El Cava, un plaer beneficiós per a la salut

OPINIÓ. Ramón Estruch, Assessor Científic de FIVIN i membre del Servei de Medicina Interna, Hospital Clínic, IDIBAPS, Universitat de Barcelona.

Encara que ningú dubte dels efectes deleteris del consum excessiu d’alcohol sobre la salut, cada vegada es disposen de més evidències científiques dels efectes protectors del consum moderat de vi i cava sobre l’organisme. De fet, nombrosos estudis epidemiològics han suggerit una relació inversa entre el consum d’aliments amb alt contingut en polifenols com el cava, i la incidència de malalties cardiovasculars. Així mateix, nombrosos estudis d’intervenció han observat una relació entre consum moderat de cava i una reducció de la pressió arterial, millora de la funció endotelial, disminució del risc de diabetis mellitus i un perfil lipídic més saludable, amb augment del colesterol protector (HDL-colesterol) i reducció de colesterol perjudicial (LDL-colesterol), efectes tots ells que s’han atribuït a les accions antioxidants i antiinflamatòries d’aquesta beguda, que actuarien evitant o retardant l’aparició de l’arterioesclerosi. També mereix destacar-se l’efecte del cava sobre l’agregació de les plaquetes o sistema de coagulació. Part d’aquests efectes s’han atribuït a l’etanol del cava, però una altra part s’ha relacionat amb els components no alcohòlics que conté, principalment els polifenols. Encara que els vins negres contenen majors quantitats de polifenols que els blancs, són molts  els estudis que han demostrat efectes protectors del vi blanc i també dels vins escumosos elaborats seguint el mètode tradicional amb segona fermentació en ampolla.

El cava és un vi escumós que al tenir una doble fermentació està més temps en contacte amb els llevats, fet que li afegeix algunes característiques saludables addicionals. El cava té un contingut alt en alguns polifenols com els àcids hidroxicinàmics (i els seus derivats èsters de l’àcid tartàric), àcids hidroxibenzoics, alcohols i aldehids fenòlics, mentres que el contingut en flavonoides és baix.

Els efectes protectors del cava sobre el sistema cardiovascular s’han demostrat en estudis de laboratori, en animals d’experimentació i també en éssers humans. En aquest context, estudis de laboratori han observat que el cava inhibeix l’oxidació de les partícules de LDL-colesterol, un dels primers passos de l’arterioesclerosi. En animals d’experimentació s’ha observat que el consum de vi blanc enriquit amb polifenols o de cava elaborat a partir de raïm com la Pinot Noir i el Chardonnay durant 12 setmanes redueix les lesions arterioescleròtiques de l’aorta en gairebé un 90% comparat amb el grup control, mentre que els animals que van rebre només alcohol (etanol) només van reduir les lesions arterioescleròtiques de l’aorta en un 58%. En aquest mateix context, mereixen destacar-se els resultats d’estudis en els quals, després de l’administració de Cava a ratolins, es va observar que aquests milloraven la memòria de treball espacial a través de canvis en l’expressió/activació de determinades proteïnes de l’hipocamp i còrtex cerebral relacionades amb la transducció de senyals, neuroplasticitat, apoptosis i regulació del cicle cel·lular.

També s’han realitzat estudis en humans en els quals s’ha observat que el cava, consumit amb moderació redueix la concentració plasmàtica de les molècules d’adhesió endotelial relacionades amb l’arterioesclerosi (efecte antiinflamatori), disminueixen les espècies reactives d’oxigen (efecte anti-oxidant) i milloren l’estabilitat de les plaques d’ateroma (efecte antiateroscleròtic).

Existeixen també estudis en els quals s’han estudiat els efectes d’un consum moderat cava en el menjar sobre l’ansietat i observat com aquest consum és capaç de reduir el grau d’estrès i depressió, fet que podria explicar l’ús del cava en les celebracions.

En resum, el consum moderat de cava pot resultar útil per a millorar els nostres factors de risc vascular i reduir el risc de patir una complicació cardiovascular. Part d’aquest efecte és degut a l’alcohol (etanol) que conté i una altra part al seu contingut en productes no alcohòlics, principalment polifenols. Així mateix, el cava pot també ser útil per a millorar el nostre estat d’ànim.

Ramón Estruch, Assessor Científic de FIVIN i membre del Servei de Medicina Interna, Hospital Clínic, IDIBAPS, Universitat de Barcelona.

 

 

 

Referències

  1. Satué-Gracia MT, Andrés-Lacueva C, Lamuela-Raventós RM, Frankel EN. Spanish sparkling wines (Cavas) as inhibitors of in vitro human low-density lipoprotein oxidation. J Agric Food Chem. 1999;47:2198-202.
  2. Vazquez-Agell M, Sacanella E, Tobías E, et al. Inflammatory Markers of Atherosclerosis Are Decreased after Moderate Consumption of Cava (Sparkling Wine) in Men with Low Cardiovascular Risk. J Nutr.2007; 137: 2279–2284.
  3. Corona G, Vauzour D, Hercelin J, Williams CM, Spencer JP. Phenolic intake, delivered via moderate champagne wine consumption, improves spatial working memory via the modulation of hippocampal and cortical protein expression/activation. Antioxid Redox Signal. 2013;19:1676-1689.
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.