El Ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat inicialment aquest divendres el pressupost de la institució per al 2023, amb els vots a favor dels dos grups del govern (ERC i JxCat) i l’abstenció del PSC i el Comú de Lleida, després que el govern acceptés incorporar algunes de les esmenes d’aquests dos grups.
El PP i Cs i els regidors no adscrits hi han votat en contra. Els comptes sumen un import 226,9 milions d’euros, amb un increment del 12,9% respecte als actuals, motivat per l’augment de la despesa en personal; la pujada de costos de l’energia, d’altres béns i serveis i dels tipus d’interès, però sobretot per l’increment del capítol d’inversions, que assoleix a una xifra rècord de més de 45 milions per l’impacte dels fons Next Generation.
L’alcalde Miquel Pueyo ha posat en valor l'»exercici de responsabilitat política» del govern, del PSC i el Comú per poder aprovar uns pressupostos que «han de permetre fer front a les transformacions i als reptes que vindran», però també a la situació difícil que estan vivint moltes famílies i persones a la ciutat. A la vegada, Pueyo, ha destacat que el govern de la Paeria ha aconseguit aprovar els quatre pressupostos d’aquest mandat, tot i que «no sempre en unes circumstàncies tan planeres com les d’enguany».
La tinenta d’alcalde i regidora de Recursos Municipals, Hisenda i Salut, Montse Pifarré, també ha agraït l’entesa amb socialistes i comuns. «En els quatre anys, hem tirat endavant el pressupost dialogant amb tothom i assumint papers difícils en algunes ocasions i això no és només un èxit del govern, sinó de tota la ciutadania i dels grups polítics que ho han fet possible», ha exposat.
«Tot i que l’increment del 7% de l’IPC interanual, hem fet un esforç de contenció i de priorització de polítiques públiques, mantenint les partides amb els mateixos imports que l’any passat per garantir uns serveis públics sense retallades», ha remarcat en relació amb el pressupost per al 2023. Pifarré ha explicat que el principal increment del pressupost és en el capítol d’inversions perquè «Lleida no es pot permetre perdre cap finançament que vingui d’Europa». «Els Next Generation són l’oportunitat de transformació cap a aquesta Lleida més sostenible, més verda i amable», ha sentenciat.
El pressupost de la Paeria per al 2023 puja supera els 226,9 milions d’euros, respecte el 206 milions dels comptes actuals (+12,9%). Pel que a despeses, el capítol destinat a personal s’incrementa un 4,5% respecte al pressupost 2022; el de serveis (on s’inclouen els grans contractes municipals i els costos energètics), un 13,1%; les despeses financeres, creixen un 53,1%; el fons de contingència, un 59,7%, i les inversions, un 52,9%. Quant als ingressos, els corrents augmenten en 5,5 milions d’euros (+5,2%), i els de capital en més de15 milions (+55%).
Pel que fa a inversions, destaquen actuacions com ara la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la rehabilitació integral del Palau de Vidre o la reforma de l’avinguda Prat de la Riba i rambla d’Aragó i l’extensió de la xarxa de carril bici, entre moltes altres actuacions. Cal tenir en compte que hi ha altres projectes importants per als quals la Paeria també ha demanat fons europeus i que encara estan pendents de resoldre com ara la rehabilitació de l’antic convent de les Josefines. A la vegada, els comptes inclouen partides per al nou Museu Morera, la nova deixalleria, la connexió del clavegueram de Llívia, entre altres projectes.
Abstencions del PSC i el Comú
El PSC s’ha abstingut per «responsabilitat», després que el govern hagi acceptat bona part de les esmenes socialistes, segons ha explicat la seva portaveu adjunta, Begoña Iglesias. En concret, fan referència a nous elements de transport per la Guàrdia Urbana, la renovació del camp de futbol de Magraners, la finalització del rocòdrom del pavelló Juanjo Garra, la construcció d’un nou rocòdrom a Pardinyes, la remodelació de la piscina del Turó de Gardeny i del carrer Corts Catalanes, entre altres.
«El PSC és un partit de govern i que sap què és governar una ciutat i també sap la situació complexa que estan passant empreses i famílies, i també la Paeria», ha exposat. «Parlar de responsabilitat vol dir generositat, també del govern municipal, i capacitat de pacte, perquè no ens tocava una altra davant aquesta realitat», ha dit Iglesias. «No era just per als ciutadans començar l’any amb un pressupost vell perquè no havíem estat capaços d’arribar a un acord i, per això, hem treballat per fer allò que s’espera de la política, pactar les diferències», ha afegit.
La portaveu adjunta del PSC ha dit que van negociar plantejant «propostes clares i assumibles pel govern» i amb unes línies vermelles, «més seguretat ciutadana i no donar suport a cap partida per a l’alberg de Pardinyes». En relació amb l’equipament comunitari per a temporers i altres usos, Iglesias ha reiterat que l’ECMU «no és el model» dels socialistes sinó «un projecte del govern municipal». «Si el govern vol, el farà, i no està a les mans de l’oposició ni que estigui o no fora dels pressupostos», ha sentenciat.
De la seva banda, el Comú ha decidit retirar l’esmena a la totalitat als comptes i ha acabat optant per l’obtenció després que el govern d’ERC i JxCat hagi acceptat incorporar al pressupost l’esmena d’aquest grup per incrementar en 1,7 milions d’euros els ingressos en concepte de recaptació per la taxa que paguen les empreses subministradores d’electricitat i gas, recursos aniran al fons de contingència. De totes maneres, Sergi Talamonte ha qualificat de «deficitari» el pressupost plantejat pel govern en aspectes com ara la mobilitat, pacificació del trànsit, lluita contra el canvi climàtic, eficiència energètica, plantació d’arbrat, neteja, el manteniment dels camins de l’Horta o participació ciutadana, entre altres.
Rebuig als comptes del PP, Cs i regidors no adscrits
El PP ha votat en contra dels comptes, tot i la incorporació d’una de les seves esmenes. «Si haguéssim votat a favor o ens haguéssim abstingut, estaríem dient als veïns de Pardinyes que la seva lluita de 20 mesos amb el tema de l’alberg ha estat en va i això no ho podem acceptar», ha afirmat el portaveu popular, Xavier Palau. També ha criticat que el govern de la Paeria no hagi escoltat els veïns de Templers-Escorxador a l’hora de presentar als Next Generation la reforma de l’antic convent de les Josefines per destinar-lo a l’acollida a persones sense sostre.
La portaveu de Cs, Maria Burrel, ha lamentat que el govern no hagi tingut en compte les esmenes de la formació i, en aquest sentit, ha dit que el pressupost «margina a part dels grups de l’Ajuntament». «Només busquen la foto amb les esquerres, per una banda, i amb el centredreta, per una altra, i el que fan és que no es pugui arribar a acords amb tots els grups de la Paeria en un moment en què resulta tan important tenir uns pressupostos per a la ciutat», ha assenyalat Burrel.
La regidora no adscrita Ángeles Ribes s’ha referit al fet que PSC hagi «facilitat» l’aprovació dels comptes per al 2023, després de la qüestió de confiança contra Pueyo que l’alcalde no va superar, tot i que, finalment, el pressupost per al 2022 va quedar aprovat. «Mirin les vídeo-actes de l’any passat i, si es refien que aquest equip de govern compleixi els seus acords, potser haurien d’escarmentar en cap aliè, el del Comú», ha recomanat als socialistes. «Potser l’esperança d’acords pensant ja en el 2023, fa que s’oblidin els greuges i insults», ha afirmat Ribes.
Al marge del pressupost, també ha quedat aprovada la modificació del catàleg de la Relació de Llocs de Treball (RLT), per 14 vots a favor, 11 abstencions i 2 vots en contra.
Llum verda al pressupost de l’EMAU
Abans del ple extraordinari, la Junta General de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana (EMAU) ha aprovat el pressupost d’aquest organisme de l’Ajuntament de Lleida per a l’any vinent, el primer amb la nova denominació i competències de l’empresa, que passarà a assumir la gestió dels serveis de zona blava, grua i dipòsit municipal de vehicles. Per aquest motiu, el pressupost per al 2023 diferencia les dues línies de negoci de l’EMAU. D’una banda, la gestió de la política d’habitatge i patrimoni de la Paeria, i de l’altra, el nou encàrrec de la gestió de la zona blava, grua i dipòsit de Vehicles.
Els comptes preveuen unes despeses d’11,8 milions d’euros i uns ingressos de 13,6, amb un resultat previst de l’exercici amb un benefici d’1,8 milions d’euros. Pel que fa a l’àrea de Patrimoni i Habitatge, l’EMAU gestionarà els 288 habitatges de la seva titularitat o de titularitat municipal que estan a càrrec seu. La previsió d’ingressos per venda de patrimoni per l’any que ve és de 2,5 milions d’euros. El pressupost s’ha aprovat per 19 vots a favor, 3 abstencions i 5 vots en contra.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.