UN MOLÍ D’OLI MÒBIL GUANYA EL PREMI D’INNOVACIÓ TECNOLÒGICA DE LA FIRA DE SANT MIQUEL

El segon i tercer premis han estat, respectivament, per a una abonadora per a conreus llenyosos i per a una màquina automàtica dissenyada per a la producció de bio-etanol

Un molí mòbil presentat per l’empresa Quods Developments ha guanyat la 26a edició del Premi a la lnnovació Tecnològica i Seguretat en el Disseny de les Maquines Agrícoles i dels Equips de la lndústria Agroalimentària, guardó convocat en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida. 

El segon premi ha estat per a una abonadora per a conreus llenyosos presentada per Maquinaria Agrícola Segués, mentre que el tercer premi ha recaigut  en una maquina automàtica dissenyada per a la producció de bio-etanol presentada pel Centre Biotecnológik RCTA. El premi està organitzat per Fira de Lleida amb la col·laboració de la Demarcació de Lleida del Col·legi Oficial d’Enginyers lndustrials de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics lndustrials de Lleida.

El Jurat ha atorgat el Primer Premi a l’equip per produir oli d’oliva verge Quods Exos, un sistema automàtic i controlat mitjançant un PLC, que fa la separació prèvia del pinyol de l’oliva, regula la temperatura en el procés de batut, redueix el contacte de l’oli amb l’aire (el que contribueix a obtenir un oli de gran qualitat), disminueix el consum d’energia i minimitza el consum d’aigua.

Segons Jèssica Pros, enginyera cofundadora de Quods Developments, el molí, que es pot desplaçar a qualsevol indret del camp, realitza de manera automàtica i automatitzada tot el procés d’elaboració de l’oli extraient en primer lloc el pinyol i separant després la pasta de l’oliva de l’oli sense ús d’aigua. És també un sistema més ecològic, ja que els residus, el pinyol i la pasta de l’oliva, s’aprofiten respectivament com a biocombustible i com a fertilitzant agrícola. “És tracta d’un equipament fàcil de transportar i amb un gran rendiment que permet fer l’elaboració de l’oli d’una manera àgil a la mateixa finca, el que facilita també que pugui ser utilitzat per diversos agricultors”.

 

 

 

El Segon Premi ha estat per l’abonadora SC-800 per a conreus llenyosos que localitza l’adob a la base de l’arbre, utilitzant fotocèl·lules per detectar el tronc, i aplicant el producte amb un tub retràctil. L’equip és idoni per a la fertilització de plantacions en línia. A través de sensors, la màquina detecta cada planta individualment per a l’alliberament del producte, el que minimitza l’aplicació innecessària de fertilitzant.

 

Finalment, el Tercer Premi ha estat per la maquina automàtica i compacta RCTA, dissenyada per a la producció de bio-etanol, a partir de tot tipus de residus i/o excedents que contenen sucre com fruita, així com sèrum lacti, havent passat, prèviament, per un procés de fermentació amb llevat i aigua.

El guardó, que vol promoure la presència de màquines i equips innovadors a l’àrea d’exposició i aportar un al·licient extra a les empreses expositores, es lliurarà en el decurs de la cerimònia de cloenda de la manifestació firal. El primer premi rebrà 1.000 euros i diploma, mentre que el segon i tercer premis obtindran un reconeixement amb sengles diplomes.

L’objectiu del guardó és premiar les innovacions tecnològiques de la maquinària agrícola i de la indústria agroalimentària i la seguretat per als usuaris d’aquestes màquines i equips. Així, en la valoració dels equips presentats han estat considerats aspectes com els avenços en el disseny i la concepció de la màquina i de l’equip, l’ús de nous materials, les aplicacions innovadores d’automatismes, les tècniques de visió artificial, la robòtica i l’adopció de criteris d’enginyeria concurrent i els avenços en solucions innovadores destinades a aplicar la reglamentació vigent sobre mesures de seguretat de les màquines.

EL Jurat del premi està format per Víctor Lacasa, en representació del Col·legi Oficial d’Enginyers lndustrials de Catalunya; Josep Pulido, en representació del Col·legi Oficial d’Enginyers Tècnics lndustrials de Lleida; Joan Minguet, representant de la Subdirecció General de Transferència i lnnovació Agroalimentària del DACC; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; Luis Asín, representant de l’IRTA; Jaume Arnó, representant del Departament d’Enginyeria Agroforestal de la Universitat de Lleida; Emilio Gil, representant de la Unitat de Mecanització Agrària de la Universitat Politècnica de Catalunya; Enric Pedrós, representant del clúster FEMAC; Ventura lbars, representant de la Federació del Metall a Lleida; Emilio Allué, representant d’Ansemat; Jordi Torres, en representació del Departament d’Empresa a Lleida, Secció de seguretat industrial, automòbils i metrologia, i Núria Montagut, representant del Centre de Mecanització Agrària del DACC i secretaria del Jurat.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.