L’alimentació agafa força

Escrit per Èric López i Ribes  @ericlopeziribes

Aquesta setmana s’ha celebrat la 22a edició de la Fira Alimentària, el certamen més destacat del sector de l’alimentació i les begudes a l’Estat, i un dels més importants del món que, 42 anys després del seu naixement, per primera vegada s’ha celebrat de forma conjunta amb Hostelco, el saló dedicat a l’hostaleria. El balanç torna a ser espectacular, amb prop de 150.000 visitants registrats, un 30% dels quals són internacionals, procedents de 156 països diferents, a banda del fet que aquestes dades suposen que ha crescut en gairebé 8.000 assistents respecte de la darrera edició de 2016.

Les dues fires han omplert més de 100.000 metres quadrats de superfície neta expositora, repartits en 8 pavellons dedicats al vi, la gastronomia i restauració, les conserves, els làctics i la carn, entre altres, que han reunit a 4.500 empreses procedents de 70 països diferents. En total, l’impacte econòmic estimat és de 200 milions d’euros, i un bon indicador de l’efectivitat aconseguida són els més de 1.400 compradors clau, importadors i distribuïdors d’Europa, Àsia, Amèrica Llatina i els EUA, que els dos certàmens han convidat amb l’objectiu d’incentivar el negoci i que han contribuït decisivament a què s’hi hagin celebrat més de 12.500 reunions de negocis amb les firmes expositores, el 10% més que en la passada edició.

Durant la celebració de les fires s’han presentat també més de 300 novetats i llançaments de futurs productes, vinculats majoritàriament a la gastronomia i la innovació, els principals atractius que hem volgut descobrir la majoria dels qui hem assistit a alguna de les 150 activitats d’aquesta edició. Així, les que han despertat més interès són les que ens han permès conèixer amb major profunditat les connexions cada vegada més potents i determinants entre les indústries alimentària, gastronòmica i turística, a banda de les nombroses demostracions gastronòmiques i dels premis atorgats als productes alimentaris més innovadors.

Amb tot, a través de les desenes de conferències organitzades per analitzar les tendències de consum actuals, la cita d’enguany també ha reflectit la forta aposta pel menjar saludable, orgànic, d’origen vegetal i ecològic que d’una manera o una altra ja fan la majoria de les empreses poc o molt relacionades amb el sector agroalimentari.

Per sort, edició rere edició hi observo més i més empreses lleidatanes, el que demostra la importància cada vegada més gran que tenen al món les avantguardes de l’alimentació, en les quals també volen les nostres indústries que tenen com a principis l’excel·lència i la qualitat. Així, en el marc d’Alimentària 2018 hem conegut que l’any passat es va batre un nou rècord d’exportació de productes agroalimentaris a l’Estat, amb un valor de més de 50.000 milions d’euros, el que confirma les bones expectatives d’un sector que, any rere any, genera més riquesa i ocupació.

En definitiva, si tenim en compte l’orografia del territori lleidatà, i la seva composició social i econòmica, més enllà del posicionament estratègic de ser considerat un dels rebosts del sud d’Europa, crec que entendrem la necessitat de continuar apostant descaradament per potenciar i facilitar la presència de la indústria alimentària en zones rurals, ja que contribueix decisivament a frenar la despoblació i esdevé un dels motors clau de la seva dinamització turística.

Per tant, voldria acabar recomanant a les institucions públiques locals i comarcals que, en la mesura del possible, ajudin els seus productors, cooperatives i empreses agroalimentàries a aprofitar les facilitats que ofereix la Generalitat de Catalunya per assistir a la pròxima edició de les fires Alimentària i Hostelco, que se celebraran del 20 al 23 d’abril del 2020 al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Tinguin present el que ja prescrivia, més de 400 anys abans de Crist, Hipòcrates, considerat el pare de la medicina, quan ens aconsellava “que el nostre aliment sigui la nostra millor medicina”.

Èric López i Ribes  @ericlopeziribes

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.