COQUES DE RECAPTE

Les coques de recapte són un recurs culinari de les terres catalanes que recorden les pizzes, amb elles s’aprofitava els sobrants de les verdures i embotits i es podien preparar amb molts ingredients, des de carbassons, pebrots, cebes, albergínies, bolets i tot allò que els pagesos tinguessin en temporada. Una mica de bacallà, arengades o sardines eren un bon complement i no diguem unes riques botifarres. Són un recurs per preparar un plat equilibrat amb els hidrats de carboni de la massa, les verdures i les proteïnes dels peixos o les botifarres.

Actualment trobem un assortiment en fleques de les nostres comarques però podem animar-nos a preparar-ne alguna, són de fàcil elaboració i ideals per aprofitar algunes verdures perdudes per la nevera i fins i tot algunes sobres d’altres àpats.

La base sempre és la mateixa, preparar una massa de pa amb farina de blat, oli d’oliva verge extra, aigua i sal.

COQUES DE RECAPTE

Es poden fer sense llevat, així queden més planes i cruixents o amb llevat de fleca, així queden més gruixudes i toves. Fins i tot es poden utilitzar masses de pizza preparades o massa de pa del nostre forner habitual.

Són molt fàcils de preparar i un excel·lent recurs per a sopars o també a pícnics.

Aquí us expliquem una recepta bàsica sense llevat: 300g de farina de blat, 70cc d’oli d’oliva verge extra, 150cc d’aigua i sal. Les verdures per posar per sobre de la massa poden ser 2 pebrots vermells, 2 albergínies, 2 cebes i altres elements com botifarres. Si la volem preparar vegetariana podem posar formatge o tofu juntament amb les verdures rostides, perquè abans de preparar la massa hem de escalivar les verdures senceres al forn en una safata, regades amb un fil d’oli a 180 º uns 30 minuts fins que estiguin tendres.

Un cop fredes les hortalisses treu la pell de les cebes i albergínies i la pell i les llavors dels pebrots. Talla a tires i reserva.

La massa es prepara barrejant en un bol la farina amb 50cc d’oli d’oliva verge extra, un pessic de sal i afegeix a poc a poc l’aigua a temperatura ambient. Amassa fins que la pasta es desenganxi de les mans, forma una bola i deixa reposar uns minuts. Estira la massa sobre una superfície enfarinada amb un corró o amb les mans untades amb una mica d’oli i estén en una safata de forn amb paper de forn.

Encén el forn a 200 º i mentrestant reparteix per sobre les verdures escalivades, rega amb un fil d’oli i assaona al gust. Posa a sobre els elements que vulguis, botifarres, bacallà, tonyina, sardines, restes de pollastre rostit, etc. Deixa al forn uns 20 minuts vigilant que no es cremi i llest, ja pots servir una rica coca de recapte. També la podeu servir a temperatura ambient i fins i tot preparar-la amb antelació d’un dia per l’altre.

Aquesta recepta és sense llevat i queda plana, torrada i cruixent, si la prefereixes amb llevat perquè quedi més tova i alta afegeix en preparar la massa 10g de llevat fresc de fleca i deixa reposar una hora perquè augmenti la massa.

Resumint, anima’t a preparar alguna coca de recapte que a més a més de deliciosa és un bon exemple de cuina d’aprofitament.

COQUES DE RECAPTE

Globallleida

Els comentaris estan tancats