Ponts reparteix unes 12.000 racions de ranxo en una nova edició de la seva festa més popular

Una quarantena de pagesos entreguen un manifest a favor del sector primari a la president del Parlament

La tradició del ranxo de Ponts tenia com a objectiu, en els seus orígens, oferir un plat calent a la gent que no tenia per menjar per ajudar-los a combatre el fred. Igual que l’any passat, però, els termòmetres s’han enfilat al voltant dels 15 graus i el sol ha tornat a ser un dels protagonistes de la jornada. De fet, s’han vist diversos assistents en màniga curta i altres que utilitzaven les olles i les carmanyoles que duien per protegir-se del sol.

El Ranxo de Ponts s’elabora amb foc de llenya i olles d’aram, elements que li aporten un gust característic. Per elaborar-lo, s’han utilitzat 59 calderes que han bullit durant unes 8 hores, fins passades les dues del migdia, quan els membres de l’organització han començat a repartir aquest plat entre els assistents.

Pagesos reclamen millores al camp

Les protestes de la pagesia d’aquests dies també han tingut el seu moment a la tradicional festa. Una quarantena de pagesos han entregat un manifest a favor del sector primari a la presidenta del Parlament, Anna Erra, i li han reclamat que el Parlament tingui en compte la pagesia perquè si la situació no canvia, «el poble es quedarà buit i s’acabarà el ranxo». Erra ha donat suport al sector, ha afirmat que són «molt conscients de la situació que viu» i ha afegit que en el primer ple de març el Parlament farà un debat monogràfic sobre la pagesia.

Més de cent anys de tradició

El ranxo rememora una tradició que s’origina, com a mínim, al 1875 i se celebra el dimarts de Carnestoltes, és a dir, el darrer dia abans de l’inici de la Quaresma. Segons expliquen les llegendes, en un principi el ranxo era un àpat que es donava a la gent que no tenia per menjar i així aquest dia se’ls oferia un plat d’aquest àpat. Actualment, ha esdevingut una festa multitudinària i un atractiu turístic que aplega centenars de persones.

La tradició també explica que la vigília de Carnaval, els veïns de Ponts passaven casa per casa per recollir el màxim possible d’ingredients per elaborar aquest plat. Avui però, són pocs aquells que lliuren ingredients quan els passa la comitiva que porta a terme aquesta acció coneguda com a ‘Lali-Lali’, i normalment s’acostumen a donar diners per ajudar a finançar la festa.

 

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.