Els bessons digitals que revolucionen les granges de porcí al segon Breakfast4inno

 La incorporació de noves tecnologies és cada vegada més rellevant al sector porcí. Avui, en el segon Breakfast4inno organitzat pel Parc Agrobiotech de Lleida i Agrotecnio, dos ponents del territori han abordat com la digitalització està transformant la indústria porcina gràcies als anomenats “bessons digitals”.

La tecnologia dels bessons digitals permetria estalviar 30 kg de pinso l’any per animal produït en granges de porcí

 La incorporació de noves tecnologies és cada vegada més rellevant al sector porcí. Avui, en el segon Breakfast4inno organitzat pel Parc Agrobiotech de Lleida i Agrotecnio, dos ponents del territori han abordat com la digitalització està transformant la indústria porcina gràcies als anomenats “bessons digitals”. Els Breakfast4inno són un cicle d’esmorzars de la innovació ideats per apropar persones del món de la recerca i la indústria en torn a temes innovadors del sector agroalimentari.
Un bessó digital és una rèplica virtual realitzada a imatge i semblança d’un producte o una instal·lació, com ara una granja de porcí, a la que s’incorporen dades en temps real que poden ser captades a través de sensors o d’altres tecnologies. Un cop recollida la informació, es processa mitjançant Intel·ligència Artificial per obtenir una representació “viva”. Aquesta tecnologia permet detectar problemes amb antelació i resoldre’ls més ràpidament, ja que poden avisar de incidències o anomalies en el funcionament, millorant l’eficiència energètica, simplificant el manteniment o reduint els costos.
En José Ángel Fernández, enginyer informàtic i CIO d’Opp Group, ha intervingut juntament amb en Joan del Sol Queralt, enginyer agrònom i soci fundador de Prodes Gestión de Obras per a explicar el projecte “Farmtwin”, que planteja una innovació en els processos de gestió d’actius i gestió medi ambiental en granges porcines. Farmtwin treballa en la definició de sistemes crítics en granges per establir models predictius i oferir eines d’utilitat per l’equip de gestió. “Amb aquest projecte busquem l’eficiència”, ha destacat Fernández, que ha afegit que “per a crear 1 kg de carn, els productors necessitaran menys pinso i això suposa un important retorn econòmic”. Responsables d’OPP Group han explicat durant la sessió que gràcies a l’entrada d’aquesta tecnologia a les granges, un grup empresarial que gestioni 4 milions de porcs pot estalviar uns 30 quilos de pinso a l’any per animal, és a dir, 120 milions de quilos de pinso anuals, millorant a més a més l’expressió genètica dels animals.
Per la seva part, Joan del Sol Queralt ha assenyalat que “els bessons digitals a les granges plantegen un nou  model de granja, molt més eficient”. Gràcies a aquesta nova tecnologia, impensable fa només dos anys, els llocs de treball a les granges canviaran, “fent-los més atractius” segons els ponents de la jornada.
Els Breakfast4inno continuaran mensualment durant el 2024. La propera sessió tindrà lloc el 6 de juny i abordarà el potencial de les plantes creades amb noves tècniques genòmiques.
Més informació:
 
Sobre Agrotecnio
 
La Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia, Agrotecnio, és un centre CERCA internacional d’excel·lència en recerca agroalimentària. El seu objectiu principal és desenvolupar recerca traslacional d’alt impacte per al benefici d’un gran ventall d’agents. La recerca de Agrotecnio es nodreix d’una àmplia gamma de coneixements especialitzats en ciències agronòmiques i mediambientals, ciències animals i ciències dels aliments tenint en compte el concepte de “una sola salut”, un plantejament integrat i unificador per a equilibrar i optimitzar la salut de les persones, els animals i el medi ambient. A Agrotecnio hi ha 15 grups de recerca que formen part de tres grans àrees (vegetal, animal i aliments) i que pertanyen a dues universitats catalanes, la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Barcelona (UB). Creat en 2012, el centre és al campus agroalimentari, forestal i veterinari de la UdL i forma part del sistema CERCA (Centres de Recerca de Catalunya). www.agrotecnio.org
 
Sobre el Parc Agrobiotech
 
El Parc Agrobiotech Lleida és una de les principals plataformes científiques i tecnològiques del sector agroalimentari i de les TIC en l’àmbit català i estatal. Concentra una part important de les infraestructures de recerca de la Universitat de Lleida (UdL), especialment les relacionades amb el sector agroalimentari. De forma conjunta amb els recursos i serveis d’R+D d’altres institucions i entitats, el Parc constitueix un pol d’excel·lència i innovació. El Parc acull en l’actualitat més de 90 empreses, principalment del sector TIC en les quals treballen més de 1400 persones en un espai format per 11 edificis.
Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.