XINA

Escrit per Ventura Margó

Durant anys, Xina ha estat el pou de les escombraries que els  poderosos econòmics de tot el món utilitzaven per netejar la brutícia de casa seva. Fins que un dia, el país més poblat de la terra diria Prou!!.I la columna vertebral, cansada de tantes reverencies, protagonitzaria una de les revolucions més sonades del univers.

Canvi que amb sols tres dècades realitzaria la millor recomanació dels Drets Humans: treure 600 milions de xinesos de la immensa misèria i posar-los a la classe mitja (com diem aquí).Tota una proesa comparant amb els països del nostre continent i de més enllà, que presagien turmenta. I en aquests moment Xina no sols és un dels països mundials amb una economia més solida, sinó també la que pronostica més solidesa que diàriament ens ho mostra amb fets si comparem amb països que presumen de ser democràtics.

Però, que és la democràcia?. Segons el diccionari ens diu. “Democràcia és donar tot el poder al poble”,i  no d’uns pocs que disposen de tots els grans medis capaços de capgirar, al seu favor, la voluntat de la majoria.

Es diu que als països que s’anomenen democràtics no hi ha censura, però sí autocensura, que tot sovint pot ser la pitjor de les censures quan a causa de l’escassetat de llocs de treball el temor a la no renovació del contracte s’ha mossegar la llengua pensant amb la família. El dia que no existeixi l’autocensura apareixerà un grapat de professionals de la informació d’una categoria impressionant. Seran els mateixos que avui deuen de fer equilibris per expressar una realitat que no interessa als poders fàctics.

En aquests moments del terrible virus, alguns corresponsals destinats a Xina que escriuen coses importants que estant veien, tot sovint acaben amb l’afegitó següent. Sí, però Xina és una dictadura. Aleshores ens preguntem. Si la dictadura està regida per polítics capaços de donar seguretat al carrer i millorar la desigualtat. Aleshores serà qüestió de recolzar a la gent que està intentant esborrar tanta injustícia.                  

   En un article signat per un catedràtic amb un pilot de títols deia de Xina: “Es que els dirigents xins s’han vist obligats a revisar la política de Mao Zedong”. Però home de deu, parles de l’any 1949 quan els revolucionaris es trobaren amb 1000 milions de xinesos afamats, una majoria analfabeta, carregats de supersticions religioses i un setge brutal de les grans potencies amb governs anomenats democràtics.

L’exemple de la Xina actual també haguera poder ser a la Unió Soviètica si els dirigents d’última hora agüessin aprofitat la Revolució Russa de l’any 1917, una de les gestes més importants del segle XX que va eliminar el semi feudalisme que existia en aquell país.      

Ventura Margó

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.