Les infermeres es reivindiquen com a capítol indispensable de la història de Lleida
L'exposició 'Infermeres en la memòria' ret homenatge al COILL que celebra el seu centenari i es podrà visitar fins al 18 de febrer, a l'Institut d'Estudis Ilerdencs
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha inaugurat avui, 12 de desembre, l’exposició «Infermeres en la memòria. La força invisible d’una professió». La mostra, que es podrà visitar fins al pròxim 18 de febrer, a la Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, coincideix amb la celebració del Centenari del Col·legi (1921-2021) i «neix amb la il·lusió de traslladar la celebració i el nostre compromís com a col·legi, al cor de la ciutat» ha explicat Mercè Porté, presidenta de la corporació.
La inauguració s’ha iniciat amb la benvinguda de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i de la Diputació, Estefania Rufach; i, tot seguit, Miquel Àngel Calderó, secretari del COILL, ha fet una introducció als «100 anys de cura infermera», lema que presideix l’efemèride del col·legi. També la directora general de Professionals de la Salut, Montserrat Gea, i la regidora de Salut de l’Ajuntament de Lleida, Montserrat Pifarré; han participat en l’acte que ha tancat Mercè Porté i al qual hi han assistit també Raül Llevot, Gerent de la Regió Sanitària Lleida del Servei Català de la Salut (CATSalut); el Director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; la Degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida, Judith Roca i la presidenta de Creu Roja Lleida, Dolors Curià.
Mercè Porté, presidenta de les Infermeres de Lleida, ha definit aquest segle com un període d’esforç i d’adaptació, «podríem dir gairebé de mimetisme», per «proveir la nostra comunitat de les cures de salut més adequades i avançades, amb els recursos a l’abast en cada moment». Sobre aquesta cronologia i transformació social, Porté ha afirmat que «és impossible explicar la història de Lleida, sense el capítol de les infermeres”.
HISTÒRIA DE LA INFERMERIA ALS TERRITORIS DE LLENGUA CATALANA
La mostra itinerant examina la història de les infermeres i de la professió des de principis del segle XIV fins a la creació de la diplomatura universitària, l’any 1977, en els territoris de llengua catalana. Un recull cronològic del patrimoni històric, tant material com immaterial, de la Infermeria, a partir d’un ampli fons documental i iconogràfic, panels explicatius i objectes que han format part de la pràctica professional de matrones, practicants, ATS i infermeres; així com amb diverses indumentàries utilitzades en diferents èpoques i àmbits de cura.
En la seva estrena a Ponent, l’exposició incorpora al discurs la singularitat i el desenvolupament de la Infermeria a la província de Lleida. La història local de les Infermeres de Lleida s’estructura en tres blocs, el primer d’ells dedicat a la infermeria religiosa i les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, vinculades en els seus inicis a l’Antic Hospital de Santa Maria (actual IEI i seu de l’exposició); el segon a l’educació infermera a Lleida, amb figures com la de l’Ajudant Tècnic Sanitari (ATS, 1950), la Dama Infermera Voluntària de Creu Roja i la Dama Infermera de Sanitat Militar; i un tercer plafó que recull les diferents nomenclatures professionals i del mateix col·legi, entre els anys 1921 i 2021. Una narrativa molt propera que neix de la recerca i el coneixement dels infermers de Lleida i historiadors Dra. Carme Torres, Dra. Lorena Lourdes Tejero i Miquel Àngel Calderó.
Durant la inauguració, les comissàries de l’exposició, la Dra. Glòria Gallego i la Dra. Carme Torres, han fet una visita guiada per als assistents.
«Infermeres en la memòria. La força invisible d’una professió» està coorganitzada per l’Associació FEBE d’investigadores, investigadors i docents d’Història d’Infermeria en llengua catalana i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL); amb el suport del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL) i l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida.
Més informació https://www.coill.org/centenari-coill-1921-2021-exposicio-infermeres-en-la-memoria/
FITXA TÈCNICA
Exposició: Centenari COILL «Infermeres en la memòria. La força invisible d’una professió”.
Del 12 de desembre de 2022 al 18 de febrer de 2023
Zona Zero. Institut d’Estudis Ilerdencs (Plaça de la Catedral 2. Lleida)
Horaris d’obertura i visita
De dilluns a dissabte: 10-14h / 17.30-20.30h
Diumenges i 6 de gener: 10-14h
Dies 25 i 26 de desembre i 1 de gener: tancat
Organitzen
Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL)
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.