L’IMPACTE DELS ÀCARDS I ELS PSEUDOCOCCIDS HAN CENTRAT LES CONFERÈNCIES EMMARCADES EN UNA JORNADA DE LA 151 FIRA DE SANT JOSEP, DEDICADA A LA SANITAT VEGETAL

La sequera accelera la proliferació de plagues en els cultius de fruiters i cereals

Una cinquantena de persones han participat aquest divendres a la jornada tècnica ‘Resposta a les noves problemàtiques de la Sanitat Vegetal’, la qual s’inclou dins el programa formatiu de la 151a Fira de Sant Josep de Mollerussa, i que s’ha dut a terme a l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. La jornada ha estat organitzada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC), l’Agrupació de Tècnics ADV i Assessors de Lleida (ATAALL) i l’Associació d’ADV de Catalunya i ha comptat amb la col·laboració de Fira de Mollerussa.

L’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, acompanyat per la presidenta d’ATAALL, Itziar Ugartechea, ha obert la jornada destacant que ja fa 44 edicions que el certamen firal acull aquestes jornades tècniques adreçades als professionals del sector. A més, Solsona ha assenyalat la importància de l’àmbit de la sanitat vegetal «en el context actual, marcat per la sequera i per les reivindicacions del sector agrícola».

La primera conferència ha anat a càrrec de la tècnic ADV i responsable de Cultius Extensius de Suagro SL, Mireia Rubies, la qual ha parlat de la plaga de l’aranya del panís, un tipus d’àcar que pot arribar a provocar una reducció de més del 20% de la productivitat d’una finca. Rubies ha assenyalat que aquest àcar acostuma a proliferar en ambients secs, fet que ha provocat que, arran de les darreres sequeres, hagi augmentat la seva incidència sobre tota mena de cultius. De fet, es calcula que entre el 15 i el 20% dels danys per plagues a la Península estan provocats per aquests organismes.

A més, tal com s’ha assenyalat durant la jornada, la prohibició d’utilitzar Abamectina per part de la Unió Europea, una matèria activa utilitzada en fitosanitaris adreçats a combatre els àcars, ha obligat a buscar noves alternatives. Rubies ha aconsellat altres productes com els polímers de glucosa o els sabons enzimàtics, així com tenir plans de fertilització adequats, netejar els marges de les finques i exercir un bon maneig del reg.

Tot seguit, ha estat el torn de l’enginyer agrònom i Market Development de Bayer, Josep Maria Soler, qui, en primer lloc, ha parlat de la biologia dels pseudococcids, uns microorganismes, també coneguts com a “cotonets”, que afecten principalment a fruiters i que injecten una toxina que deforma el fruit. A Múrcia i Alacant han provocat importants pèrdues de fins al 40% en finques de cítrics, tot i que ja s’han escampat en altres cultius i territoris. Aquesta proliferació, segons Soler, es deu a la “tropicalització del clima mediterrani”, que facilita l’arribada de plagues provinents de zones més càlides del planeta, com és el cas dels cotonets. Soler també ha parlat del paper i la importància dels parasitoids i depredadors com a mesura de control de plagues, així com l’ús de trampes de feromones.

L’investigador de la Universitat de Lleida y CEO de IPMWise, José Maria Montull, també a exposat diversos casos on plagues com la Kochia Scorpia s’han tornat resistents als productes fitosanitaris, fet que obliga a buscar alternatives per combatre-les. Montull ha posat com a exemple la rotació amb cultius d’hivern, els quals també poden ser una alternativa als baixos preus del cereal i que també són més resistents en el context de sequera actual.

La cloenda de la jornada a anat a càrrec de la responsable de les Agrupacions de Defensa Vegetal i avaluació del diagnòstic Teodora Tornos.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.