La Fundació ICG proposa un nou Pla Estratègic per impulsar la ciutat de Lleida i la seva àrea d’influència. (Vídeo)

El Pla Estartègic hauria d'incloure un nou Pla urbanístic integrador i sostenible que doni resposta als reptes dels propers 20 anys

El Grup Compromesos amb el Futur de Lleida, format per personalitats procedents del món polític, econòmic i social de les terres de Lleida, ha restablert les trobades amb l’objectiu de continuar aportant idees i propostes que afavoreixin l’impuls i el creixement del conjunt de les comarques de Lleida, i fer-les arribar a les diferents institucions, entitats i partits polítics de les terres de Lleida i Catalunya.

El Pla Estartègic hauria d’incloure un nou Pla urbanístic integrador i sostenible que doni resposta als reptes dels propers 20 anys; l’estudi de creació d’un organisme que inclogui la conurbació urbana formada per un nombre important de municipis que, d’una forma consensuada, desenvollupi les polítiques en infraestructures, transport, habitatge, medi ambient, comerç i el foment de l’activitat econòmica. També es proposa impulsar polítiques comercials i de dinamització local amb l’objectiu de reforçar i recuperar la capitalitat comercial de la ciutat; i un Fons de rehabilitació d’habitatges per remodelar el centre de la ciutat i els diferents barris.

​En aquest sentit, el grup creu necessari desenvolupar amb urgència polítiques reals que impulsin l’economia i l’estat del benestar a les comarques de Lleida, i concretament a la ciutat i la seva àrea d’influència on calen mesures urgents i immediates per garantir l’arrelament de la població al territori, la retenció de talent, la dinamització de l’economia amb l’atracció de noves inversions, i treballar perquè Lleida pugui créixer i desenvolupar-se per no quedar a la cua dels territoris de Catalunya i d’altres indrets de l’Estat.

A més de les prop de 40 propostes que ja es van fer arribar a les diferents administracions públiques, entitats i organitzacions empresarials, on s’hi troben aportacions per millorar les infraestructures, la diversificació de l’economia, la millora de la sanitat i la formació, l’impuls del turisme, les comunicacions, la creació d’un macrocentre logístic multisectorial, i la integració dels nouvinguts, entre d’altres, Compromesos amb el Futur de Lleida creu que ara cal desenvolupar un nou Pla Estratègic per impulsar la ciutat de Lleida i la seva àrea d’influència.

Així, el grup està treballant en una pre-proposta de nou Pla Estratègic que faci de Lleida una capiltal integradora amb un nou estil de governar, allunyat del centralisme i que compti amb la participació dels agents socioeconòmics del conjunt del territori per impulsar també les capitals de comarca. El Pla Estratègic ha de contemplar actuacions i propostes que defineixin què pot oferir Lleida a les empreses i a la societat en general, com atraure noves inversions, la creació de nous llocs de treball i la millora dels serveis educatius, sanitaris i especialment comercials ja que en aquest sentit, Lleida no es pot permetre perdre la possibilitat que s’instal·lin noves empreses, la creació de nous llocs de treball, i que les persones marxin a viure i a comprar fora.

El grup recorda que l’últim pla estratègic es va elaborar l’any 1999 i que des de llavors només s’han plantejat plans sectorials però no plans estratègics globals que incloguin totes les àrees de treball. En aquest sentit, Compromesos amb el Futur de Lleida creu que un nou Pla estratègic d’aquestes caracterítiques serà molt útil per a les institucions de la ciutat i del territori, i recorda que les aportacions del grup són sense ànim de protagonisme i que el que es pretén és disposar d’un marc de futur perquè les generacions següents comptim amb un territori desenvolupat, sostenible i plè d’oportunitats.

Algunes de les línies prioritàries que proposa el grup perquè es desenvolupin i s’incloguin inicialment en el nou Pla estratègic són:

Un Pla urbanístic integrador i sostenible

El Pla Estratègic també ha d’incloure un nou Pla urbanístic per encarar el futur, amb un creixement i desenvolupament sostenibles i que compti amb les aliances de les poblacions que integren l’àrea d’influència de la ciutat de Lleida, per millorar el transport, els serveis i les comunicacions, entre d’altres. A més, ha de contemplar, entre d’altres, estudis sobre la posibilitat de traslladar la presó de ponent a altres indrets. El Pla urbanístic ha de donar resposta als reptes econòmics, socials i mediambientals dels propers 20 anys

Estudi de la creació d’un organisme que reforci la integració dels municipis

La pre-proposta del Pla estratègic passa per estudiar la possibilitat de crear un organisme de l’àrea metropolitana de Lleida, amb servei a una conurbació urbana formada per un nombre important de municipis que convertirien tota aquesta àrea en una nova zona d’influència per al desenvolupament econòmic i social. Aquest organisme agruparia d’una forma consensuada principalment les polítiques en infraestructures, transport , habitatge, medi ambient, comerç i el foment de l’activitat econòmica i de planificació estratègica per promoure l’ocupació i la creació d’empreses en tota la seva àrea d’influència.

Un comerç dinàmic i atractiu

Amb l’objectiu de treballar perquè Lleida pugui créixer i desenvolupar-se es proposa que calen polítiques comercials i de dinamització local que afavoreixin els diferents municipis que conformen aquesta conurbació urbana, tenint en compte també el donar serveis a moltes poblacions de la franja i de l’àera del prepirineu i pirineu que ara es veuen obligats a buscar indrets alternatius. En aquest sentit, el Grup Compromesos amb el Futur de Lleida creu que per atraure el màxim nombre de ciutadans i donar resposta a la demanda comercial actual, Lleida ha de poder oferir un espai suficientment gran que inclogui una important oferta comercial, tenint en compte els espais comercials, les activitats lúdiques i espais d’aparcament que afavoreixin l’atracció de la gent que avui marxa a comprar fora de Lleida.

Aquesta proposta de creixement comercial tindria com a objectiu reforçar i recuperar la capitalitat comercial de la ciutat, que en els últims anys s’ha vist minvada, sobretot perquè en d’altres poblacions properes, sí que s’ha definit un model comercial (Tarragona-Reus, Saragossa, Barcelona, Andorra…). Aquesta revifada hauria de servir per ajudar, al mateix temps, el comerç local perquè si s’aconsegueix que els potencials clients escullin Lleida per fer les seves compres, de retruc es dinamitzaran els establiments de l’Eix Comercial i d’altres zones de la ciutat, alhora que es reduirà el nombre de persones que marxen cap a d’altres poblacions.

Un fons de reconversió de l’habitatge

L’habitatge és un dels eixos més importants d’avui, i en aquest sentit el grup proposa que es compti amb un fons suficientment important que, per un costat es destini a la rehabilitació d’habitatges del centre de la ciutat i dels diferents barris, creant un projecte de regeneració que millori la imatge i la integració de la ciutat, i reconvertint els edificis en habitatges més sostenibles, i per l’altre a la creació d’habitatges socials que donin resposta a les necesitats actuals d’una part de la societat.

En aquest sentit, el grup creu que Lleida ha d’experimentar una transformació arquitectònica i urbanística que suposi un canvi en la percepció que es té de la ciutat i la seva àrea d’influència.

Potenciar el conjunt del territori amb infraestructures i diversificació econòmica

Per potenciar el territori, el grup assegura que tLleida necessita millorar el seu conjunt d’infraestructures per tal de comptar amb una millor comunicació que dinamitzi l’activitat industrial i turística. L’autopista a Andorra o la Vall d’Aran son dos exemples molt importants per comunicar un dels nostres actius més importants com són el Pirineu. D’altra banda i aprofitant la eliminació del peatje a l’autopista A7, el Grup creu que s’hauria de crear més enllaços entre aquesta autopista i els pobles del marge esquerra del riu Segre (Sudanell, Albatàrrec, Torres de Segre, Aitona, etc) ja que avui en dia la seva comunicació es molt precaria.

Aquest es un tema molt important on hi ha de participar tothom; les entitats, institucions i la societat civil, per tal de poder garantir el benestar a les noves generacions. Lleida no es pot convertir en una ciutat dormitori, ha de ser una ciutat viva i per això són tant importants aquestes novestats en infraestructures.

D’altra banda, el Grup creu que Lleida no pot caure en l’estacionament de pensar que una bona indústria agroalimentaria i turística son suficients. Es necessita retenir el talent que s’està creant a les nostres universitats, i això passa per comptar amb un pla estratègic a llarg termini que garanteixi un futur a la ciutat de Lleida, els conjunt de les seves comarques, i a les noves generacions. Hem de ser capaços d’oferir més llocs de treball, i això passa per industrialitzar molt més la plana de Lleida, diversificant la nostra economia.

El Grup Compromesos amb el Futur de Lleida està integrat per persones destacades de la vida pública lleidatana com el mateix Antoni Siurana, President de la Fundació ICG, Josep Grau, Víctor Colomé, Josep Clotet, Agnès Pardell, Josep Maria Llop, Carmel Mòdol, Josep Maria Reig, Maria Burgués, Manel Lladonosa, Montserrat Gil de Bernabé, Delfí Robinat, Yasmina Vilarasa, Joaquim Matinero Tor, Albert Reig, i el director de la Fundació Santiago Rodríguez .

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.