AQUEST CAP DE SETMANA. ‘Benvinguts a Pagès’, la gran festa del món rural de Catalunya.

Visitar un celler en una antiga gravera recuperada, degustar licors artesanals o entrar en un antic molí d’oli, són algunes de les propostes al Segrià

Com a novetat, aquest any Benvinguts a Pagès proposa set noves rutes turístiques en una iniciativa transversal, de país, adreçada al públics familiar i ‘foodie’

  Les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres d’arreu del país obren portes al públic de manera gratuïta en un cap de setmana turístic a Catalunya per redescobrir l’origen dels productes agroalimentaris

El Mercat del Ninot de Barcelona ha estat l’escenari de la presentació de la tercera edició de Benvinguts a Pagès, que se celebrarà arreu del país el cap de setmana del 9 i 10 de juny, amb la participació de la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; el director general de Turisme, Octavi Bono; el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés; i el cuiner Albert Mendiola del restaurant Marimorena, i Joana Celma, de l’explotació La Remulla -com a representants dels productors i participants al Benvinguts a Pagès d’aquest any-.

Al Segrià, les propostes són variades i aptes per a totes les edats i gustos: visitar un obrador de formatges artesans o un celler en una antiga gravera recuperada, veure com es fan la cervesa artesana ecològica i la mel, passejar entre conreus de fruita dolça, degustar licors artesanals, descobrir el patrimoni de la pedra seca i un antic molí d’oli o visitar una fira de productes de proximitat, entre d’altres.

La consellera Jordà ha assegurat que Benvinguts a Pagès és un projecte “ja consolidat i que continua creixent” i ha agraït la complicitat entre Administracions i sector privat per fer realitat aquesta iniciativa amb l’objectiu de “connectar el món urbà amb la pagesia, perquè tot plegat forma part d’un mateix projecte de societat i de país”. Jordà també ha assegurat que “Catalunya té un sector primari de primer ordre”.

El director general de Turisme ha destacat que “Benvinguts a Pagès és una iniciativa que contribueix a arrelar l’activitat turística al territori i que ens ajuda a complir l’objectiu que anomenem de les quatre D: desestacionalització, creant producte fora de temporada alta; desconcentració, distribuint el turisme arreu del territori; diversificació, la gastronomia s’amplia fins al productor; i redistribució de la despesa, afavorint que el client compri el producte a l’explotació i pernocti”.

Per la seva banda, Toni Massanés ha definit Benvinguts a Pagès com “el Sant Jordi de la pagesia” i ha fet una crida a posar en valor el món rural perquè “necessitem continuar tenint gent al territori que ens faci el menjar. El dia que desapareguin, ens quedarem sense menjar, sense territori i sense país”.

Tant el xef Albert Mendiola com la pagesa Joana Celma han coincidit en què Benvinguts a Pagès és una manera de posar en valor el món rural, donar-lo a conèixer i incentivar el consum de producte de proximitat “no només durant aquest cap de setmana, sinó durant tot l’any”.

La gran festa del món rural de Catalunya creix i es presenta aquest any amb una oferta conjunta de prop de 900 reclams que inclouen visites gratuïtes a les explotacions agràries, la participació derestaurants, allotjaments i la programació d’activitats paral·leles. Durant tot el cap de setmana, unes 240 explotacions agràries del territori obriran portes i programaran visites guiades perquè el públic familiar i més foodiees desplaci pel país, coneguien origen l’elaboració i el tractament dels productes alimentaris que consumim cada dia, els tasti i tingui la possibilitat de comprar-los directament als pagesos i pageses.

Foto de grup a la presentació. D’esquerra a dreta, Toni Massanés, director de la Fundació Alícia; el xef Albert Mendiola; la pagesa Joana Celma; la consellera Teresa Jordà; el director general de Turisme, Octavi Bono; i el director general de Prodeca, Ramon Senmartí.

Proposta consolidada

El projecte continua creixent i en aquesta tercera edició ofereix prop d’un 15% més de propostes arreu de les 42 comarques catalanes. En les dues primeres edicions,Benvinguts a Pagès va sumar més de 30.000 visites. L’esdeveniment proposa una oferta lúdica, turística i gastronòmica que ajuda a desestacionalitzar, a  redistribuir el flux turístic de temporada i a donar valor al món de la pagesia del país.

Experiència rodona

Les visites guiades gratuïtes a les explotacions agràries i cases de pagès es complementaran amb una important oferta de restaurants que participaran al Benvinguts a Pagès. Un total de 235 establiments de restauració d’arreu de Catalunya s’apunten a la iniciativa i oferiran menús Benvinguts a Pagès amb productes de l’entorn i de temporada. La xifra d’establiments creix notablement i supera els 160 restaurants apuntats l’any passat, una tendència que demostra la implicació del sector de la restauració per captar el públic foodie. L’oferta de restaurants s’arrodoneix amb 280 allotjaments (hotels, hostals, allotjaments rurals, hotels gastronòmics i apartaments) de tots els territoris que ofereixen estades especials coincidint amb el cap de setmana del 9 i 10 de juny. Finalment, les activitats paral·leles es reforcen amb 120 propostes diverses que inclouen fires gastronòmiques, demostracions, tastos, tallers, passejades, ponències, observació d’animals, visites monumentals, concursos, etc.

Set noves rutes turístiques

Amb la voluntat de facilitar el màxim la planificació del cap de setmana a pagès s’han dissenyat set rutes turístiques  diferents. En concret, es proposen cinc itineraris turístics a la demarcació de Lleida (Pallars Jussà Nord–Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Garrigues–Segrià Sec i Garrigues) i dues a les comarques de Tarragona (Conca de Barberà i Terra Alta),  amb plans per fer durant tot de cap de setmana o bé en una única jornada. Dues de les rutes es poden contractar directament a través del portal especialitzat Rutas en cochemyway. Els detalls de tots els itineraris es poden consultar a la pàgina web www.benvingutsapages.cat/rutes

La pàgina web, punt de trobada

La pàgina web www.benvingutsapages.cat permet consultar tota l’oferta d’explotacions, allotjaments, restaurants i activitats paral·leles de l’edició actual. La cerca es pot fer per comarques o bé per productes per facilitar al màxim al públic la planificació. Durant tot el cap de setmana les explotacions estaran obertes i aniran programant les visites gratuïtes de manera permanent sense necessitat de reserva prèvia. Clicant sobre cada participant s’obtenen les dades de contacte per a cada proposta i els detalls per poder fer les reserves de manera anticipada als 280 allotjaments i als 235 restaurants inscrits.

Iniciativa que suma

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i de l’Agència Catalana de Turisme, i de la Fundació Alícia, amb la col·laboració dels Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i nombroses entitats i associacions del sector.

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.