‘La lluita per la llengua i el cas de la Catalunya Nord’ ha estat el títol del col·loqui celebrat a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Organitzada per l’IEI i Òmnium Lleida-Ponent, la sessió ha debatut sobre la situació actual i les perspectives de futur de la llengua catalana partint de l’experiència viscuda a la Catalunya Nord, on el català ha patit un procés de pèrdua d’influència. Ho ha fet amb la participació d’Eugeni Casanova, Joan-Lluís Lluís i Montse Torres, en un acte que ha presentat el director de l’IEI, Andreu Vàzquez, i que ha introduït el president d’Òmnium Lleida Ponent, Oriol Berenguer.
L’acte s’ha iniciat amb la presentació de dos llibres: ‘El crit de les muntanyes. Un viatge lingüístic al Capcir, el Conflent i l’Alta Cerdanya’, d’Eugeni Casanova (Premi Rafael Patxot i Jubert), i ‘Balla amb Babel’, de Joan-Lluís Lluís. A continuació s’ha celebrat el debat, en el qual s’han abordat qüestions com ara les possibles similituds entre el procés patit a la Catalunya Nord i el procés de pèrdua d’influència que s’està produint ara aquí; les possibilitats que hi ha de revertir la situació i com caldria fer-ho; la reiteració d’actituds pessimistes al voltant del tema i la possible manca d’autoestima lingüística i cultural dels catalans. El col·loqui ha acabat amb un torn obert de preguntes i amb la venda i signatura de llibres.
Eugeni Casanova és llicenciat en Ciències de la Informació i en Filosofia, i doctor en Llengua i Literatura catalanes. Ha publicat una vintena de llibres de recerca periodística, de viatges, d’historiografia i de natura, i és pioner en el gènere dels viatges lingüístics, amb títols com ‘Viatge a les entranyes de la llengua’ (2003), ‘Els parlars del Pirineu’ (2012) o ‘Els gitanos catalans de França’ (2016). També ha dirigit documentals relacionats amb l’àmbit territorial que aborda aquest llibre: ‘Catalunya Nord, la llengua enyorada’ (2020) i ‘Capcir, al cim del Pirineu’ (2021).
Per la seva part, Joan-Lluís Lluís és escriptor, traductor i columnista. Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diversos guardons literaris, entre els quals sobresurten el Premi Sant Jordi, per ‘Jo soc aquell que va matar Franco’, i el Premi Òmnium a la millor novel·la de l’any, per ‘Junil a les terres dels bàrbars’. Té obres traduïdes en basc, castellà, francès i txec.
Montse Torres, que ha actuat com a moderadora en el col·loqui, és membre d’Òmnium Lleida-Ponent i col·laboradora de la Secció de Llengua i Literatura de l’IEI.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.