El COILL demana inversions en Infermeria amb impacte immediat sobre la salut de la ciutadania
El Col·legi d'Infermeres celebra la seva diada anual sota el lema 'Invertir en Infermeres. Invertir en Lleida' i alerta dels riscos de la perdua de confiança dels usuaris/es en el sistema de Salut.
L’equip liderat per Laia Llubes i el seu projecte sobre empoderament del pacient crònic des de l’Atenció Primària; i l’estudi sobre salut mental i embaràs d’Olga Masot; s’enduen la Beca i el Premi de Recerca Infermera del COILL 2022, respectivament.
El COILL reestructurarà les línies d’investigació finançades per l’entitat amb l’objectiu d’establir línies prioritàries de treball per introduir innovacions urgents en la pràctica infermera.
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha celebrat la tarda d’avui, dimarts 17 de maig, la seva diada anual. La trobada, que s’emmarca dins dels actes de celebració del Dia Internacional de la Infermera (12 de maig), ha estat marcada per l’emergència professional que viu aquest col·lectiu que denuncia «mancances i greuges estructurals, agegantats per dos anys de pandèmia». Així ho ha explicat Jordi Ballesté, vicepresident del COILL, en la seva benvinguda a l’acte que ha tingut lloc a l’església de Santa Maria del Castell dels Templers de Gardeny.
Montserrat Pifarré, regidora de Salut de l’Ajuntament de Lleida; Montserrat Gea, directora general de Professionals de la Salut; i Josep Pifarré, gerent de la Regió Sanitària Lleida; han acompanyat les infermeres lleidatanes en una jornada molt reivindicativa en què la presidenta del COILL, Mercè Porté, ha tornat a reclamar als responsables de les diferents administracions «invertiu en infermeres, invertiu en ciutadania, invertiu en Lleida». Porté els ha mostrat la seva preocupació perquè «alguna cosa no estem fent bé o, com a mínim, anem tard. Estem perdent la capacitat d’avançar-nos als problemes i mancances. Alguna cosa està fallant quan dediquem tant o més temps a solucionar problemes que a prevenir-los». Porté ha alertat també que «els nostres usuaris i usuàries es comencen a qüestionar el temps de cura que els hi dediquem o els recursos que disposem. Una desconfiança que, a curt i mitjà termini (si no ho ha fet ja), farà minvar la seva confiança en el sistema i, també, en els professionals de la salut que hi prestem atenció. La confiança és un bé preuat en el procés de cura. I una societat que no pot confiar en el sistema de Salut, emmalalteix».
Durant la jornada s’han lliurat els reconeixements a la recerca infermera, en els que l’equip liderat per Laia Llubes i el seu projecte sobre empoderament del pacient crònic des de l’Atenció Primària; i l’estudi sobre salut mental i embaràs d’Olga Masot; s’han endut la Beca de Recerca i el Premi d’Investigació Infermera ‘Josep Maria Camps i Balagué’, respectivament. Tot just abans de l’entrega de guardons, el COILL ha anunciat una reestructuració de l’estratègia de l’àrea de promoció i finançament de recerca del Col·legi que establirà línies prioritàries d’investigació amb impacte immediat en la comunitat lleidatana.
La Diada ha tingut també un caire social amb el tradicional homenatge a les infermeres i infermers jubilades el passat 2021, a les quals s’ha atorgat la insígnia col·legial.
Tot seguit, Miquel Àngel Calderó, secretari del Col·legi, ha anunciat que durant l’estiu es presentarà el programa «Un segle de cura. Centenari del COILL», que tindrà lloc a la tardor i commemora els cent anys de la corporació.
El COILL beca un projecte sobre promoció de l’empoderament i participació del pacient crònic des de la Infermeria Familiar i Comunitària, liderat per Laia Llubes
Laia Llubes Arrià, com a investigadora principal, lidera l’equip d’infermeres investigadores format per Cecilia Bañeres Argiles, María Asunción Florensa Flix i José Tomás Mateos García; autores del projecte guanyador de la ’12a Beca al Millor Projecte de Recerca Infermera de Lleida’ que atorga el COILL. L’estudi que comptarà amb una dotació de 6.000 euros, pretén elaborar el ‘Disseny d’una estratègia comunitària per potenciar l’autogestió de pacients amb múltiples malalties cròniques mitjançant investigació-acció-participativa’.
L’augment de les malalties cròniques ha creat un nou rol al pacient que ha passat de ser un malalt passiu a un malalt actiu. Actualment, els pacients crònics concentren la càrrega assistencial més gran i, segons les autores, «d’aquí sorgeix la necessitat d’empoderar-los perquè es converteixin en pacients actius que contribueixin decisivament al maneig de la seva malaltia i a l’adherència al tractament»; una intervenció liderada des de l’àmbit de la Infermeria Familiar i Comunitària.
Premi d’Investigació per al treball d’Olga Masot que relaciona nutrició i depressió en dones gestants
El XXX Premi Josep Maria Camps i Balagué d’Investigació d’Infermeria de Lleida, en tercera categoria i dotat amb 300 euros, ha estat per al treball ‘Efecte de l’àcid docosahexaenoic (DHA) sobre la salut mental materna: scoping review. Una alternativa per prevenir la depressió i l’ansietat a l’embaràs i postpart?» de la infermera Olga Masot Ariño.
L’estudi, contextualitzat en els períodes de gestació i de lactància, indica que el DHA juga un paper important en la patogènia de la depressió i l’ansietat en el període de l’embaràs. Resultats brinden suport a la hipòtesi de la implicació dels fosfolípids en la depressió i un argument per a l’ús d’àcids grassos poliinsaturats omega-3 com a tractament alternatiu per prevenir la depressió en aquesta població. Extrapolant els resultats a l’especialitat d’Infermeria Obstetricoginecològica, l’autora destaca el paper capital de les llevadores per a l’educació sanitària de les dones gestants, assessorant-les sobre una correcta nutrició per disminuir el risc de patir símptomes depressius i ansietat durant el període perinatal i el puerperi.
El Jurat del premi va declarar desertes la resta de categories
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.