LA GRANADELLA. La Fira de l’Oli de la Primera Premsada  dona el tret de sortida a la campanya oleícola

Se celebrarà els dies 1 i 2 de novembre amb activitats diverses i la degustació del nou oli ‘Degustus’

La diputada Sandra Marco; l’alcaldessa de la Granadella, Elena Llauradó, i el president de la Cooperativa la Granadella, Ramon Barrull, han presentat aquest dimarts la 11a Fira de l’Oli de la Primera Premsada de la Granadella, que se celebrarà els dies 1 i 2 de novembre, sota el títol ‘Oli, salut i gastronomia’, amb la presència d’un trentena de parades. A l’acte també hi ha assistit el diputat Joan Simeón.

En la seva intervenció, Sandra Marco ha dit que la fira “marca l’inici de la temporada d’olis nous a Catalunya i s’ha convertit en una de les cites més destacades del calendari oleícola del nostre país”, i ha ressaltat que ”enguany, la fira té un significat especial perquè coincideix amb la cloenda dels 10 anys del Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC). Un equipament que ha estat motor de difusió, formació i promoció d’aquest sector”.

Les activitats començaran amb la presentació del llibre ‘Receptes amb memòria’ (11.30 hores), un esdeveniment que s’encavalca amb la cloenda del programa d’activitats del desè aniversari el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (CCOC). Tal i com ha explicat Elena Llauradó “hem volgut que al llibre apareguin les receptes de cuina de les nostres padrines. Moltes d’elles ja no les fem perquè demanen moltes hores, però algunes sí, perquè tot i que han de fer una mica de xup-xup volem mantenir-les vives, sempre amb el nostre oli verge extra”.

La programació seguirà amb la inauguració oficial de la fira, i un showcooking i degustació, a càrrec de la cuinera, Maria Nicolau.

Paral·lelament (11.00 hores), se celebrarà la jornada tècnica ‘Oli d’oliva verge extra i salut’, amb una xerrada a càrrec del director del Grup Multidisciplinari per l’Estudi del Càncer de Mamà de la UAB, Eduard Escrich, sota el títol ‘Alimentació i càncer de mamà: beneficis de l’oli d’oliva verge extra’; la presentació de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2025-2026, a càrrec de la cap del Panell del Tast Oficial d’Olis de Catalunya, Àngels Calvo; un tast d’oli verge extra ‘Degustus’ de collita avançada i un maridatge; l’acte d’apadrinament de l’oli, a càrrec d’Eduard Escrich, i el lliurament del Premi Primera Premsada 2025, que enguany recaurà en el xef del restaurant Hostal Benet, Xavier Benet.

Xavier Benet és cuiner amb més de 20 anys d’experiència, especialitzat en l’ús de tècniques culinàries amb Oli d’Oliva Verge Extra (OOVE). A més, és productor d’olis d’autor i tastador format amb referents del sector oleícola català, i està compromès amb la qualitat, la tradició i la innovació gastronòmica .

De la seva banda, Ramon Barrull, ha explicat que esperen vendre entre 10.000 i 12.000 litres d’oli nou el dia de la fira; que les perspectives de producció d’oli estarà entre els 700.000 i 800.000 litres, i que es preveu mantenir els preus de la passada campanya en un any que “serà de millor qualitat però que potser en quantitat no arribarà a les xifres de la passada temporada”.

La segona jornada comptarà amb una fira de productes de proximitat i un taller participatiu de terrissa tradicional, a l’esplanada de la Cooperativa; la 8a Caminada ‘Entre Oliveres’ La Primera Premsada, de 7 km, amb sortida a les 8.30 hores des de davant el Museu de l’Oli; esmorzar de brasa amb l’oli nou ‘Degustus’; la visita al Museu (10.00 hores a 12.30 hores), i un vermut musical amb el grup D’Acords, davant el molí nou de la Cooperativa (13.00 hores).

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.