Els docents, aquells éssers oblidats …

Article d'opinió. Joan Ramon Buixadera

Era tot just un adolescent i gaudia molt de les classes de francès que rebia a l’acadèmia de “Monsieur” Borràs. En realitat es deia Joan però, desconec des de quan, a Lleida tothom li deia monsieur i, si et coneixia, s’adreçava a tu sempre en francès. Vaig ser alumne seu i, al cap dels anys, vaig ser professor en aquell centre.
Era un home molt estricte. Sempre deia que el seu centre era una petita porció de França al bell mig de Lleida i, en conseqüència, s’hi havia de parlar francès perquè n’era la llengua oficial. Tota la vida va ser així, des de la seva manera impecable de vestir, fins a l’ús dels costums socials del país veí. Sabia encomanar el gust per la llengua francesa i els costums dels francesos.
Un dia, en una classe amb una professora, la Xaro Díez, vaig cometre un greu error que vaig pagar amb escreix l’endemà mateix. Fruit de la meva ignorància i l’atreviment que aquesta comporta, li vaig recriminar la “bona vida que es peguen els mestres”. Ella, sense alterar-se, em va preguntar si realment estava convençut d’allò que acabava de dir. Com que li vaig dir que sí, ella em va reptar a que fes jo la classe següent, i jo, innocent, vaig acceptar el repte. L’endemà, sense haver preparat res, em vaig presentar a classe disposat a ocupar el lloc de la professora. En menys de mitja hora ja havia “fet la classe”, però encara quedava mitja hora i ella, sarcàstica, em va dir: “no era tan fàcil? Espavil, doncs!” Mai més em vaig riure de la tasca dels docents!
Durant uns quants anys em vaig dedicar a intentar, com va fer Monsieur Borràs, encomanar el meu gust per França, la seva llengua i els seus costums, als meus alumnes. El tracte amb ells no va ser sempre fàcil i agradable. Els adolescents viuen al seu món, amb les seves normes, i pobre d’aquell que n’hi vulgui imposar unes altres, encara que sigui en una aula d’un centre escolar. En pot sortir ben escaldat! I no parlem dels pares que “aparquen” als fills a les aules tot esperant que els docents els formin, els eduquin i els ensenyin. Si algú gosa retreure’ls aquesta actitud, aviat apareixen els horaris privilegiats, les vacances, els sous ( i a espaÑa no són precisament els millor pagats d’Europa) … algú s’ha parat a pensar que, si a tot arreu es fa igual, amb petitíssimes variacions, deu ser perquè és com ha de ser? Si els pares han de “suportar” als fills les hores que estan a casa, i en són “els pares”, no ho oblidem!, s’han plantejat valorar l’esforç que han de fer els docents, que són persones, també, com tothom per mirar de fer-los creure?
Ara, després de “tantes vacances” per culpa de la COVID, se’ls posarà a la boca del llop amb normes a mitges, improvisació plena, contradiccions en temes seriosos de seguretat, i s’espera que, com els set nans de la Blancaneu, vagin a les aules cantant : “Ja vaig, ja vaig, a l’aula a treballar … “
Senyors i senyores polítiques, mares i pares dels alumnes, siguem seriosos, si us plau! L’escola és el lloc on es forma el futur de la nostra societat. Els equips docents són els encarregats de fer-ho. Ja que les condicions laborals a què s’hauran d’enfrontar no seran les ideals, que rebin, almenys, el suport de la societat que vam rebre, al seu dia, la seva formació i els seus coneixements. Per nosaltres i també per ells. Bona nit, gent bona !!

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.