L’ORIGEN DEL CARNESTOLTES

OPINIÓ. PERE SERRET BESA

Lleida tornarà a celebrar la rua del carnestoltes, després de suspendre’s l’any passat per la pandèmia. La desfilada de carrosses es preveu efectuar-les el dissabte vinent, vint-i-sis de febrer. El carnestoltes tracta d’un costum instituït a tot el món amb les seves característiques diferenciadores segons el lloc de l’orbe en què ens trobem, però…… Quan sabem del seu origen real? El carnestoltes és una celebració pública que té lloc immediatament abans de la Quaresma cristiana, amb data variable (entre el febrer i el març segons l’any). Combina alguns elements, com ara disfresses, comparses, desfilades i festes en general pels diferents carrers d’algunes poblacions. A Lleida capital, aquest any, tornarà al carrer per celebrar-ho des del vint-i-quatre de febrer fins al dia dos de març (la desfilada de carrosses està programada per al dissabte dia vint-i-sis de febrer), s’han projectat tot un seguit d’actes amb la implicació d’entitats i col·lectius de la ciutat, per tal de viure amb la màxima normalitat possible aquesta festa tan popular. Antigament, a la nit del carnestoltes tot es valia i es permetia, diu la llegenda que per això es posaven màscares. El seu origen sembla probable de les festes paganes, com les que realitzaven en honor a Bacó (El Déu del vi), les saturnals i les lupercals romanes, o les que es realitzaven en honor del bou Apis, a Egipte. Segons es desprèn d’alguns historiadors, els principis d’aquesta festivitat es remunten fa més de cinc mil anys, amb celebracions molt semblants a l’època de l’Imperi Romà, on arran d’això s’expansió el costum a Europa, sent portat a Amèrica pels navegants espanyols i portuguesos a partir del segle XV.

Una de les celebracions més gran que existeixen al món és la de Rio de Janeiro. La més duradora és el de Gualenguaychú, a la província d’Entre Ríos (República Argentina), que abasta des del primer cap de setmana de gener, fins al primer cap de setmana de març. Altres famosos carnavals internacionalment considerats són els de Santa Creu de Tenerife, Venècia i Cadis. En aquesta darrera capital han estat declarats d’interès turístic internacional.

Esperem i confiem que tots els lleidatans, surtin a festejar aquesta festa i participin en els actes organitzats pels diferents carrers. “La Marató de l’ou o la popular cursa de llits, comitives i actuacions i com no podia faltar l’enterrament de la sardina, que és qui posarà el colofó ​​final d’aquesta gran festa. I per acabar no podia faltar aquest vell refrany carnavalesc “No hi ha carnaval sense lluna, ni Setmana Santa a les fosques”.

PERE SERRET BESA

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.