La DOP les Garrigues preveu una campanya “correcta” en què espera assolir els 4 milions de quilos d’oli

Les vendes al detall s'han incrementat entorn d'un 10% durant el darrer any

Ampolles i garrafes d’oli d’oliva verge extra de la DOP les Garrigues que la Cooperativa de Maials comercialitza al detall. Imatge del 30 d’octubre del 2018.

ACN Maials / Les Borges Blanques .- La Denominació d’Origen Protegida (DOP) les Garrigues espera una campanya “correcta” arran de les pluges caigudes durant el mes d’octubre que fan millorar les expectatives inicials al secà després de la manca de precipitacions d’agost i setembre. Les previsions són arribar als 4 milions de quilos d’oli verge extra, una xifra que representa un 11% menys que l’última campanya, en què és van assolir els 4,5 milions de quilos, però que supera la mitjana dels darrers deu anys (3,5 milions de quilos). En els pròxims dies la majoria de cooperatives que integren la DOP donaran el tret de sortida a la recol·lecció de l’oliva tot i que algunes han avançat l’inici per començar a produir oli verd. D’altra banda, la DOP les Garrigues ha incrementat les vendes d’oli al detall entorn d’un 10% la darrera campanya 2017-2018.

La collita a la DOP les Garrigues ha començat enguany amb entre set i seu dies de retard respecte al que seria habitual malgrat que algunes de les cooperatives i molins que la integren ja van recollir puntualment durant les primeres setmanes d’octubre una part d’olives per poder produir oli verd, un producte amb una demanda creixent.

El vicepresident de la DOP, Jaume Salat, preveu una campanya “correcta”, després que les pluges de les darreres setmanes hagin millorat les expectatives inicials a les zones de secà ja que l’agost i el setembre van estar marcats per una escassa pluviometria. La Denominació d’Origen Protegida les Garrigues espera assolir una producció de 4 milions de quilos d’oli verge extra, menys que en la darrera campanya però per damunt de la mitjana dels darrers deu anys.

Així mateix, s’espera un oli de bona qualitat ja que “no s’han registrat danys meteorològics i no hi ha hagut afectació de pedregades”. De moment, però, els primers rendiments que s’estan obtenint són baixos ja que l’oliva conté una elevada quantitat d’aigua però la previsió és que es vagin equilibrant així que avanci la campanya, segons ha assenyalat Salat.

La DOP les Garrigues incrementa un 10% la venda d’oli al detall

El vicepresident ha explicat que durant la campanya 2017-2018 la vintena de cooperatives i molins que formen part de la DOP, distribuïdes entre les Garrigues, el Segrià i l’Urgell, han assolit la venda d’1,7 milions de quilos d’oli al detall, 120.000 quilos més que la campanya anterior, cosa que significa un increment d’entorn el 10%. D’aquesta manera, prop de la meitat de l’oli produït ja es comercialitza al detall, mentre la resta se segueix venent sense envasar i en grans quantitats. En aquest sentit, Jaume Salat ha destacat que “estem treballant i anem obrint camí per arribar, cada cop més, al client en forma de comercialització directa”.

La caiguda de la producció mundial d’oli fa esperar uns preus “correctes”

Salat ha explicat que el preu de l’oli nou de qualitat verge extra que s’ha començat a comercialitzar a Andalusia ronda els 3,20 euros/quilo però confia que “quan comencen a vendre el d’aquí arribar als 3,40 o 3,50 euros/quilo”, que “són uns preus més correctes”. En aquest sentit, el vicepresident de la DOP les Garrigues ha apuntat que, malgrat l’increment de producció d’oli del 15% que s’estima per aquesta campanya en el conjunt de l’Estat, a nivell mundial (sobretot a Itàlia, Grècia i Tunísia) es preveu una davallada productiva del 8% en relació amb l’any passat. A Catalunya, la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Catalunya (FCAC) preveu que s’assoleixin la campanya 2018-2019 els 31,8 milions de quilos d’oli d’oliva, un 15% menys que l’anterior quan es van produir 35,6 milions de quilos d’oli.

En el conjunt de les zones productores de la demarcació de Lleida s’espera arribar als 10 milions de quilos, respecte els 11 milions de l’any passat. A Tarragona s’estima una producció de 20 milions de quilos (24 milions el 2017-2018), mentre a Barcelona i Girona, conjuntament, d’uns 1,6 milions de quilos (la campanya anterior van ser 1,5 milions), segons la FCAC.

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.