La Fundació ”la Caixa” premia un projecte social de Lleida amb visió innovadora que ha aconseguit una transformació directa en la societat

PREMIS FUNDACIÓ ”LA CAIXA” A LA INNOVACIÓ SOCIAL 2021

La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, va presidir ahir al costat del director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila, l’acte de lliurament dels Premis Fundació “la Caixa” a la Innovació Social 2021

 

  • En total, per a l’edició del 2021, dels 602 projectes seleccionats a les convocatòries socials del 2019, s’han concedit 10 premis i 3 accèssits.
  • D’entre la desena d’iniciatives guardonades, a Lleida hi ha una entitat reconeguda per la seva tasca: la Fundació Privada Integra Pirineus de Fígols i Alinyà. A nivell català, la iniciativa lleidatana se suma als premis lliurats a la Fundació Contorno Urbano de l’Hospitalet de Llobregat i a l’Associació Quilòmetre Zero, en col·laboració amb l’Associació Punt de Referència, de Barcelona i Tarragona.
  • Els 10 guanyadors i els 3 accèssits, premiats amb 15.000 i 5.000 euros respectivament per projecte, duen a terme la seva acció social a Sevilla, Salamanca, Barcelona, Tarragona i Lleida, València i Castelló, Badajoz, Pontevedra, Madrid, i Àlaba, Guipúscoa i Biscaia.

Lleida, 21 d’octubre de 2021. L’acte de lliurament dels Premis Fundació ”la Caixa” a la Innovació Social 2021 va ser presidit ahir per la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i pel director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila, a CaixaForum Madrid.

En total, en aquesta edició es van presentar 57 candidatures, i d’aquestes, se n’han seleccionat 10 guanyadors, un d’ells a Lleida, que rebran un premi de 15.000 euros cadascun, i 3 accèssits, amb 5.000 euros cadascun. Aquestes aportacions econòmiques extra se sumen al finançament que aquests projectes ja van rebre el 2019 en el moment de ser seleccionats per les convocatòries socials de la Fundació ”la Caixa”.

Respostes eficaces davant dels nous reptes socials

El lliurament de la sisena edició dels Premis a la Innovació Social 2021 del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials reconeix projectes innovadors que van ser seleccionats en les convocatòries de l’any 2019. En aquesta edició s’ha avaluat tant el desenvolupament final del projecte com l’impacte aconseguit. El 2019, es van invertir més de 17 milions d’euros en el programa i es va influir en 268.231 persones beneficiàries a tot Espanya a través de 736 projectes en col·laboració amb entitats socials. 

El 2020 es van seleccionar 995 projectes amb una inversió de 26,1 milions d’euros per a 281.647 persones destinatàries.

Aquests guardons són un reconeixement especial a les entitats que van desenvolupar, a partir d’aquest programa, projectes que donen respostes eficaces, eficients, sostenibles i justes als complexos reptes socials que afronta la societat.

El jurat que ha valorat aquests premis està compost per representants del tercer sector de centres de recerca i docència de l’àmbit social, de l’Administració, de la Fundació ”la Caixa” i de mitjans de comunicació. Els projectes s’ha seleccionat a partir del grau d’innovació, l’impacte de la iniciativa, el monitoratge i l’avaluació, el potencial i la sostenibilitat econòmica. Projectes innovadors que milloren, reinventen, complementen o transformen solucions actuals; que relacionen el problema social que volen afrontar amb les activitats proposades; que fan servir sistemes i eines per provar els resultats esperats i els impactes de la iniciativa; que tenen facilitat per a la transferència i l’adaptació de la innovació a contextos diferents, i que valoren que es puguin generar ingressos per no haver de dependre d’una única font de finançament.

 

Donem Vida al Bosc: el projecte premiat de Lleida

D’entre la desena d’iniciatives guardonades, a Lleida hi ha una entitat reconeguda per la seva tasca: la Fundació Privada Integra Pirineus de Fígols i Alinyà, pel projecte “Donem Vida al Bosc. Inserció sociolaboral a través de la gestió forestal sostenible al Pirineu”.

Donem Vida al Bosc. Inserció sociolaboral a través de la gestió forestal sostenible al Pirineu

Fundació Privada Integra Pirineus

Fígols i Alinyà

Integració laboral de persones en situació d’exclusió, amb discapacitat o amb problemes de salut mental, capacitant-les per a la gestió forestal sostenible dels boscos del Pirineu que actualment estan en una situació d’abandonament i alarma pel perill que suposen els incendis. El treball que fan els beneficiaris consisteix a desbrancar arbres talats i triturar la primera matèria per crear estelles que són transportades a les calderes de la comarca i rodalia, o bé que són absorbides pel subsol de manera que afavoreixen la biodiversitat i la prosperitat del bosc. Es fa un seguiment dels beneficiaris en el terreny social per tal de detectar les necessitats que tenen i brindar-los les competències que necessitin per poder-se incorporar al mercat laboral ordinari.

Tres iniciatives premiades a Catalunya

A nivell català, la iniciativa lleidatana se suma als premis lliurats a la Fundació Contorno Urbano de l’Hospitalet de Llobregat i a l’Associació Quilòmetre Zero, en col·laboració amb l’Associació Punt de Referència, de Barcelona i Tarragona.

MÒDUL: construir comunitat des de la regeneració urbana 

Fundació Contorno Urbano

L’Hospitalet de Llobregat (Barcelona)

Laboratori ciutadà per a l’anàlisi, el disseny i la recuperació d’un solar abandonat en un parc i centre ecològic cultural al servei de tota la comunitat i entitats del territori. La creació d’un espai públic verd i un equipament autogestionat busca donar resposta a la manca d’espai en un barri molt densament poblat. El procés situa les persones al centre del disseny urbà, implicant-hi tant veïns com moltes altres organitzacions que treballen a la zona. Els espais generats són polivalents i amb possibilitat de ser utilitzats per escoles, organitzacions i individus, de manera que s’enforteixen els vincles comunitaris i es construeixen ciutats més resilients i solidàries.

Mentoria per a la inclusió

Associació Quilòmetre Zero, en col·laboració amb l’Associació Punt de Referència

Barcelona i Tarragona

Avaluació i sistematizació de models de transferència de coneixement i bones pràctiques sobre processos de mentoria social per promoure l’autonomia i l’emancipació de joves tutelats i extutelats, amb la finalitat de donar eines efectives i innovadores i millorar competències de professionals i persones voluntàries. Els marcs i manuals per assessorar el disseny i la implantació de projectes de mentoria social es desenvolupen a través de dues línies d’acció: i) De la pràctica a la teoria: supervisió d’activitats, avaluació, sistematizació i elaboració de guies didàctiques per formar nous professionals; i ii) De la teoria a la pràctica: formació per a nous professionals incloent-hi necessitats específiques detectades (joves sense llar, amb problemes de salut mental, etc.) i noves eines.

A més dels tres projectes catalans, les entitats premiades duen a terme la seva tasca social a Andalusia (1 premi, a Sevilla); Castilla i Lleó (1 premi, a Salamanca); Comunitat Valenciana (1 premi, a València i Castelló); Extremadura (1 premi, a Badajoz); Galicia (1 accèssit, a Pontevedra); Madrid (3 premis i 1 accèssit); i País Basc (1 accèssit a Àlaba, Guipúscoa i Biscaia). L’acció de tots aquests projectes arriba a prop de 8.000 persones beneficiàries

La distribució per àmbits dels projectes guardonats és la següent:  interculturalitat i acció social (6 projectes), inserció sociolaboral (2 projectes), lluita contra la pobresa infantil i l’exclusió social (2 projectes), acció social en l’àmbit rural (2 projectes) i habitatges per a la inclusió social (1 projecte).

La resta de projectes guardonats dels Premis Fundació ”la Caixa” a la Innovació Social 2021 són:

GUANYADORS

YMCA – Badajoz

Aprenem junts: atenció a la infància i la joventut vulnerable i les seves famílies

Badajoz

El projecte proposa la tecnologia, la robòtica i la metodologia STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) per millorar la motivació i els resultats acadèmics d’alumnes amb risc de fracàs escolar. La robòtica educativa té potencial per complementar i millorar les respostes educatives existents i promoure el desenvolupament cognitiu, ensenyant l’ús de codis que facilitin la comprensió de textos i la seva aplicació a problemes reals. Així mateix, incrementa l’autoestima i promou el treball col·laboratiu.

Igualando al Sur 

Asociación Entre Amigos de Sevilla 

Sevilla

Aquest projecte d’intervenció comunitària promou la col·laboració publicoprivada i l’empoderament i la participació ciutadana per a la cura, la reforma i la recuperació dels espais comuns i els serveis públics i privats en situació d’abandonament. Per millorar la convivència, es duen a terme dos tipus d’intervenció: i) Dinamització i apropiació progressiva del carrer a través del joc amb infància, i ii) Suport a l’enfortiment d’estructures veïnals per fer intervencions de millora d’hàbitat (pintar façanes, instal·lar baranes, etc.), així com per formalitzar processos de presentació d’incidències concretes a l’Administració pública.

 

Dones sembrant igualtat en l’àmbit rural

Asociación Garaldea

Morata de Tajuña i Chinchón (Madrid)

Treballen per generar nous grups de dones en l’entorn rural com a agents de prevenció de la violència de gènere i la promoció de la salut integral utilitzant eines com el teatre social o l’escriptura creativa. Fan servir una metodologia integral, intergeneracional i intercomunitària, i s’intervé de manera transversal amb perspectiva de gènere, combinant activitats de salut, cultura i memòria. Busquen posicionar i reivindicar el que és femení en zones on les dones han estat i continuen sent històricament relegades, empoderant-les i convertint-les en agents comunitaris de canvi.

 

Programa Contexto (Investigació, Formació, Intervenció i Prevenció de la Violència de Gènere a través del treball amb l’agressor)

Asociación PSIMA (Professionals Socials en la Intervenció del Maltractament)

València, Castelló de la Plana i Gandia

 

Intervenció psicosocial amb homes agressors mitjançant el disseny, l’aplicació i l’avaluació d’un pla motivacional individualitat (PMI). Introdueixen com a element innovador l’atenció específica del consum problemàtic d’alcohol i altres drogues (CPAD), juntament amb la violència de gènere (VdG). Plantegen l’abordatge per mitjà d’un enfocament preventiu i són pioners a integrar en la intervenció ambdues problemàtiques (CPAD i VdG) per reduir la probabilitat d’abandonament de la intervenció i evitar el risc de reincidència.

 

Empleando a medida. Projecte d’inserció laboral sostenible al medi rural per a persones amb discapacitat

Servicios e Iniciativas Laborales S.L.

Calzada de Valdunciel (Salamanca)

La intervenció aborda la inserció laboral de col·lectius amb discapacitat per generar un nou nínxol d’ocupabilitat que contribueixi a dinamitzar zones rurals i per activar l’economia mentre es preserva el medi ambient. El plantejament que es proposa és formar persones amb discapacitat per a la gestió sostenible de les restes vegetals generades per les podes i els desbrossaments: amb màquines «biotrituradores» gestionades pels beneficiaris, se substitueixen les cremes tradicionals per un sistema de creació d’abonament natural.

Empreses compromeses i responsables amb la inserció laboral de persones amb VIH i altres col·lectius en situació d’exclusió social.

Trabajando en Positivo

Madrid

Suport a empreses per integrar la inserció laboral de persones amb VIH en les seves accions de responsabilitat social corporativa, per mitjà de diverses vies de col·laboració complementàries. Les seves accions incideixen sobre preconceptes i estigmes que generalment es tenen sobre les persones amb VIH, i també sobre el canvi d’algunes percepcions molt introduïes en l’imaginari col·lectiu per evitar la perpetuació de la discriminació cronificada. Alhora, es combinen campanyes de comunicació i sensibilització amb les accions d’incidència política, l’objectiu de les quals és aconseguir canvis legislatius concrets vinculats a l’ocupació pública i privada.

Tardes de Garaje 

Asociación Garaje 

Madrid

Projecte d’oci educatiu i terapèutic que connecta adolescents i professionals de la pedagogia i de la música rap, per generar una obra musical innovadora, educativa i amb capacitat de sensibilització social. Fan servir les xarxes socials com a eina i plataforma per a la difusió de continguts del programa i de missatges positius fàcilment digeribles per la joventut. Joves en situació de vulnerabilitat esdevenen referents i altaveus sobre els problemes que afecten els seus contemporanis, i això els empodera i els converteix en una part de la solució. Així mateix, treballen juntament amb diverses institucions públiques, privades i acadèmiques.

 

ACCÈSSIT

Mugetatik haratago. Més enllà de les fronteres 

Fundación ALBOAN 

Bilbao, San Sebastià, Vitoria-Gasteiz i Azpeitia

Proposta d’educació intercultural per propiciar canvis culturals i sistèmics mitjançant experiències vivencials en què joves i professors de secundària experimenten les dificultats que tenen les persones migrades i refugiades en la fugida, el trànsit i l’arribada a la seva destinació. L’estratègia d’innovació educativa vivencial es complementa amb activitats per a familiars i dirigides a la ciutadania general, amb la finalitat d’augmentar coneixements, transformar percepcions i creences, i millorar actituds i competències per a l’acollida i la convivència intercultural. Tot això, dut a terme juntament amb persones migrades i refugiades de l’entorn de les comunitats educatives formals. 

La Morada Housing First per a dones sense llar 

AIRES (Asociación para la Inclusión Residencial y Social) 

Madrid

Aquest projecte aborda una metodologia housing first especialitzada en dones que han passat per situacions de trauma i violència. Així, afronta un doble repte: d’una banda, el sensellarisme a través de l’habitatge individual sense límit de temps i acompanyat de suport personalitzat i especialitzat; i de l’altra, centren aquests suports a superar els traumes de dones supervivents de violència. D’aquesta manera, introdueixen l’enfocament de gènere com a element innovador que complementa les respostes existents.

Guindastres 

Plan Comunitario de Teis 

Vigo

Coordinació i creació de serveis, recursos i plataformes per enfortir bases comunitàries, generar noves dinàmiques de col·laboració i habilitar el treball conjunt de tots els actors implicats en el desenvolupament de menors en risc d’exclusió, incloent-hi agents socials, famílies i els mateixos beneficiaris. El treball conjunt d’actors poc habituats a fer-ho i el seu empoderament són el motor per garantir intervencions transversals i minimitzar així les situacions d’exclusió socioeducativa dins de la comunitat de Teis. L’enfocament és preventiu i holístic, i aborda diferents àrees interrelacionades de l’àmbit socioeducatiu de menors: canvis curriculars, alimentació escolar, àrea lúdica, normes de convivència, etc. 

 

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.