La Fundació Comunitària Raimat Lleida i Acciona han estat guardonades per la sostenibilitat de Raimat Arts Festival, que en la passada edició es va convertir en el primer festival “water positive” del món.
Els Lurra Sariak (Premis Terra) que organitza el Consorci d’Aigües de Bilbao Bizkaia i premien la sostenibilitat en diferents àmbits, van fer entrega ahir dilluns, dia 17 de juny, del guardó en l’àmbit de la Ciència a la presidenta de la FCRL, Elena de Carandini; i la responsable de Projectes d’Innovació d’Acciona Aigua, Paula Pérez. L’acte va tenir lloc a l’Auditori de la Universitat de Deusto.
La segona edició del Raimat Arts Festival (RAF) i Acciona van retornar un milió de litres d’aigua a l’ecosistema, compensant, així, la petjada hídrica de l’esdeveniment celebrada el mes d’octubre passat i convertint-se en el primer festival «water positive» del món. Aquesta anomenada «aigua nova», el doble dels 536 m³ que es van gastar, s’ha aconseguit mitjançant la dessalinització d’aigua de mar a la planta municipal que Acciona opera a Xàbia (Alacant).
Elena de Carandini es va mostrar “ molt orgullosa que el Raimat Arts Festival, el primer festival ‘water positive’ del món, a Lleida, hagi estat reconegut per la seva innovació pel Consorci d’Aigües Bilbao Bizkaia, destacant els nostres projectes transformadors de sostenibilitat i gestió de l’aigua a Lleida.»».
Per la seva banda, Paula Pérez va destacar la importància «de mesurar l’impacte de la nostra acció sobre el territori, per poder revertir o compensar les conseqüències».
Estudi d’impacte del RAF
Un estudi realitzat per la consultora Quiero, Acciona i Circular Carbon va analitzar amb detall els consums i residus de la realització del RAF i el canvi real que va generar a la població de Raimat. L’anàlisi de dades va establir que el consum hídric principal de l’esdeveniment va ser causat pel consum directe d’aigua, associat principalment al reg per la vinya i l’alfals que envolten els escenaris del festival. L’empremta indirecta es va deure principalment al consum d’aliments que van degustar els assistents al «Taste of Lleida».
Pel que fa a la petjada de carboni, la generació de residus del festival va ser pràcticament nul·la en relació amb altres esdeveniments i és compensada sobradament amb reforestació al voltant del Castell de Raymat. L’impacte més gran van ser els viatges dels assistents, ja que la meitat dels quilòmetres van ser realitzats amb cotxe particular. Tot i això, el segon mitjà més utilitzat va ser el tren, que té un impacte molt menor. La segona font més impactant va ser el consum d’aliments, especialment el consum de carn, tot i que el càtering va contemplar pocs plats amb aquest ingredient i va disminuir l’impacte. A més, la contractació de proveïdors de serveis i béns locals juntament amb la preferència d’utilització de materials reutilitzables va generar uns residus mínims. Per a edicions futures, l’estudi recomana contractar un servei «pick-up» d’assistents al festival en transport compartit i proveir d’energia de fonts renovables o aprofitament de llum solar.
Anteriorment publicat
Les quatre diputacions catalanes commemoren el centenari de l’Institut d’Estudis Catalans
Següenta publicació
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.