MANIFEST MARXA FEMINICIDIS «DRET A L’AVORTAMENT»

COMUNICAT. MAREA LILA LLEIDA

L’actual crisi provocada per la COVID19 ha intensificat una situació crítica i estructural de desigualtat, posant en evidència l’escassa protecció social d’un sistema de cures desvaloritzat a tots els nivells. Aquest sistema és sostingut de forma molt majoritària per les dones, tant de manera remunerada com per les tasques naturalitzades en l’àmbit de la llar, realitzades amb sobrecàrregues o externalitzades en precarietat. 

A més, l’afeblit sistema sanitari ha hagut de bolcar els seus insuficients recursos en la pandèmia i ha empitjorat l’acompanyament de les dones en totes les seves realitats,vulnerant els seus drets, i repuntant les xifres de violència obstètrica i obstaculitzant el dret a l’avortament. En concret a les regions sanitàries de Lleida i Pirineu, és un dret que no està del tot garantit, especialment pel que fa a referència a les interrupcions voluntàries de l’embaràs de forma quirúrgica, ja que tot el personal sanitari de l’àrea de ginecologia de l’hospital públic Arnau de Vilanova s’acull a l’objecció de consciència,aquest fet fa que les dones hagin de desplaçar-se a altres demarcacions, amb tot el que això comporta. 

Per aquest motiu demanen una solució urgent per part de les autoritats competents que s’ajusti a la realitat i interseccionalitat de les dones de les regions sanitàries de Lleida i del Pirineu. En plena pandèmia, la llar ha significat també per a moltes dones i infants conviure en un espai no segur, amb situacions de violència de parella i familiar. Les dades indiquen que es va produir el doble d’atenció telefònica en els mesos de confinament, i els serveis d’atenció afirmen que, especialment en el postconfinament, es van atendre moltes situacions que havien estat en contenció i que amb les mesures actuals tenen un mal pronòstic. Per a aquestes situacions de violència no s’ha buscat ampliació d’espai per tal de fer una atenció essencial amb condicions de seguretat. Tenim uns serveis que,externalitzats o no, sempre estan precaritzats, i durant aquesta pandèmia han hagut de posar recursos personals per continuar realitzant una atenció sota mínims i esgotadora. Entitats i serveis han quedat desbordades i desemparades per les institucions. 

Aquesta que vivim és una crisi sistèmica: segons la Macroenquesta de violències envers les dones de l’any 2019, de la Delegació del Govern contra la violència de gènere,gairebé un 60% de les dones de més de 16 anys hem patit violències (físiques,psicològiques, econòmiques i sexuals-assetjaments i agressions-) pel fet de ser dones:dones grans, dones joves, dones trans*, lesbianes, dones racialitzades, dones migrades, dones amb capacitats diverses, treballadores sexuals, dones adultes, dones de contextos rurals i de contextos urbans…Encara continuem lluitant per visibilitzar totes les violències que són instruments d’opressió de les totes les dones en una societat patriarcal, exigint la implementació total de l’educació afectiva i sexual, reivindicant que es compleixi la garantia plena dels nostres drets. 

L’actual sistema de justícia i la violència dels cossos policials criminalitza i estigmatitza la protesta i la dissidència. Seguim fermes i compromeses en la defensa de la democràcia i les llibertats, denunciem la llei Mordassa, i exigim la llibertat de les preses polítiques i de totes les dones preses o represaliades a causa de l’estructura patriarcal.. Davant d’aquesta ofensiva, les feministes ens trobem amb l’exigència de combatre les violències, les injustícies i les discriminacions. És una qüestió de supervivència:acabar amb la justícia patriarcal. 

Per tant, reclamem canvis estructurals claus per a la prevenció, l’atenció i la recuperació de tota mena de violències masclistes que suposen riscos afegits al de la pandèmia per a la salut mental i física. Apostem per polítiques que posin la vida al centre i amb l’assignació pressupostària que les garanteixin. 

Denunciem la Llei d’Estrangeria, que exerceix violència sobre les dones migrades i subordina les seves vides al patriarcat i exigim la regularització de la situació de les dones com a única via per revertir els processos de violències masclistes. Reclamem també que, a la nostra ciutat, el cas de l’Aula Municipal de Teatre no caigui en l’oblit, que s’iniciï la Comissió Especial per esclarir els fets que hi han ocorregut, que es repari ales supervivents d’aquells abusos, que es cerquin mecanismes per a l’acompanyament de casos que encara no hagin prescrit i, evidentment, la no prescripció del delicte d’abusos a menors. 

Ens manifestem a favor de l’autoorganització i l’autodefensa feminista per desemmascarar els discursos que transmet la cultura patriarcal capitalista i tota la seva violència estructural.

“Davant les violències masclistes, justícia feminista”

“Totes juntes, diverses, vives i rebels”

MAREA LILA LLEIDA

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.