Preventiva

Fa unes quantes setmanes, arran de l’escàndol i la vergonya que significa per a Europa que un Estat membre presumptament democràtic empresoni diputats electes o dirigents d’associacions cíviques, vam observar de prop aquest mot de ressons tan sinistres, presó. I en canvi vam passar per alt l’adjectiu que l’acompanya en el cas de Sánchez, Cuixart, Junqueras i Forn i que sembla afegir-hi el punt sarcàstic.
Preventiu és un adjectiu que prové, en darrer terme, d’un verb tan corrent com venir. Segurament és un dels més conjugats del diccionari (a més del seu significat estricte, compta amb una nombrosa fraseologia: ‘venir d’un pam’, ‘venir d’Arbeca’, ‘anar i venir’…), per això no és estrany que figuri com un dels més prolífics: 126, exactament. Si ens poséssim repassar aquesta família tan nombrosa ens ho passaríem de primera, perquè hi ha mots realment suggerents (revenda, avinentesa, aventura…), però ens hi tiraríem unas quants rodalmots.
Per això em limitaré als de prevenir, que és el progenitor directe de preventiva. Tots els fills que té han heretat, com és natural, el prefix pre- que li dona sentit, ja que justament es tracta d’un verb que anticipa, que s’avança als fets. De fet, n’hi ha un que n’hi afegeix un altre, de prefix, cosa que li ha conferit un significat molt especialitzat: desprevingut, adjectiu que solem usar en frases motllo. Mentre que el desprevingut sempre l’enxampen, l’home previngut, en canvi, val per dos (fa temps vaig treballar en un canal de televisió en què el regidor, per avisar que entràvem en directe, en comptes de cridar “Preparats?” deia “Previnguts?”)
El més conegut de la colla és el substantiu prevenció, de molt bona anomenada gràcies al fet que es fa servir contra incendis, contra el risc d’embaràs no desitjat i en general a favor de la salut. L’anècdota és que el Diccionari etimològic en recull dos de ben curiosos al seu costat: preventori (‘Establiment sanitari per a prevenir les malalties’), que no apareix al diccionari normatiu, i previnent, el significat del qual no es pot saber perquè no apareix… en cap.
Encara que fos, tal com sembla, sinònim de previsor, alerta perquè preveure i prevenir no són la mateixa cosa. Per prevenir la nostra integritat del fanatisme i l’agressivitat de l’Estat espanyol hauríem hagut de preveure que seria capaç de fer segons quines coses. Previnguts hauríem valgut per dos. Ara, si de cas, esperem que als nostres presos preventius ben aviat els poguem dir, a més d’això, benvinguts.

Pau Vidal/Amic

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.