Prop de 200.000 lleidatans han participat en els darrers 10 anys en el programa de detecció precoç de càncer de colon i recte

El cribratge ha permès detectar en aquesta dècada, 300 càncers invasius a la Regió Sanitària de Lleida i 37 a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha presentat aquest dimecres en roda de premsa els resultats dels cribratges de càncer de colon en el Dia Mundial del Càncer de Colon, coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Càncer de Còlon i Recte que té com a objectiu sensibilitzar la població sobre la importància de la prevenció i la detecció precoç en aquesta patologia oncològica.

L’acte ha comptat també amb la participació de la coordinadora de l’Oficina Tècnica del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama i de Colon i Recte de la Regió Sanitària de Lleida, Montse Llorens, i de la coordinadora de l’Oficina Tècnica del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama i de Colon i Recte de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, Lourdes Magrí.

Finançat per la Diputació de Lleida des del 2013 i una aportació de 6M €, el programa de cribratge ha convidat 286.857 persones des del seu inici a les dues regions, de les quals han participat 196.032, i ha permès detectar 337 càncers invasius.

Joan Talarn ha destacat “la importància de la conscienciació sobre la prevenció en aquest tipus d’afectació oncològica” coincidint amb la celebració del Dia Mundial del Càncer de Colon i Recte. A més, ha refermat la implicació de la Diputació de Lleida “en els programes de detecció, anàlisi i seguiment d’aquesta patologia, amb l’aportació de prop de 6 M € al departament de Salut de la Generalitat en aquests 10 anys per tal de millorar la salut de les persones”.

El programa s’adreça a tots els homes i dones d’entre 50 i 69 anys i consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Si en la prova es troben indicis de sang, es proposa la realització d’una colonoscòpia per tal de detectar lesions i, si és necessari, aplicar un tractament.

El càncer colorectal és el segon càncer més freqüent tant en dones (14.39%) com en homes (13.42%). S’ha demostrat que la seva detecció precoç redueix un 16% les probabilitats de patir la malaltia, ja que detectar el càncer en etapes molt precoces, quan les persones no tenen símptomes, permet que els tractaments siguin més efectius.

A les comarques de la plana, el programa va arrencar al 2010 i des de llavors ha tingut un 53% de participació, ja que de les 261.599 persones que han rebut invitació en aquest temps, n’han retornat la prova de detecció de sang oculta en femta (PDSOF) necessària per al cribratge 170.774. De les 8.467 (6,1%) mostres positives recollides, en 7.629 casos s’ha recomanat la realització de colonoscòpia, prova que ha possibilitat la detecció de 1.024 adenomes d’alt risc i 300 càncers invasius.

Montse Llorens, ha recordat que en els darrers deu anys el percentatge de detecció precoç de càncer ha augmentat més del 10%, passant d’estar per sota del 50% al 60% en l’actualitat, fruit d’aquesta feina de seguiment que s’està fent.

A la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, segons ha explicat Lourdes Magrí, des de la posada en marxa del programa al 2013 hi han participat 25.258 de les 39.628 persones convidades (63%) a prendre’n part. Les proves amb resultat positiu han estat 1.376 (5,4%) i de les 1.236 colonoscòpies fetes, s’han detectat 181 adenomes d’alt risc i 37 càncers invasius.

Les dades corresponen a les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) rurals de Lleida Rural Sud, Almacelles, Alcarràs, Cervera, La Granadella, Les Borges Blanques, Artesa de Segre i Ponts, i a les ABS urbanes de Bordeta-Magraners, Rambla Ferran, Eixample i Cappont. També es fa cribratge de còlon als reclusos i recluses del Centre Penitenciari de Ponent.

Aquesta investigació forma part del programa de recerca científica en l’àmbit de la salut que es desenvolupa a la demarcació de Lleida i que compta amb el suport  de l’Àrea de Salut de la Diputació de Lleida.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.