5 de maig es celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans

 Experts de Vithas Lleida recomanen cuidar la higiene de mans

Evitar la transmissió de malalties i infeccions contagioses és un dels múltiples beneficis de realitzar correctament i amb regularitat aquesta pràctica.

Lleida, 5 de maig de 2022. La pandèmia de la covid-19 ha canviat molts aspectes de la nostra vida quotidiana, incloent algunes costums higièniques que no eren importants per la majoria abans de març de 2020. No obstant això, la capacitat de transmissió del coronavirus ha conscienciat a la població respecte de la higiene de mans, convertint aquest gest en una rutina preventiva fonamental a l’hora de frenar la propagació del virus.

Cap recordar que la higiene de mans és un procés que té l’objectiu de reduir el número de microorganismes que tenim a la pell de les mans. Quan es realitza amb agua i sabó es denomina rentat de mans. 

Segons la Dra. Elena Frey, Responsable de Qualitat i Medi ambient de Vithas Lleida, “és important complir les indicacions perquè la higiene a les mans sigui la correcta i evitem el contagi de virus i bactèries”. Segons un informe elaborat per l’Associació pe l’Autocura  de la Salut (Anefp), el 68% de la societat espanyola mantindrà la higiene de mans, com a mínim, un cop al dia. “Els professionals de la salut tenim una responsabilitat pedagògica per i amb els pacients: hem d’abanderar aquesta pràctica i promoure-la com a costum”.

Per aquest motiu, personal sanitari de Vithas Lleida explicarà als pacients i familiars que, durant el dia d’avui, acudeixin a l’hospital i al centre mèdic la importància de cuidar la higiene de mans i les passes a seguir per a realitzar-lo correctament, tant si és amb aigua i sabó com amb gel hidroalcohòlic.

La diferència entre rentar-se les mans amb sabó o utilitzant una solució hidroalcohòlica resideix, segons la Dra. Frey, en la efectivitat. Rentar-se les mans amb aigua i sabó “és la manera més eficaç de netejar la brutícia”, mentre que la preparació hidroalcohòlica “desinfecta les mans i elimina els virus, bactèries i microbis que resideixen a la pell de les nostres mans “. Tanmateix, recomana assecar les mans completament al finalitzar el rentat per a evitar problemes dermatològics.

 

Passos per a una correcta higiene de mans

La Organització Mundial de la Salut (OMS) ha donat indicacions simples de com i quan ens hem de rentar les mans. En primer lloc, ens hem de rentar les mans sempre que estiguin visiblement brutes, i en los següents casos:

  • Abans i després d’atendre a algú que estigui malalt.
  • Abans, durant i després de preparar aliments.
  • Abans de menjar.
  • Abans i després de tractar ferides o talls.
  • Després d’anar al bany.
  • Després de sonar-se el nas, tossir o esternudar.
  • Després de tocar un animal, menjar per a animals, gàbies o excrements d’animals.
  • Després d’utilitzar el transport públic.
  • Després de tocar la brossa.

 

El rentat ha de durar entre 20 i 30 segons, seguint les passes suggerides por la OMS:

  1. Depositar a la palma de la mà una dosis de producte suficient per cobrir totes les superfícies.
  2. Rentar-se las mans entre sí.
  3. Rentar-se la palma de la mà dreta contra el dors de la mà esquerra entrellaçant els dits i viceversa.
  4. Rentar-se les palmes de las mans entre sí, amb els dits entrellaçats.
  5. Rentar-se el dors dels dits d’una mà amb la palma de la mà oposada, agafant-se els dits.
  6. Rentar-se amb un moviment de rotació el polze esquerra, atrapant-lo amb la palma de la mà dreta i viceversa.
  7. Rentar-se la punta dels dits de la mà dreta contra la palma de la mà esquerra, fent un moviment de rotació i viceversa.
  8. Un cop assecades, les mans són segures.

 

Sobre Vithas

El grup Vithas està format per 19 hospitals i 31 centres mèdics distribuïts per 13 províncies. Els 11.300 professionals que conformen Vithas l’han convertit en un dels líders de la sanitat espanyola. A més, el grup integra a la Fundació Vithas, Vithas Red Diagnòstica, la central de compres PlazaSalud24, i una participació a la Red Assistencial Juaneda, el primer grup hospitalari de Balears.

Vithas, que pertany al grup Goodgrower, fonamenta la seva estratègia corporativa en la qualitat assistencial acreditada, l’experiència del pacient, la investigació i la innovació i el compromís social i mediambiental.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.