El Parc Astronòmic del Montsec celebrarà els seus deu anys d’activitat
Dijous 28 es faran a la seu del PAM un seguit d’actes, entre els quals destaca la inauguració de la nova exposició d’Astronomia i de la Sala Starlight
Divendres 29, a la seu del Consell Comarcal de la Noguera, se celebrarà la Jornada de Ciència i Astroturisme
La Diputació de Lleida ha acollit avui la presentació dels actes de celebració dels 10 anys del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), una commemoració que tindrà lloc els dies 28 i 29 d’aquest mes de juny.
La presentació ha estat presidida pel president de la Diputació, Joan Reñé, i ha comptat amb la participació de Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera; Carlos Garcia, conseller de l’àrea; Salvador J. Ribas, director científic del PAM; i Josep Vilajoliu, responsable de gestió del PAM.
En la seva intervenció, Reñé ha agraït la tasca dels gestors del PAM pel fet que han aconseguit situar “amb tota rotunditat” el PAM com un referent científic, turístic i econòmic, un projecte “emblemàtic” que, a més, ve calibrat per “un termòmetre” com és la Unesco i que està avalat per diferents certificacions.
El president de la Diputació de Lleida ha volgut remarcar que aquesta gestió ha aglutinat una suma d’esforços per part de totes les institucions que ha estat clau a l’hora d’aconseguir una inversió que, des de l’any 2013, quan va assumir la gestió el Consell Comarcal, ha estat d’1,5 milions d’euros que han estat aportats en bona part per la Diputació, i amb unes xifres de visitants que l’any passat es van situar en 33.000 persones, tal com ha precisat Concepció Cañadell. En aquest mateix sentit, Carlos Garcia ha parlat d’un impacte econòmic del PAM que suposa un retorn estimat al territori de 2,5 milions d’euros anuals.
Pel que fa a la commemoració dels 10 anys d’activitat, els actes –detallats per Salvador Ribas– començaran dijous 28 al matí al PAM amb una reunió de la Taula d’Ecoturisme de Catalunya i una altra trobada dels socis del Projecte Europeu Interreg-Poctefa ‘Pirineus, La Nuit’. Per al vespre, s’han programat la inauguració de la nova exposició d’Astronomia i de la Sala Starlight, així com el lliurament als ajuntaments dels diplomes acreditatius de la renovació de la Certificació Starlight. La vetllada acabarà amb diferents activitats astronòmiques i amb l’acte commemoratiu de la 10a temporada del PAM, en què ja han confirmat la seva assistència la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i dos expresidents de la Generalitat, Artur Mas i José Montilla, que en el seu dia van ser presidents del Consorci del Montsec, entitat promotora i durant la primera etapa gestora del PAM.
Divendres 29 es dedicarà a l’anomenada Jornada de Ciència i Astroturisme, que se celebrarà a la seu del Consell Comarcal a Balaguer i que vol reunir i comunicar de forma conjunta les experiències desenvolupades a les nostres comarques en l’àmbit d’aquestes disciplines científiques com a manifestacions de l’aprofitament de la ciència per al progrés territorial, tal com ha explicat Josep Vilajoliu.
Així, el programa inclourà la presentació de tres eixos relacionats amb la promoció turística de l’equipament. Un es dedicarà a la geologia i la mineria i tractarà sobre tres temes: el nou Geoparc mundial de la Unesco, Orígens-Pirineus Catalans, el projecte del Parc Geològic i Miner de la Noguera i el fonament científic i creació de producte turístic al voltant de l’or del Segre.
L’altre tractarà sobre astronomia, articulat en cinc xerrades: ‘Filosofia Starlight: Origen, present i futur’, ‘Les Certificacions Starlight en acció’, ‘El model d’astroturisme de l’illa de La Palma’, ‘El model d’astroturisme del Montsec i ‘El projecte de cooperació transfronterera Interreg-Poctefa “Pirineus La Nuit”. Cal destacar que la primera d’aquestes conferències anirà a càrrec de Cipriano Marín, coordinador de la iniciativa Starlight per la Unesco, mentre que en el cas del model de l’illa de La Palma està considerat pels responsables del PAM com tot un referent.
El darrer eix parlarà sobre paleontologia i arqueologia i inclourà dos xerrades: ‘El Projecte “Dinosaures dels Pirineus” i ‘L’Espai Orígens com a centre dinamitzador del turisme cultural’. La jornada acabarà amb una conferència impartida per Guillem Anglada, investigador d’Astrofísica de la Universitat Queen Mary de Londres i considerat tota una autoritat en la matèria.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.