EL PÚBLIC “DEVORA” LES PROPOSTES DE MOS – FIRA DE SANT MIQUEL
Pràcticament totes les activitats gastronòmiques estan registrant un ple absolut
Les autoritats destaquen que el nou saló és una expressió de la vitalitat de la cuina, la gastronomia i els productors del territori
El saló MOS – Fira de Sant Miquel ha obert avui les portes amb una gran afluència de públic de la ciutat de Lleida i de les comarques veïnes, Franja inclosa, i pràcticament totes les activitats gastronòmiques estan registrant un ple absolut. Aquesta nova fira gastronòmica i lúdica se celebra paral·lelament a la primera edició del Saló de l’Automòbil de Lleida i coincideix amb la Festa Major de Tardor de la ciutat. Els dos salons es desenvolupen dl 27 i el 29 de setembre amb una setantena d’expositors, entre institucions, associacions i empreses, i una cinquantena d’activitats. L’horari dels dos salons, que són d’accés gratuït, va de 10.30 a 20.00 h.
Entre la trentena d’activitats d’aquesta primera jornada destaca el Gust de Lleida Experience, una gran festa gastronòmica organitzada per la Diputació de Lleida amb un horari que va de les 12.00 a les 23.00 h i que inclou showcookings, vespreig, dj’s, sortejos, entrevistes a productors i exhibicions de castellers i sardanes. Al mateix temps s’han organitzat demostracions, presentacions i tallers gastronòmics centrats en els sucs naturals, l’oli de la DOP Les Garrigues, les sidres artesanes, la fruita de temporada i les braves, a més d’un maridatge de fruits secs amb licors artesanals.
La inauguració
En el decurs de l’acte d’inauguració de la primera edició de la Fira MOS Joel Castañé, xef executiu i copropietari de La Boscana, ha reivindicat “l’orgull de ser lleidatà”. “Hem de sentir-nos i hem de creure que som els millors, en la gastronomia i en molts més àmbits”, ha dit. Castañé ha afirmat que “estem en un moment de canvis, que comporten reptes i oportunitats, però jo em quedo amb aquestes últimes”. El reputat cuiner s’ha mostrat orgullós del seu dia a dia, “convertir els productes de l’Horta en plats”.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha afirmat que aquesta fira és ideal “per posar en valor els nostres productes de proximitat, la nostra cuina i la nostra gastronomia i per projectar-los al món”, i ha afegit que MOS “manté viva la Fira de Sant Miquel”, una fira amb una llarga tradició que es remunta a l’Edat Mitjana. Larrosa s’ha asseverat també que el certamen “és un homenatge a la cuina, els professionals i els xefs de l’Horta de Lleida”. Finalment, ha destacat que “la unitat d’acció de les nostres Institucions és una de les fortaleses de Lleida”.
Segons Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida, el saló MOS és «una manifestació que respon a les dues fortaleses de Lleida, la qualitat dels seus productes i la capacitat del nostre sector agroalimentari de transformar-se” i és també “una expressió de la vitalitat del territori a través de la seva cuina, els seus productes i els seus restauradors”. Talarn ha comentat que la Diputació aposta per factors com la qualitat, la proximitat i la sostenibilitat, aportant recursos per “oferir oportunitats a la gent del territori”. Respecte a la marca creada per la Diputació, “Gust de Lleida”, ha dit que “és qualitat però també identitat, reflecteix allò que som”.
Jaume Saltó, president de la Cambra de Comerç de Lleida, ha recordat que la creació de dos salons a partir de la reformulació de la Fira de Sant Miquel, el MOS d’una banda i l’Agrobiotech Innovation Forum (fira de caire professional que tindrà lloc a finals de novembre) de l’altra, és el resultat de les demandes del sector, d’un estudi molt acurat elaborat per una consultora i de la reflexió estratègica feta de manera consensuada per tots els patrons de Fira de Lleida.
La directora general de Comerç de la Generalitat., Marta Algerri, ha dit que la fira MOS és una manifestació clara de la gastronomia i la cuina catalanes, que destaca per “la singularitat de l’oferta que tenim, el talent de la nostra gent i la capacitat de projectar-se al món”, i ha assenyalat que la Fira de Lleida “ocupa un espai molt especial en el panorama firal català”. Algerri ha indicat que MOS enllaça plenament amb els objectius de la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia.
L’Horta de Lleida, present a MOS
L’Horta de Lleida ha tingut un paper actiu en aquesta primera jornada de MOS amb la presentació i degustació de productes de proximitat de l’Associació de Productors de l’Horta de Lleida a càrrec de Francesc Rosselló, president de l’Associació Horta de Lleida. Rosselló ha destacat la presentació de les úniques sidres elaborada a la plana de Lleida, “Lo Padrí” i “La Padrina”, de Fruita Blanch, o la presentació de l’hamburguesa de carn de vedella de criança natural de l’Horta de la Granja Pifarré.
També ha anunciat que els productes de l’Horta es comercialitzaran properament d’una manera estable en una cadena de supermercats. Els actes d’avui han consistit en un maridatge de carn de vedella i cervesa artesana pallaresa a càrrec de la Granja Pifarré, un tast de productes variats de l’Horta, i un tast de vermuts del Celler de Sanui.
El Saló de l’Automòbil de Lleida reuneix 600 vehicles dels principals concessionaris de Lleida, repartits entre el Pavelló 4 i l’àrea exterior. S’hi exposen vehicles de totes les marques, gammes i tipus de combustible. El saló alberga també un circuit de proves exterior per experimentar amb els vehicles, i acollirà un sorteig d’un descompte de 6.000 € per als visitants que adquireixin un vehicle.
Diumenge de forquilla i caragols
MOS acollirà demà diumenge, a partir de les 10.00, la final absoluta de la Lliga del Porc i la Forquilla, amb la participació dels 12 finalistes de les quatre províncies catalanes i l’assistència d’un total de 350 comensals, seguida d’un “Tastet de caragols de l’Aplec” promogut per la Fecoll.
D’altra banda, a les 10.45 h tindrà lloc a l’estand de l’Ajuntament de Lleida (Pavelló 3) la recepció dels assistents de la Federació de Cases Regionals de Lleida, que posteriorment faran una visita al recinte firal.
Altres actes destacats de demà seran, a les 11.00 h, un tast i degustació d’orelletes del Pla d’Urgell; a les 12.00 h, la presentació i degustació del Pa PiriPonent; a les 13.00 h, un maridatge de cerveses artesanes; a les 17.00 h, un tast d’olis de la DOP Les Garrigues; a les 17.45 h, un assortit de dolços presentat amb carro de postres; a les 18.30 h, una degustació dels vins guanyadors del 3r Concurs de la DO Costers Segre, i a les 19.15 h, un tast dels Plaers del Pla maridats amb vermut.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.