L’AMPA del FreFrederic Godàs redueix el malbaratament d’aliments al menjador escolar

L’AMPA de l’escola Frederic Godàs de Lleida realitza un projecte per reduir el malbaratament d’aliments a través del servei de menjador de l’escola.

El projecte, subvencionat per l’Agència de Residus de Catalunya, vol combatre el malbaratament d’aliments des de l’àmbit escolar i amb la participació de les famílies.

A principis de 2020, l’AMPA va iniciar un estudi intern per a quantificar el malbaratament d’aliments al servei de menjador de l’escola i identificar oportunitats per a reduir-lo. Pel servei de menjador de l’escola hi passen diàriament quasi 300 alumnes i encara que l’AMPA ja contempla mesures per a donar els aliments no servits durant el servei, abordar el malbaratament derivat del que queda al plat dels escolars semblava que podria ser interessant. L’estudi va derivar en un pla de mesures que malgrat quedar paralitzat per COVID al març de 2020, s’ha pogut reprendre durant el primer semestre 2021. Les mesures del pla realitzades inclouen, en primer lloc, canvis en la logística interna del servei i les elaboracions del menú, en segon, la creació i disposició de cartells
educatius als espais de menjador per a conscienciar i fer participar als propis escolars i, en tercer, la realització d’activitats informatives per a les famílies amb la intenció de traslladar la problemàtica del malbaratament fora de l’escola i donar a conèixer el projecte del servei de menjador. L’efecte de les mesures sobre el servei de
menjador s’ha comprovat realitzant un pesatge de l’aliment llençat al menjador durant 10 del passat mes d’abril.

Segons aquest pesatge i respecte la quantificació de 2020, s’estima s’han deixat de llençar vora 3 kg d’aliment per dia de servei, el que podria equivaldre a 700 kg al llarg d’un curs escolar sencer.
Segons l’Agència de Residus, a Catalunya es malbaraten anualment 262.471 tones d’aliments aprofitables, i ocasionen a cada ciutadà un despesa de 120 € anuals, a més de l’impacte ambiental derivat de la producció i dels residus que es generen, i de les contradiccions ètiques que implica, donat que amb els aliments que es malbaraten
es podrien alimentar 500.000 persones durant el mateix període. Segons dades de la FAO, al món es produeix suficient aliment per alimentar a tota la població, però una tercera part s’acaba malbaratant.

Prendre consciència del que cadascú pot fer habitualment a casa i fora d’aquesta, revisant i millorant la relació que tenim amb els aliments, és clau per a millorar aquestes dades. Cada petit gest compta!.

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.