L’oli d’oliva de Catalunya ja és el més car del món i la culpa és, sobretot, de la sequera
Comprar oli d’oliva al supermercat no és apte per a totes les butxaques. De fet, una ampolla d’un litre costa entre sis i vuit euros: un 31% més car que l’any passat. Qui ho nota més són els particulars quan fan la compra i algunes de les empreses que necessiten fer servir grans quantitats d’oli per elaborar altres productes. Molts d’ells, confessen a VIA Empresa que, malauradament, «començaran a cuinar amb mantega», com és comú a molts països de la resta d’Europa.
Per què s’ha encarit tant?
L’oli d’oliva produït a Catalunya és el més car del món. Fa unes setmanes l’oli més car era d’Itàlia, però la previsió de la mala collita del setembre ha fet que se n’hagi encarit el preu. Per exemple, la Cooperativa Agrícola de Cabacés, al Priorat, preveu una collita «nul·la» d’olives aquesta temporada. La sequera que arrossega el municipi des de fa dos anys ha comportat que les oliveres dels seus socis «no hagi florit».
El gerent de l’entitat, Antoni Bru, ha assegurat que «si plogués durant el pròxim mes, només s’arribaria a un 10%» de la producció habitual, a collir uns 100.000 quilos d’oliva, com a màxim. «Estem desesperats», ha afirmat Bru, qui ha assegurat que el que més els preocupa és la pèrdua de clients. Segons Unió de Pagesos, el cas de Cabacés es repetirà en diferents indrets de Catalunya. A menys d’un mes per a l’inici de la collita, l’entitat ja xifra en un 70% les pèrdues del sector.
El responsable nacional del sector de l’oli d’Unió de Pagesos, Jordi Pasqual, ha afirmat que la mitjana anual de producció d’oli a Catalunya hauria de situar-se al voltant de les 30.000 tones d’oli. L’any passat, la sequera va comportar perdre la meitat de la producció, que es va situar en unes 15.000 tones. Però enguany, la situació ha empitjorat. Es preveu una producció d’oli de només 7.000 tones. Des de la cooperativa apunten que «no recorden una situació similar durant els més de quaranta anys que fa que hi treballen».
De fet, la campanya ja es va perdre durant els mesos d’abril i maig, per això recorden que hauria de ploure a partir del pròxim mes de setembre si es vol assegurar que l’olivera torni a fer fruit i es pugui salvar la temporada del 2024.
Problemes amb el gaspatxo
L’elevat preu de l’oli afecta les empreses que depenen en part d’aquest producte, com les que han d’elaborar gaspatxo, on l’oli d’oliva verge extra és una part important en la recepta. En aquests moments, tenen autèntics maldecaps per trobar oli de proximitat, tant a Catalunya com a Espanya. I també l’han de pagar més car. En aquest escenari, el sector tem que si el preu continua pujant més, es desplomi el consum a Espanya, el productor d’oli d’oliva més gran del món.
Finalment, molts consumidors substitueixen aquest ingredient anomenat «or líquid» per un oli més econòmic i altres alternatives, com ara la fregidora d’aire per no gastar tant d’oli o l’ús habitual de la mantega. A més, des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) destaquen que «el consum d’oli ha baixat un 30% i no només s’ha reduït la qualitat de l’oli d’oliva que consumeixen, sinó que se’n van a l’oli de gira-sol».
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.