Virus emergents una amenaça global, conferència a CaixaForum Lleida el dimecres 20 d’octubre, a les 19 h
El cinema ha tractat freqüentment la lluita dels humans contra els virus. L'experta Ester Lázaro ens explicarà què hi ha de cert en aquestes pel·lícules, què és ciència i què és pura ficció.
Tot i els avenços indubtables en biomedicina, la lluita contra els virus no és ni de bon tros una batalla guanyada. A més de l’aparició de noves variants virals capaces d’eludir la resposta immune o els tractaments farmacològics, els últims anys han estat notícia un bon nombre de virus que abans no coneixíem i que, en alguns casos, han aconseguit establir-se amb èxit a la nostra espècie. Tots tenim al pensament el coronavirus, que s’ha estès ràpidament arreu del món, com també el virus causant de la sida, las soques de la grip A o la grip aviar o l’expansió de les infeccions pels virus del dengue, del Zika i del chikungunya a països on abans no havien arribat.
El cinema s’ha fet ressò d’aquesta confrontació entre virus i humans en un bon nombre de pel·lícules en les quals els virus han estat a punt d’exterminar l’espècie humana. En aquesta xerrada, que serà impartida Ester Lázaro, doctora en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Madrid i científica titular al Centre d’Astrobiologia (INTA-CSIC) es compararà el tractament que es fa de les epidèmies virals en aquestes pel·lícules amb el coneixement que les investigacions científiques i la història ens han aportat sobre la realitat biològica dels virus, que no són més que simples actors en un escenari en què tothom competeix per sobreviure.
Virus emergents una amenaça global forma part del cicle de conferències que reflexiona sobre la relació entre el món de la ciència i el cinema i que es du a terme a CaixaForum Lleida els dimecres 13, 20 i 27 d’octubre, a les 19 h. La ciència sempre ha estat font d’inspiració d’escriptors i artistes, i les tres conferències que conformen aquest cicle en són un exemple. Conduïdes per destacats experts, les tres sessions acosten al públic la lluita de gegants que la biomedicina lliura amb organismes molt petits, els virus; les possibilitats reals que hi ha que un meteorit xoqui amb la Terra i posi fi al planeta, o l’aportació imprescindible de les matemàtiques per fer realitat l’exploració espacial.
PROPERA CONFERÈNCIA DEL CICLE
Math fiction: matemàtiques i crispetes
Dimecres 27 d’octubre / 19 h
Les matemàtiques són una part fonamental de la nostra vida i, per aquest motiu, d’una manera o d’una altra apareixen en molts dels llibres que hem llegit i en pel·lícules que hem vist. Al llarg d’aquesta xerrada, descobrirem d’una manera molt amena com les mates van ajudar, per exemple, els aliats a guanyar la Segona Guerra Mundial o com van permetre a la NASA posar en òrbita els coets del programa Apollo. També aprendrem que demostrar un teorema pot fer que aconsegueixis un milió de dòlars, o que, gràcies a les matemàtiques, pots fer que t’eliminin del cens…, però que sembli un accident. Figures ocultes, genis indomables, enigmes desxifrats, ments meravelloses i moltes crispetes: una equació gairebé perfecta.
A càrrec de Clara Grima, professora titular de Matemàtica Aplicada a la Universitat de Sevilla i investigadora sobre matemàtica discreta. Té una gran experiència en divulgació i ha fet diverses publicacions científiques.
Virus, matemàtiques i meteorits
CaixaForum Lleida
Avinguda de Blondel, 3, Lleida
Venda d’entrades: www.caixaforum.org/Lleida
Entrades també disponibles a CaixaForum, en horari d’atenció al públic
Servei d’Informació de la Fundació ”la Caixa”
Tel. 900 223 040
De dilluns a diumenge, de 9 a 20 h
Més informació:
Maribel Tost i Estivill. Fundació ”la Caixa” – Responsable / CaixaForum Lleida
Tel.: +34 973 28 81 42 | Mòbil: +34 638 14 63 29
Àrea de Comunicació de la Fundació ”la Caixa”
Sala de Premsa: https://premsa.fundaciolacaixa.org/ca/
@FundlaCaixaCAT @CaixaForum_CAT
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.