El Col·legi d’Economistes de Catalunya i Pimec demanen a institucions, empreses i agents socials treballar conjuntament per presentar als fons europeus projectes per reforçar el sector turístic català

El Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC), creat a iniciativa del Col·legi d’Economistes de Catalunya i de PIMEC, destaca que els fons europeus són una oportunitat per al turisme a Catalunya

 Alhora presenta un llistat d’actuacions que es podrien impulsar des del sector turístic per reforçar la seva competitivitat complint amb les directrius del govern espanyol per a l’assignació i distribució dels fons europeus: la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial.

Barcelona, 24 de març de 2021.- El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Oriol Amat, el president de PIMEC Antoni Cañete i el president d’Advanced Leisure Services i membre del Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana (GEREC) Àngel Díaz han presentat aquest matí en roda de premsa virtual el segon informe del GEREC, un grup format per economistes i empresaris amb l’objectiu de contribuir en l’anàlisi de la situació econòmica i social i marcar les línies estratègiques cap a la reactivació de l’economia.

El segon document del GEREC, amb el títol “Els fons europeus, una oportunitat per al turisme a Catalunya”, defensa que la possibilitat d’accedir als fons europeus Next Generation EU representa una gran oportunitat per al sector turístic. En aquest sentit, l’informe del GEREC presenta un llistat d’actuacions que es podrien impulsar des del sector turístic per reforçar la seva competitivitat complint amb les directrius del govern espanyol per a l’assignació i distribució dels fons europeus: la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial.

En primer lloc defensa la preparació i millora de la destinació Catalunya perquè sigui una destinació digital, sostenible, igualitària i cohesionada. El document del GEREC parla també de millorar l’atractiu de la destinació Catalunya amb la posada en valor d’atractius del territori, cultura i tradicions, així com la creació de nous imaginaris i pols d’atracció. A més, aposta per fomentar i consolidar el concepte d’”economia del visitant”, deixant enrere la visió del turisme tradicional vacacional i de negoci. També contempla la creació d’un sistema d’indicadors per a mesurar l’impacte de l’”economia del visitant” en els ingressos, l’ocupació, la fiscalitat, les infraestructures i equipaments, la imatge de marca, la capacitat d’atraure talent i inversions i l’aportació al nivell de vida de la ciutat o territori. Proposa, a més, definir processos d’informació i formació per a millorar la relació entre visitants i residents.

Entre les propostes del GEREC també s’hi inclouen actuacions per la millora de les competències de persones, empreses i institucions del sector turístic, així com de millora de les capacitats de gestió i presa de decisions a la destinació.

Finalment, el document proposa fomentar les aliances entre els diferents subsectors turístics per reforçar la competitivitat de la destinació i les empreses.

Des del GEREC afirmen ser conscients que en aquests moments a Catalunya hi ha ja moltes iniciatives i molts esforços per tal de generar projectes que puguin tenir accés als fons europeus. Per això alerten que és possible que es dilueixin els esforços i s’acabin presentant de forma individualitzada molts projectes d’ambició limitada o amb enfocaments molt rígids i verticals. En aquest sentit, demanen a les institucions, públiques i privades, a les empreses i als agents socials, treballar conjuntament per identificar, donar forma i presentar aquells projectes que puguin ser més ambiciosos i determinants per al futur de Catalunya com a destinació líder a nivell mundial.

El president d’Advanced Leisure Services i membre del GEREC Àngel Díaz ha assegurat que “Catalunya va ser de les regions pioneres al món en el desenvolupament del turisme de masses i ho hem de ser en el futur en l’impuls de l’”economia del visitant” com a eix estratègic de la nostra economia”.

A la roda de premsa el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) Oriol Amat i el president de Pimec Antoni Cañete han traslladat algunes consideracions al voltant de la rellevància dels fons europeus per al sector turístic i el conjunt de l’economia.

El degà del CEC Oriol Amat ha destacat que “a Catalunya el sector turístic representa més de l’11% del PIB, generant més de 400.000 llocs de treball” i ha recordat que “la cadena de valor del turisme és molt àmplia i té uns impactes directes, indirectes i induïts sobre el conjunt de l’economia molt importants”. “Els fons europeus són efectivament una gran oportunitat per transformar una vegada més el sector perquè Catalunya segueixi sent un referent turístic a nivell global”, ha afegit. En aquest sentit, Oriol Amat ha explicat que “al Col·legi d’Economistes de Catalunya som molt conscients de la importància del turisme i a la nostra Comissió d’Economia del Turisme agrupem més d’un centenar de professionals de l’economia i l’empresa vinculats a l’activitat turística per debatre i analitzar l’evolució del sector.

En la seva intervenció, el president de PIMEC, Antoni Cañete, ha destacat que “el turisme és el primer sector del nostre país en termes de facturació i d’ocupació” i, tal com posa en relleu l’informe, ha dit que “compta amb ramificacions a molts altres sectors”, com per exemple: hostaleria, transport, alimentació, etc. Per això, ha defensat “treballar per recuperar el turisme i evitar desprestigiar-lo, així com aprofitar els fons Next Generation EU per invertir en la digitalització i la sostenibilitat del sector”. D’altra banda, Cañete ha assegurat que caldran “ajuts directes, segurament més generosos que els quals ha plantejat el Govern espanyol amb el RDL 5/2021” i ha recordat que PIMEC, juntament amb d’altres patronals europees, ha demanat per carta a la Comissió Europea que s’articuli un programa europeu de compra i quitança dels préstecs ICO per alleugerir així la càrrega sobre les empreses 

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.