JOEL CASTANYÉ, XEF DE LA BOSCANA, OBRE EL PROGRAMA DE PONÈNCIES DEL XXII CONGRÉS INTERNACIONAL MADRID FUSIÓN

Joel Castanyé, nascut el 1976 a Mollerussa, xef executiu amb Estrella Michelin i propietari del Restaurant la Boscana des del 2009, és un dels cuiners més emblemàtics de Catalunya gràcies a la seva excel·lent i innovadora tasca al món gastronòmic. 

Joel Castanyé ha presentat “Fruta & alta cocina” a l’auditori principal d’Ifema, en el marc de la cimera gastronòmica més important a nivell internacional, amb la participació de grans figures com Ferran Adrià, Dabiz Muñoz, Joan Roca i Andoni Aduriz, i els internacionals Yasuhiro Tomari, Andreas Caminada o Alexandre Mazzia.

Madrid, 29 de gener del 2024. El xef Estrella Michelin i fundador del restaurant la Boscana, Joel Castany, ha obert avui dilluns 29 de gener, a les 10 h, el cicle de ponències de la 22a edició del Congrés Internacional de Gastronomia Madrid Fusión amb la seva ponència «Fruta & alta cocina«, una conferència on ha parlat sobre l’ús de la fruita a l’alta gastronomia, una iniciativa compromesa amb el producte de proximitat de Lleida.

Del 29 al 31 de gener més d’una vintena de xefs internacionals acudeixen a la gran cita de la gastronomia. Entre els ponents destaquen grans cuiners espanyols com Ferran Adrià, Dabiz Muñoz, Joan Roca i Andoni Aduriz, entre d’altres; i figures com el japonès Yasuhiro Tomari, el suís Andreas Caminada i el francès Alexandre Mazzia. La cimera culinària més important a nivell internacional reforça un any més els continguts experiencials i sensorials, exclusius per als congressistes presencials, i ofereix espais d’intercanvi de coneixement abordant les noves tendències des d’una perspectiva professional.

El xef Joel Castanyé i el seu equip de la Boscana, a la ponència “Fruta & alta cocina” ha presentat el projecte fruita de Lleida, que busca explorar l’alt valor gastronòmic de la fruita, elevant-la més enllà del seu paper tradicional com a simple guarnició, per convertir-la en l’ingredient principal i protagonista de les seves creacions tant a nivell dolç com salat. «La fruita es converteix en el fil conductor de la nostra proposta gastronòmica, sent l’ingredient més valuós a cada plat que presentem a la Boscana», ha afirmat el xef.

També han exposat el tracte de la fruita com a substrat en tècniques no tradicionals de cocció i fermentació a través de misos, llets fermentades, vinagres, mirin, etc. Un pas més, on la fruita deixa de ser dolça a través de les fermentacions. A més, és una forma de desestacionalitzar la fruita i aprofitar- ne totes les minves, així com la fruita que no entra als supermercats perquè no compleix amb els paràmetres de qualitat exigits.

 

En la seva intervenció, Castanyé ha destacat: “L’avantatge que tenim els cuiners que treballem en llocs rurals és que tenim el producte molt a mà, coneixem els productors , coneixem com ho fan i podem monitoritzar el fruit a cada estat de maduració. Busquem tècniques, ens arrisquem, provem múltiples variables: fruita verda, madura, les pells, els cors, les flors… Seria absurd no cuinar allò que ens dóna la terra que tenim al costat, i en aquest sentit estem totalment alineats amb el lema «On tot comença» d’aquesta edició de Madrid Fusión”. 

El xef de la Boscana reivindica la fruita no només com a element culinari, sinó també com a una eina per impulsar un ecosistema econòmic, social i mediambiental més sostenible, mostrant també els projectes que tenen en l’àmbit educatiu, artístic i de recerca en els que es treballa com extreure el color de vàries fruites i tenyir amb diferents fibres; així com en l’àmbit l’industrial per diversificar productes entorn a la fruita de Lleida.

 «La fruita es converteix en el fil conductor de la nostra proposta gastronòmica, sent l’ingredient més valuós a cada plat que presentem a la Boscana», ha afirmat el xef. 

Joel Castanyé aconsegueix una cuina que pretén ser la màxima expressió del paisatge, una crida a la proximitat, sostenibilitat reconeguda pel seu enfocament innovador i el seu compromís amb la sostenibilitat i reconeixement als productes de Lleida. Una iniciativa compromesa amb el paisatge, que es retroalimenta gràcies a l’accés a productes de màxima qualitat de pagesos i productors locals. Això permet fer una cuina més conscient i responsable, que mira pel benestar individual i col·lectiu, reivindicant i preservant la biodiversitat d’espècies amb arrels amb el territori.

 

Sobre Joel Castanyé

Joel Castanyé, nascut el 1976 a Mollerussa, xef executiu amb Estrella Michelin i propietari del Restaurant la Boscana des del 2009, és un dels cuiners més emblemàtics de Catalunya gràcies a la seva excel·lent i innovadora tasca al món gastronòmic. 

Apassionat i enamorat d´aquest àmbit des que era molt petit i provinent d´una família de restauradors, Castanyé va decidir seguir la tradició familiar i dedicar-se plenament a formar-se en aquest sector fins a aconseguir el 2017, la primera Estrella Michelin, reconeixement que la Boscana ha renovat cada any fins l’actualitat. El 2018, Castanyé va ser reconegut com a Xef Revelació per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició i el 2020, va rebre els dos Sols de la Guia Repsol. 

 

 

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.