La Fundació ICG insta als governs i institucions a elaborar un Pla estratègic de desenvolupament territorial per garantir el futur de les comarques de Lleida

El grup d'opinió i debat Compromesos amb el Futur de Lleida assegura que no fer aquestes actuacions posa en risc el creixement i la sostenibilitat del model econòmic actual.

El pla hauria d’incloure importants actuacions des del Pirineu fins el Matarranya i dels Monegros fins a l’Anoia, en noves producccions agràries, espais naturals, infraestructures de comunicacions, recursos energètics, noves tecnologies i la integració de la immigració a la formació i al mercat laboral per cobrir la manca de mà d’obra existent

El grup d’opinió i debat Compromesos amb el Futur de Lleida assegura que no fer aquestes actuacions posa en risc el creixement i la sostenibilitat del model econòmic actual. Així mateix, alerta que Lleida podria perdre la seva influència d’abastiment agroalimentari que representa per a Catalunya i la resta de l’Estat, i que cal disposar de més sól industrial i logístic per a noves indústries i empreses de sectors estratègics que dinamitzin l’economia

El Grup d’opinió i debat Compromesos amb el Futur de Lleida, que promou la Fundació ICG, i que ha celebrat una nova trobada on s’han analitzat les diferents reaccions dels informes enviats a Institucions, Entitats i Agents Socials, ha constat que existeix una veritable preocupació col·lectiva en relació amb el futur del territori que constitueix l’àmbit de l’Economia de Lleida.

En primer lloc, cal tenir en compte que el desenvolupament de l’espai d’influència de Lleida està vinculat a l’agricultura i la ramaderia, i que el sector és molt eficient, però s’enfronta a una transformació tècnica per necessitats mediambientals, energètiques i legislatives, que posen en risc un creixement futur i la sostenibilitat del model dexplotació actual, a la qual cosa les institucions han d’aportar una solució que asseguri aquesta continuïtat i millora del sector.

En segon lloc, el procés de canvi del món rural i la demografia d’àmplies zones del territori inquieten la seva viabilitat en els propers temps. El canvi a un model turístic /rural/ esportiu suposa una transformació social important, on cal buscar l’equilibri perquè totes les activitats convisquin sense posar-ne en peril cap d’elles.

En tercer lloc, el paper de nucli urbà que han de fer les capitals del món rural és imprescindible per la continuïtat de l’activitat econòmica de tot el Terrtori. Lleida, igual que altres nuclis urbans intermedis, ha vist decaure la seva influència en molts aspectes, i si bé manté el de prestació de serveis, va minvat cada vegada més la seva influència d’abastiment degut a la mobilitat de la població.

En quart lloc, preocupa que el paper de l’àrea universitària es mostra insuficient per a la retenció del talent al territori i que calen més inversions en investigació i coneixement.

En cinquè lloc, i un fet que preocupa considerablement és l’increment constant d’una població nouvinguda molt important en xifres de persones i multicultural, i que es mostra molt superior a la capacitat d’atenció i d’integració que actualment té el nostre territori. Per aquest motiu cal treballar en propostes que integrint aquesta immigració a la formació i al mercat laboral per cobrir la manca de mà d’obra existent que pateixen molts dels sectiors de la nostra economia i a l’hora ocupar aquesta població estrangera que avui no està integrada al mercat laboral, i que representa un important percentatge d’aquest col·lectiu.
A més, cal revaloritzar els oficis com a oportunitats laborals en el mercat laboral i identificar les empreses de sectors estratègics reduint les seves necessitats de contractació.

En sisè lloc, l’escassetat de professionals formats en la seva activitat laboral, plantegen dificultats per a un desenvolupament industrial, que si bé està funcionant en petita i mitjana empresa, presenta incògnites per a una forta industrialització.

En setè lloc, i també vinculat al futur creixement de l’economia i al desenvolupmanet industrial amb l’objectiu de captar noves inversions, es constata la necessitats d’incrementar la disponibilitat de més sól industrial i logístic perquè les comarques de Lleida puguin competir amb territoris propers.

Per aquests motius, el Grup Compromesos amb el Futur de Lleida instem als governs i institucions que es plantegin conjuntament l’elaboració d’un Pla estratègic de desenvolupament territorial per garantir el futur de les comarques de Lleida.

El pla hauria d’incloure importants actuacions des del Pirineu fins el Matarranya, i dels Monegros fins a l’Anoia en diferenets actuacions vinculades a les infraestructures, els recursos energètics, aigua, producció elèctrica, línies de transport necessàries, sòl industrial i logístic, Politica educativa, formació professional i tècnica, en noves tecnologies, Política d’atenció i formació de la immigració, i aplicacions de les noves produccions agràries i recuperació d’espais naturals, entre d’altres

En aquest sentit, el grup proposa aconseguir una col·laboració dels diferents responsables polítics i societat civil per preparar el territori i les noves generacions per a un projecte de previsió de futur i analitzar col·lectivament com afrontar, els reptes tecnològic, ambiental i humà per tal de dissenya conjuntament el futur.

El grup Compromesos amb el futur de Lleida és un grup de debat i opinió que promou la Fundació ICG, amb personalitats procedents del món polític, econòmic, social, acadèmic i cultural per analitzar, debatre i aportar plantejaments que afavoreixin l’impuls i el creixement de la ciutat de Lleida i la seva àrea d’influència. Aquest grup l’integren avui persones destacades de la vida pública lleidatana: Josep Grau, Víctor Colomé, Josep Clotet, Agnès Pardell, Josep Maria Llop, Carmel Mòdol, Josep Maria Reig, Maria Burgués, Manel Lladonosa, Montserrat Gil de Bernabé, Delfí Robinat, Albert Reig, Yasmina Vilagrasa, Quim Matinero i el president de la Fundació ICG, Antoni Siurana.

 

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.