Els vehicles van proveïts d’uns intermitents que serveixen per indicar als automòbils que els segueixen que van a fer un gir a la dreta o a l’esquerra.
Aquest avís serveix perquè el conductor afectat prengui la precaució convenient. Aquest estri que serveix per fer la conducció més segura sembla que els fabricants els hagin exclòs perquè els conductors ignoren la seva existència.
No es fa servir l’intermitent a causa de la desídia provocada per la deshumanització del conductor. Quan ell o ella puja al vehicle passa quelcom semblant al que succeeix quan un hom entra en un camp de futbol o en una pavelló esportiu. La persona ben plantada, educada i riallera es converteix en un energumen que no tenint prou amb escridassar l’àrbitre i els jugadors, els insulta amb paraules tan grolleres que no es poden repetir en un escrit.
Bé, tornem al nostre conductor que no utilitza l’intermitent per avisar el xofer que el segueix que va a fer un gir. Per què no ho fa? No és un moviment que exigeixi un gran esforç. Només és una petita pressió a una palanca acoblada al volant i a l’abast de la mà. No és una qüestió de dificultat. És un problema d’empatia, de no saber-se posar a la pell del conductor a qui li pot afectar el gir que va a fer. D’alguna manera s’hi troba una certa dosi de narcisisme, en la complaença excessiva en el seu propi ego que li impedeix sentir un mínim d’afectació pels inconvenients que li pot provocar a l’altre. No solament molèsties a l’altre, també danys materials i personals a ambdós conductors, doncs, una acció tan fàcil de fer com posar l’intermitent, si no es fa pot produir un xoc que a més dels desperfectes als vehicles pot provocar danys físics, en alguns casos irreparables.
Situem-nos en una rotonda. Tens els ulls ben oberts perquè hi ha vehicles que hi entren. Seguint la mala costum els intermitents no donen senyal. Esperes. El vehicle que entra en la rotonda si amb l’intermitent indiqués el que va a fer pots prendre una decisió. Si no indica res pots fer un moviment equivocat que pot provocar un accident. Si els conductors fóssim més humans i féssim servir els intermitents la conducció seria més fluïda i menys estressant.
Els valors del cristianisme són útils tan en la circulació urbana com en la interurbana. La fe en Crist dóna al conductor que la posseeix l’empatia que necessita per identificar-se amb l’altre conductor per tal que la seva manera de conduir no l’afecti negativament. El dia que es produeixi un accident a causa de l’intermitent que dorm, els mitjans de comunicació aniran plens de referències a la necessitat de fer servir l’intermitent en el moment que es va a fer un gir. Passada la commoció de la tragèdia tot seguirà igual. Els bons propòsits són molt fugaços i ben aviat desapareix l’empatia que se sentia per l’altre. L’ego orna a prevaldre per sobre el bé de l’altra persona.
El tema de l’intermitent és un dels molts que afecten la bona convivència. Resoldre’ls no és només una qüestió de lleis que sancionen. Són un problema del cor. De l’ànima d’on neixen de manera permanent els sentiments, siguin aquests bons o dolents que fan que la convivència sigui bona o dolenta.
Els pagesos saben prou bé la conveniència de conrear bones varietats de fruiters perquè donin fruits de qualitat que tinguin bona acceptació en el mercat. Doncs, bé, el comportament humà s’assembla a l’exemple de l’arbre fruiter. Segons sigui el cor així serà el fruit que donarà. Paràbola de Jesús: “o feu l’arbre bo i el fruit serà bo, o feu l’arbre dolent i el seu fruit serà dolent: perquè l’arbre es coneix pel seu fruit…L’home bo, del bon tresor del seu cor en treu coses bones, i l’home dolent, del mal tresor en treu coses dolentes” (Mateu 12:33,35).
Segons Jesús el comportament humà no és qüestió de normes bones o dolentes, sinó de la qualitat del cor. Segons la il·lustració que ens dóna Jesús de si s’és arbre bo o dolent. Els pagesos per transformar un arbre dolent en bo, l’empelten. El que creix a partir de l’empelt és un arbre bo que dóna bon fruit. El cor de l’home, encara que no es vulgui reconèixer, és dolent de mena i, d’acord a aquesta naturalesa dóna els fruits. El comportament social és una evidència de la maldat que s’amaga en el cor de l’home. D’acord al tema que tractem en aquest escrit el fruit que dóna la maldat del cor de l’home és: una conducció dolenta, temerària, que no respecta les normes d’una bona conducció, amb consciència disminuïda pels efectes de la droga o l’alcohol…i així passa el que passa.
Ens cal un cor bo que generi pensaments d’amor i d’empatia ver l’altre conductor perquè la conducció sigui més fàcil i segura. Ben segur que si és Crist qui governa el cor del conductor els accidents minvaran perquè al tenir en compte l’altre es conduirà de manera més assenyada i prudent. El que no vull per mi no ho desitjo pel meu proïsme
La pregunta que ens hem de fer és saber com un cor dolent és fa bo perquè doni fruits bons. La Bíblia ens diu que la fe en Crist és la causa de la transformació. Crist és qui fa bo el cor dolent i qui mitjançant l’Esperit Sant fa que el cor produeixi les accions que fan més agradable i segura la circulació per les vies urbanes i interurbanes.
Octavi Pereña i Cortina
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.