Investigadors de la UdL creen un model aplicable tant a hotels com «allotjaments d’economia col·laborativa»

Big Data per classificar els establiments d'hostaleria segons el punt de vista dels usuari. Foto: Airbnb (CC0 1.0).

Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) han creat un model informàtic per assignar categories als establiments hotelers segons els criteris dels usuaris. Utilitzant dades massives (Big Data) poden determinar les «estrelles» tant d’hotels com d'»allotjaments d’economia col·laborativa», com ara els de la coneguda plataforma Airbnb. Els resultats de la recerca els han publicat a la prestigiosa revista International Journal of Hospitality Management, que es troba dins del Top 10 mundial en l’àmbit del turisme i l’oci.

 

Els experts de la UdL han analitzat una mostra de 33.000 hotels d’arreu del món, amb 18 milions de ressenyes. La investigació, encapçalada per la professora de Turisme Eva Martín, ha comptat també amb experts de l’Escola Politècnica Superior (EPS) de la UdL. A través d’aprenentatge automàtic, una branca de la intel·ligència artificial, han creat un model que «esbrina la categoria dels establiments a partir del nombre d’opinions, la puntuació atorgada pels usuaris o el preu», entre altres, explica Martín.

A l’equip també han treballat César Fernández i Carles Mateu EPS) i Estela Mariné (Facultat de Dret, Economia i Turisme). Les categories hoteleres «s’estableixen per normatives, públiques o privades depenent del país, que tenen en compte criteris tècnics (com els metres quadrats de les habitacions) i infraestructures que no tenen una relació directa amb la qualitat del servei que ofereix l’establiment», assegura aquesta professora de la UdL. Per això, Eva Martín s’ha volgut centrar en l’opinió dels clients, utilitzant una tècnica de classificació anomenada Support vector machine.

Determinar la categoria d’un allotjament tenint en compte els usuaris «augmentaria la seua confiança i els ajudaria en la presa de decisions», exposa Martín. A banda de la coincidència amb el punt de vista del client, el model «resoldria altres qüestions com estandarditzar els criteris utilitzats en els diferents països per ajudar els usuaris a comprendre què significa cada categoria a tot el món», assegura. «Al validar el sistema de classificació oficial, també serien innecessàries les auditories i s’eliminaria molta burocràcia», afegeix aquesta professora de Turisme.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.