Presentació LAB4TI a inversors públics i privats

Més de 160 entitats públiques i empreses s'interessen pels projectes de transformació de Lleida

S’ha presentat el LAB4TI i els 9 primers projectes per transformar les Terres de Lleida, Pirineu i Aran davant de potencials inversors, al Parc Agrobiotech

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, ha inaugurat la jornada, mentre que el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú, ha fet la cloenda

Més de 160 persones entre entitats públiques i empreses interessades a invertir en projectes transformadors han participat aquest dijous a l’acte de presentació del Lleida Advisory Board for Transformative Investments (LAB4TI), que s’ha celebrat al Parc Agrobiotech i ha comptat amb una benvinguda del president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, Jaume Saltó, i una cloenda a càrrec del vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, entre altres autoritats presents.

Durant la jornada, s’han donat a conèixer els 9 primers projectes impulsats pel G10 per transformar econòmicament les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, fonamentats en la necessitat de convertir el sistema econòmic cap a un context sostenible, circular i altament digitalitzat, i que necessiten inversió pública i privada per fer-se realitat. Els 9 projectes pilot, amb una inversió directa necessària de 176,7 milions d’euros, poden arribar a generar un valor afegit de 324,6 milions d’euros i 2.099 llocs de treball.

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, ha subratllat que «el LAB4TI representa una oportunitat històrica per a la transformació econòmica i sostenible del nostre territori». El president de la Cambra de Comerç ha destacat la col·laboració entre institucions i empreses, i ha afirmat que “aquesta aliança ens permet avançar cap a una economia verda i circular, a través de l’atracció de talent qualificat i la creació de models de negoci innovadors que no deixin ningú enrere”. Saltó també ha posat en valor el paper del BIOHUB CAT com a referent en bioeconomia i impulsor de solucions sostenibles.

Per la seva banda, Verdú ha qualificat la jornada com “un punt d’inflexió per al futur de les nostres comarques” i ha destacat que «els projectes presentats són exemples clars de la capacitat del territori per innovar i transformar-se, generant impactes econòmics, socials i mediambientals que posicionen Lleida com un model a seguir”. Finalment, ha apel·lat a la col·laboració de tots els agents implicats, i ha afirmat que “aquest camí només tindrà èxit si el recorrem plegats, amb compromís i determinació, per fer de Lleida una autèntica terra d’oportunitats”.

L’assessora de transformació de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues, ha subratllat que l’acte «no ha estat només una jornada, sinó la presentació d’una iniciativa que s’integra en el model de governança de l’Agenda Compartida ‘Lleida, Terra d’Oportunitats’”. Botargues ha explicat que aquesta iniciativa busca desenvolupar noves fórmules de finançament per executar projectes amb gran capacitat transformadora, recollits al llarg de cinc anys de trajectòria. «L’objectiu és comptar amb la complicitat d’actors públics i privats que aportin coneixement en finançament, normativa i acreditació per fer efectius aquests projectes».


La jornada ha comptat amb la presència de nombrosos inversors públics i privats Per exemple, la directora de Banca de Grans Empreses del Banc Sabadell, Úrsula Ros, ha destacat que la jornada representa «una oportunitat única per al creixement del territori de Lleida». Ros ha explicat que l’entitat financera està compromesa a canalitzar recursos cap a projectes que generin valor afegit al territori, millorin el medi ambient i la qualitat de vida de les comunitats locals. «Volem ser un pont entre el capital, les administracions públiques i les empreses per fer realitat aquests projectes responsables», ha afegit.

Per la seva banda, José Antonio Gómez, conseller delegat del grup MUNS, ha detallat un dels projectes que s’està implementant amb la col·laboració de la seva empresa. En concret, ha explicat com treballen en el reciclatge de subproductes de l’agroindústria de les comarques de Lleida, com les polpes de fruita, per crear nous materials. «Aquests materials es transformen en safates, gots, maletes i fins i tot pasta per a impressió 3D, la qual cosa promou la fabricació sostenible i la innovació al territori», ha destacat Gómez.

Lluís Castarlenas, del Departament de Tecnologia del Grup Vall Companys, ha posat en valor la importància del projecte ‘Fàbrica de Fàbriques’ per avançar en l’automatització i la implementació de tecnologies d’indústria 4.0 dins les seves instal·lacions. «Per al grup, invertir en I+D, especialment en la part industrial, és fonamental per produir aliments més segurs i sostenibles», ha afirmat. Castarlenas també ha apuntat possibles innovacions com l’ús de càmeres amb visió artificial per garantir la qualitat i la seguretat alimentària, i ha assenyalat que aquest tipus de tecnologies són claus per modernitzar els processos productius i reforçar el compromís amb la sostenibilitat.

Els projectes presentats

PIT1: Desplegament de parcs bioindustrials mitjançant tres iniciatives líders
Ponents: Víctor Falguera (BIOHUB CAT), Miquel Serra (Alcarràs Bioproductors), Albert Anglarill (AECOC) i Clàudia Puig (Daleph).

Aquest projecte busca establir biopolígons que permetin integrar biorefineries i promoure simbiosis industrials, a través de tres projectes pilot a Alcarràs, Balaguer i Alguaire. Els ponents han destacat que l’objectiu és desenvolupar cadenes de valor innovadores que potenciïn la sostenibilitat territorial.

PIT2: Bioindústries per a la descarbonització del sector petroquímic
Ponents: Víctor Falguera (BIOHUB CAT), Miquel Serra (Alcarràs Bioproductors) i Nadia Ortega (Universitat de Lleida).

El projecte treballa per substituir materials fòssils del sector petroquímic amb recursos renovables locals. S’ha emfasitzat la importància de la col·laboració públicoprivada per prioritzar components químics sostenibles i garantir la viabilitat tècnica i econòmica.

PIT3: Cas d’ús per impulsar les biotecnologies
Ponents: Montse Jorba (LEITAT), Domènec Vila (FCAC) i John Amin (Intech 3D).

El projecte treballa per convertir la sansa en biomaterials que permetran, entre altres coses, substituir els actuals embalatges elaborats amb plàstic per bioproductes sostenibles i que, a la vegada, valoritzaran una matèria que fins ara era considerada residu.

PIT4: Monetització dels serveis ecosistèmics
Ponents: Narcís Ribers (ELFOCAT) i Ramon Boixadera (Diputació de Lleida).

Aquest projecte planteja la creació de crèdits climàtics per valorar els boscos de Lleida, reduir el risc d’incendis i millorar la captura de CO₂. Els ponents han destacat la singularitat dels boscos lleidatans i la necessitat de gestionar-los per fer-los més resilients.

PIT5: Cas d’ús per impulsar les tecnologies NB-IoT de l’espai
Ponents: Pol Guixé (i2CAT) i Isaac Llorens (Sateliot).

El projecte busca millorar la gestió de l’aigua al regadiu mitjançant tecnologies de l’espai. Els experts han remarcat la necessitat de connectivitat per monitorar el consum en temps real i reduir l’impacte ambiental, la qual cosa posicionarà Lleida com a líder en agricultura de precisió.

PIT6: ENERGYHUB CAT, plataforma integral per a la transició energètica justa
Ponents: Teresa Botargues (Diputació de Lleida), Luisa F. Cabeza (Universitat de Lleida) i Santi Martínez (L’Energètica).

El projecte ENERGYHUB CAT busca centralitzar serveis i recursos per impulsar una transició energètica justa i sostenible. Els ponents han destacat la necessitat d’una finestreta única que connecti infraestructures i iniciatives actuals, i que superi la fragmentació. A la demarcació de Lleida, gràcies a la disponibilitat d’espais i recursos, es planteja aquest model com un catalitzador per a energies renovables i solucions tecnològiques, que converteixi el territori en un referent de competitivitat i sostenibilitat.

PIT7: Centre de formació professional, ocupacional i contínua en economia verda
Ponents: Paco González (Escola del Treball), Pere Sánchez (CCOO) i Esther Pagano (COELL).

Aquest projecte té com a objectiu establir un centre de formació específic en economia verda, connectat amb nodes territorials. Els ponents han subratllat que és clau per generar talent local qualificat, i adaptat a les necessitats del territori. Aquest centre actuarà com a referent i optimitzarà i estructurarà formacions per cobrir les demandes del mercat laboral i fomentar oportunitats per a les noves generacions.

PIT8: Fàbrica de Fàbriques i centre pilot de tecnologia 4.0
Ponents: John Amin (Intech 3D), Miguel Luis Lapeña (Ajuntament de Lleida), Lluís Castarlenas (Vall Companys), Ferran Iturbe (TEYME) i Rosa Gil (UdL).

El projecte pretén crear un espai experimental per validar i implementar tecnologies 4.0, com la robòtica i la intel·ligència artificial, abans de la seva aplicació industrial. Els ponents han remarcat que aquesta infraestructura tecnològica oberta serà clau per modernitzar processos, reduir incerteses i formar professionals altament qualificats. La iniciativa està alineada amb altres PIT, com el centre de formació en economia verda, per maximitzar-ne l’impacte.

PIT9: Observatori de recursos endògens
Ponents: Víctor Falguera (BIOHUBCAT), Ramon Boixadera (Diputació de Lleida) i Rosa Gil (UdL).

El projecte proposa la creació d’una eina de planificació territorial basada en dades integrades. Els ponents han explicat que l’observatori ajudarà a prendre decisions estratègiques en agricultura, ubicació de biopolígons i generació solar, entre altres. Amb una infraestructura virtual i un sistema GIS, es busca millorar l’eficiència i la sostenibilitat en la gestió de recursos, i combinar dades públiques i privades per oferir solucions adaptades a les necessitats del territori.

 

 

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.