Alfabetització culinària

Escrit per Francesc Murgadas / AMIC

Com cada any, el Departament d’Ensenyament i la revista CUINA celebren el concurs de joves cuiners i cambrers de Catalunya –enguany ha estat el tretzè- en el qual competeixen els alumnes triats per la vintena llarga d’escoles autoritzades de cuina del nostre país. El format és simple. Cada equip interpreta un plat i uns postres i ho sotmeten a la consideració d’un jurat que emet el veredicte.

I crec que és important que tots plegats ens en fem ressò, al marge de qui guanyi o dels preparats triats (enguany un estofat de xai i el popular mel i mató), perquè la gent sigui conscient de dues coses. La primera i particular nostra, l’existència d’una cuina en procés de creixement i millora, al marge dels estrellats que surten a la televisió i a la premsa. La segona i més important, la constatació que la cuina no és terreny per la improvisació on qualsevol persona pot fer i desfer segons li peti. La cuina, de la més humil i privada a la més exitosa i pública, té regles i principis que cal respectar i aprendre.

Massa sovint, es cau a la trampa que denunciem en altres. En la comoditat del “que inventen ellos” que porta a clonar la recepta que explica el cuiner mediàtic o la revista acolorida. Per això és bo saber que a casa nostra hi ha escoles que ensenyen als futurs cuiners les bases, regles i principis de la cuina. Però potser ja seria hora de reclamar que aquestes escoles obrin aules i fogons al públic en general per ensenyar a les persones interessades aquells principis, regles i bases.
Per aconseguir que cada fogó de Catalunya sigui un laboratori culinari, un centre de recerca on buscar noves formes d’actualitzar plats tradicionals, noves possibilitats d’aprofitar productes autòctons i noves opcions per fer-nos l’alimentació més sostenible i sana. Sense esperar que ho prescrigui el gurú de torn, generalment amb finalitats econòmiques no confessades.

I és que les escoles no haurien d’estar pensades per fer genis sinó per escampar la cultura i la curiositat. També la culinària.

Escrit per Francesc Murgadas / AMIC

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.