Nova exposició a la Fundació Sorigué: “Juan Zamora. La vida en emergència”

L'exposició obrirà les portes al públic des del 18 de febrer fins al 17 de desembre de 2023.

L’acte comptarà amb la presència de l’artista, Juan Zamora; Ana Vallés, presidenta del grup Sorigué i la seva fundació, i Gemma Avinyó, directora adjunta de la Fundació Sorigué.

L’exposició, la primera gran mostra individual de Zamora, traça un recorregut per l’obra de l’artista madrileny, en la qual reflexiona sobre la vida i els seus processos. Al seu treball conflueixen no solament diferents llenguatges i formats – des de delicats dibuixos, fins a animacions “grotesques” i instal·lacions que incorporen elements musicals, vegetals i fins i tot bioluminescents – sinó també diferents disciplines, com la biologia o la botànica.

El seu interès per l’estudi dels cicles de la vida a la natura i els constants processos de transformació l’han conduït a abordar qüestions existencials i quotidianes, com la vida, la mort o l’amor, moltes vegades partint d’experiències comunes, algunes de la seva pròpia biografia.

El títol de l’exposició al·ludeix a la teoria de l’“emergència”, desenvolupada en el marc de la teoria de la ciència, la qual defensa que tot el que existeix no es deriva únicament de la suma d’elements que el componen, sinó que sorgeix a partir de la interacció. Al seu torn, és un concepte que l’artista utilitza per alertar de l’actual crisi mediambiental, especialment de la creixent extinció d’espècies vegetals.

Juan Zamora és llicenciat en Belles Arts pel CES Felipe II d’Aranjuez i compta amb el Màster d’Art Contemporani per la Universitat Europea de Madrid. El 2017 va ser reconegut amb el Premi FPdGi Arts i Lletres per vincular l’art, l’estètica i la qualitat formal en la seva obra. Anteriorment, també va rebre el Premi ABC (2006) i el Premi Suport a l’Art Jove Generacions (2016).

Artista nòmada durant molts anys, ha participat en reconegudes residències artístiques de centres internacionals com ISCP (Nova York, 2011-2012), NIROX Foundation (Johannesburg, 2014-2016), Lugar a Dudas (Cali, 2015) o La Reial Acadèmia d’Espanya (Roma, 2015-2016).

 

Comments (0)
Add Comment