte més genèric que inclouria les bosses de patates i similars que, en els «botellons», ajuden a «consumir bebidas, bàsicament vino y cerveza».

Francesc Murgadas / AMIC –

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.