Una eficient gestió de l’aigua permet incrementar considerablement la productivitat del cultiu de l’ametller en regadiu

La Diputació de Lleida i l'IRTA donen a conèixer els resultats obtinguts en els tres primers anys a la finca experimental de Maials

autor vídeo. jaumedelleida

ACN Maials .- L’eficient gestió de l’aigua és un factor «clau» per obtenir la màxima productivitat en el cultiu de l’ametller, a partir de la dotació d’aigua de reg de què es disposi en una determinada zona productora. Els resultats obtinguts en tres anys en la finca experimental que la Diputació de Lleida té a Maials (Segrià), on s’estudia -amb el suport de l’IRTA- la resposta de l’ametller a partir de l’aplicació de diferents dotacions de reg, posen de relleu que com més aigua s’aplica a aquest cultiu major és el rendiment que s’obté dels arbres. Així, amb una dotació d’uns 6.500 m3/ha i any, que seria la màxima que permet el Segarra-Garrigues, es poden assolir uns 2.500-3.000 quilos d’ametlla en gra per ha i any, tot i que la voluntat és superar aquesta xifra en els pròxims anys amb els arbres en plena producció i una més acurada gestió hídrica. Cal tenir en compte que els rendiments de l’ametller en zones de secà de Lleida es mouen entre els 200 i els 250 quilos per hectàrea i any. Les bones expectatives aconseguides fins al moment constaten la rendibilitat del conreu de l’ametlla en regadiu.

La Diputació de Lleida, amb la col·laboració tècnics de l’IRTA, va posar en marxa el 2015 en una finca que la corporació provisional té a Maials una plataforma demostrativa i experimental que analitza la resposta del cultiu de l’ametller en base a diferents dotacions de reg i que pren com a referència els camps d’assaig de la Vall de Sant Joaquim, a Califòrnia. Després de més de tres anys, aquest dilluns s’han donat a conèixer els resultats obtinguts fins al moment, els quals es traslladaran properament al sector en una jornada que prepara la diputació lleidatana per aquesta tardor, segons ha explicat el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

El projecte pretenen analitzar la resposta productiva potencial de l’ametller davant diferents escenaris de disponibilitats hídriques a partir de la gestió que es fa del reg. En concret, les dotacions d’aigua amb què es treballa són quatre, de 2.500, 4.500, 6.500, 9.500 m3/ha i any. Cada dotació hídrica està repetida quatre vegades dins de la plataforma per assegurar el rigor de la resposta, segons ha explicat Joan Girona, l’investigador de l’IRTA en el Programa d’ús d’aigua en les produccions agrícoles.

La parcel·la on es porta a terme la plataforma experimental consta d’una superfície de 7 hectàrees d’ametllers, de les varietats Vairo i Constantí, que van ser plantades al març del 2015. És a dir, actualment, els arbres tenen uns tres anys i mig. La part central de la plantació, d’unes 5 hectàrees, es dedica a un assaig de l’ametller en reg, i la resta serveix per dur a terme experiments més puntuals.

L’experiència que s’anirà recollint en els pròxims anys, a partir de la gestió que es porta a terme de l’aigua, ha de facilitar que els productors d’una determinada zona productora i amb una dotació de reg concreta puguin prendre les decisions més idònies per assolir la màxima rendibilitat en el cultiu de l’ametlla. En aquest sentit, amb una dotació d’aigua d’uns 2.500 m3/ha i any –similar a la dotació de suport del canal Segarra-Garrigues- es poden produir uns 1.200 quilos d’ametlla en gra per hectàrea i any, tot i això amb els arbres de només tres anys, segons ha assenyalat Girona.

Amb 6.500 m3/ha i any -la dotació plena que permet el Segarra-Garrigues-, la producció pot ser d’uns 2.500-3.000 quilos d’ametlla en gra per ha i any, però la voluntat és poder-la anar incrementant els pròxims anys, a partir d’una més acurada gestió hídrica. Amb l’assaig de 9.500 m3/ha i any les expectatives també són molt esperançadores ja que s’espera obtenir uns grans rendiments. Cal tenir en compte que amb dotacions majors a aquesta en algunes plantacions de Califòrnia s’estan assolint fins a 4.500 quilos d’ametlla en gra per hectàrea i any, mentre el rendiment mitjà en aquella important zona productora dels Estats Units, ronda els 3.000 quilos de gra/ha i any.

Després de visitar aquest dilluns la finca, Joan Reñé i Joan Girona han destacat que les dades obtingudes fins ara posen de relleu la rendibilitat del cultiu de l’ametller en regadiu.

Amb aquest camp experimental de Maials, la Diputació de Lleida i l’IRTA pretenen aconseguir la informació necessària i traslladar-la als agricultors i empreses agroalimentàries perquè puguin obtenir la màxima productivitat a les diferents zones de cultiu, com poden ser els regadius del Segarra-Garrigues, del Garrigues Sud i del Segrià Sud, o el canal d’Urgell, tenint en compte que cadascuna té unes dotacions hídriques i unes condicions específiques. A més, les dades seran significatives més enllà de Catalunya, ja que són aplicables a tota la zona geogràfica amb clima mediterrani.

La plataforma de Maials també serveix per provar diferents mecanismes i controls experimentals per a la programació, per a una eficient gestió del reg i per a controlar l’estat hídric dels arbres a partir de l’ús de diferents tecnologies, sensors i altres tècniques com ara la teledetecció.

El projecte experimental i demostratiu, amb un durada de deu anys suposarà una aportació de gairebé un milió d’euros per part de la Diputació de Lleida fins al 2025

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.