Sóc de poble! I ho dic amb tot l’orgull de qui és sabedor de totes les mancances i dificultats que comporta viure al poble. A més, crec fermament en un nou futur rural.
A les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, si deixem de banda Lleida capital (140.000 habitants), tots vivim en un poble més o menys gran. Comparant-ho amb altres capitals, Lleida no deixa de ser un poble gran (Tokio té més de 40 milions d’habitants). Tot i que la tendència global, la del 80% de la població, és la d’amuntegar-se a les costes i, per tant, dotar-se de majors serveis en aquestes zones. Talment desconeixedors de l’increment general de les temperatures, caldrà parlar, pel cap baix, d’una pujada del nivell del mar de entre 20 i 88 centímetres durant aquest segle.
Sovint parlem de les comarques interiors de despoblament o repoblament, jo prefereixo parlar de “retorn”. D’un retorn a una millor qualitat de vida, de gaudir enlloc de posseir. Aquest dimarts, impulsat per la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Generalitat aprova l’Agenda Rural, 892 mesures per a que les zones rurals tinguin les mateixes oportunitats que les urbanes. Això és, adaptar la política a cada racó del territori, implicant la seua gent, perquè cadascú puguem desenvolupar el nostre projecte de vida en qualsevol lloc.
“El perfeccionament de les lleis i les institucions públiques no té per efecte el d’aproximar, el d’identificar l’interès de cadascú amb l’interès de tothom?” , deia Condorcet, això és reequilibri territorial i bé comú. I acordat amb el agents del territori (gràcies Mario Urrea, president de Micropobles, pels enormes esforços de col·laboració fets des dels petits municipis).
Fins ara, a la Generalitat es vinculava el medi ambient amb el departament de Territori, i difícilment els urbanistes i urbanites tenen una mirada clara al món rural. La crisi climàtica ofega en primer terme a l’agricultura i a la generació d’aliments, i ho veiem en les inundacions, nevades, gelades i calorades. De com ordenem el paisatge i l’activitat agrària amb la generació d’energies renovables, l’estalvi hídric o els ODS en general, fa que la nova conselleria que dirigeix la Teresa Jordà sigui clau per la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran.
Des d’una nova indústria verda, no contaminant i de kilòmetre zero, fins a hubs logístics (segons l’estudi de FERRMED, que es presentarà el proper setembre), ens en podem riure del volum de mercaderies via ferroviària que passarà per Madrid, comparant-lo amb els milers de tones que passaran des del nord per la vall de l’Ebre i des d’Àfrica pel corredor del Mediterrani cap a Anvers i Euràsia. I nosaltres hi estem situats al bell mig!
Carlos Gibert i Bernaus,
Diputat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.