Telefónica i l’Hospital Germans Trias de Barcelona desenvolupen un pilot pioner mundial per a formació en cirurgia robòtica
La solució permet que la realització d'una operació amb el sistema robòtic da Vinci es faci extensiva a participants connectats a distància per mitjà d'ulleres de Realitat Virtual, tauleta o PC.
En col·laboració amb mSurgery i ABEX Excel·lència Robòtica, és la primera vegada en el món que es transmet el vídeo estereoscòpic del sistema robòtic da Vinci per a aconseguir una vista 3D augmentada deu vegades d’una cirurgia amb sensació de profunditat en remot.
La solució permet que la realització d’una operació amb el sistema robòtic da Vinci es faci extensiva a participants connectats a distància per mitjà d’ulleres de Realitat Virtual, tauleta o PC.
La combinació de diferents tecnologies permet oferir una experiència immersiva col·laborativa en temps real durant una intervenció quirúrgica, així com crear una base de coneixement que permeti fer un pas més en la formació a distància en cirurgia robòtica.
Telefónica aporta la connectivitat i la plataforma immersiva desenvolupada amb mSurgery; l’Hospital ha testat, millorat i validat la solució, mentre que ABEX Excel·lència Robòtica ofereix l’experiència en cirurgia robòtica.
Barcelona, 26 d’octubre de 2023. Telefónica, en col·laboració amb l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona), centre de referència en cirurgies robòtiques; Abex Excel·lència Robòtica, empresa líder en el mercat de la cirurgia robòtica a Espanya, i mSurgery, empresa líder en solucions de RV en temps real aplicades a eHealth, han presentat en el marc de la XXIV Reunió Nacional de Cirurgia a Alacant el primer pilot de cirurgia robòtica immersiva 3D i de formació amb el sistema quirúrgic da Vinci.
La solució es basa en la combinació de diferents tecnologies -5G, fibra, Realitat Virtual (RV), Realitat Augmentada (RA) i Edge Computing- que ofereixen connectivitat en temps real i permeten que una operació amb el sistema robòtic da Vinci, amb una visió tridimensional del camp quirúrgic augmentada deu vegades i d’alta definició, es faci extensiva a personal que no es troba en el quiròfan per mitjà d’ulleres de RV, tauleta o PC. En concret s’han utilitzat les ulleres VR Quest 3, Quest Pro, Quest 2 i Pico 4.
El sistema robòtic da Vinci xi, la plataforma da Vinci més avançada disponible per a realitzar cirurgia robòtica mínimament invasiva, compta amb una consola de control del robot amb vista estereoscòpica que fa possible que el cirurgià operi amb sensació de profunditat 3D. La solució mSurgery per al sistema robòtic da Vinci captura en temps real aquesta visió estereoscòpica per a transmetre-la en remot. A aquest vídeo se sumen els generats per altres dues càmeres, una de 360º que dona una perspectiva completa del quiròfan i una altra focalitzada en la consola del robot per a veure detalladament els controls del sistema robòtic da Vinci per part del cirurgià que està operant.
Disposar de totes aquestes vistes complementàries doten al quiròfan de la capacitat de telepresència, fent possible que un assistent en remot tingui tota la informació necessària per a interactuar com si fos present.
Fins a la data, la formació en cirurgia robòtica es veia limitada per l’obligació d’estar físicament en quiròfan durant una intervenció. La necessitat d’assistència presencial restringia la participació i no permetia transmetre les sensacions experimentades pel cirurgià en la consola.
Tots aquests fluxos d’imatges i àudio s’envien al núvol, on es processen per a integrar-los i crear una experiència virtual que permet als participants connectats en remot poder visualitzar en temps real l’operació, comunicar-se amb l’equip mèdic del quiròfan i fins i tot realitzar indicacions gràfiques sobre les imatges. Aquests vídeos es transmeten en qualitat 4K i brinden profunditat 3D per a completar una experiència 100% immersiva.
En aquesta iniciativa, Telefónica ha desenvolupat conjuntament amb mSurgery una nova funcionalitat que permet disposar d’un visor estereoscòpic en remot del sistema robòtic da Vinci. Aquesta funcionalitat s’integra en la plataforma comercial de cirurgia col·laborativa perquè altres professionals puguin veure exactament el mateix que el cirurgià que està als comandaments del sistema quirúrgic, com si anessin ells els que estiguessin asseguts en la consola. A més, amb aquesta solució es poden gravar els procediments quirúrgics per a crear una base de coneixement per a la formació posterior de cirurgians.
L’operadora habilita també la connectivitat de la solució extrem a extrem gràcies a la fibra i el 5G, que permeten gestionar la gran quantitat de vídeo i àudio generats i transmetre’ls des del quiròfan als participants que no són allí en temps real i sense tot just retard. També Telefónica aporta la cloud/núvol pròxim o Edge Computing on es processa tot aquest flux de dades audiovisuals per a compondre l’experiència virtual immersiva.
L’aportació de l’Hospital en el projecte radica en la millora i validació de la solució, generada per les necessitats formatives dels mateixos cirurgians quan es va detectar la importància de disposar d’una tecnologia d’aquestes característiques. De fet, els professionals del Servei de Cirurgia General i Digestiva, i especialment en el camp de la cirurgia bariàtrica, han estat els encarregats de provar, millorar i validar els diferents dispositius, fins a arribar a uns models que compleixen totes les prestacions requerides per a una implementació a gran escala.
mSurgery aporta la seva plataforma col·laborativa de transmissió de vídeo bidireccional de baixa latència, sobre la que s’ha desenvolupat aquest projecte innovador de visió remota en 3D per al robot quirúrgic da Vinci.
Leonor Ostos, gerent d’Innovació de Telefónica España, destaca: «La implantació d’aquesta solució pionera, en la qual hem posat les últimes tecnologies al servei de la cirurgia robòtica més evolucionada, suposa un enorme valor afegit tant per a l’equip mèdic com per als pacients gràcies a les seves dues aplicacions principals: l’assistència remota en cirurgies col·laboratives i la teleformació a la comunitat mèdica. A més, aquesta tecnologia innovadora i precisa dota a aquest sistema robòtic d’adaptabilitat i versatilitat per a multitud d’especialitats quirúrgiques».
Jordi Tarascó, especialista en Cirurgia Endocrina, Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital, apunta que l’aposta del centre per potenciar la cirurgia bariàtrica robòtica no es deté en la implantació de la mateixa cirurgia robòtica, sinó que «cal explorar els nous camins que aquesta tecnologia obre i treballar de la mà del sector de la innovació per a poder oferir la millor qualitat assistencial. I això també passa per poder oferir la millor formació».
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.