Tercera edició de les segones jornades gastronòmiques a l’Escola d’Hoteleria de Lleida, emmarcades en el projecte Gustum

Amb l’objectiu de promocionar el producte local a través de xefs de referència de les comarques del Segrià, Pla d’Urgell, Urgell i Les Garrigues.

Mollerussa, 13 de novembre de 2018 – Aquest dilluns 12 de novembre, els alumnes de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida van conèixer de primera mà diferents productes urgellencs que el xef Albert Marimon, del Restaurant la Cava (Tàrrega) utilitza a la seva cuina durant aquesta temporada.

En aquesta tercera sessió, el cuiner de l’Urgell va proporcionar als alumnes quatre propostes gastronòmiques elaborades amb diferents productes de l’Urgell.

El xef va elaborar una amanida de remolatxa i alvocat, una ensalada russa amb verdures de temporada i bonítol marinat a La Cava, un carpaccio de crestó, una patata ratte amb salsa salvitxada, i un gelat de vainilla. Els plats van ser elaborats en directe i els alumnes van provar cadascun dels plats.

En aquesta ocasió, el xef urgellenc va comptar amb la presència del productor Artur Bòria, responsable de Cultures Trobades que té per objectiu la recuperació, conservació, divulgació i estudi del patrimoni agrícola i ramader d’aquestes comarques. Fins ara, l’entitat ha treballat en la recuperació de llavors de fruiters, varietats de vinya antigues o de la raça de cabra catalana, entre altres. Bòria, també ha recuperat un ramat de Cabra Catalana, de la qual només en queden 3 ramats a Catalunya. Xefs com Albert Marimon o Sergi de Meià treballen amb el crestó, un cabrit capat corresponent a l’espècie de cabra blanca.

Marimon, per la seva banda, treballa amb més de 350 productors al centre de producció de La Cava de Tàrrega i va insistir amb la importància de descobrir els productors, conèixer el producte que elaboren i dedicar-li temps a intentar aconseguir bones receptes.

Emmarcada en el projecte GUSTUM, la proposta té per objectiu promocionar els aliments produïts a les comarques de l’Urgell, el Pla d’Urgell, el Segrià i Les Garrigues i posar-los en valor davant dels futurs professionals del món de l’hostaleria. Aquests estudiants, formats a la província, són un col·lectiu estratègic ja que seran prescriptors dels productes locals en un futur proper.

A través de quatre sessions els 35 alumnes del 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Superior de Direcció en Cuina i Serveis de Restauració i els de 3r curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Cuina, Gastronomia i Serveis de Restauració de l’Escola d’Hoteleria de Lleida coneixeran de primera mà el valor dels productes de les quatre comarques a través d’un showcooking impartit per un xef de referència de cada comarca. Aquest elaborarà diferents propostes gastronòmiques utilitzant productes del seu territori. Durant la sessió cada xef repassarà les qualitats i característiques de cada producte, la forma òptima de treballar-lo i els resultats que se n’obtindran.

Joel Castanyé, del restaurant La Boscana (Bellvís) serà el quart cuiner d’aquestes jornades, que finalitzaran el proper dilluns 19 de novembre.

Tots els xefs estan acompanyats a més d’un productor de cada zona que els ajuda a explicar millor el producte utilitzat i el valor que té per a la gastronomia.

L’Associació Leader de Ponent i Gustum: impuls del producte local artesà i de qualitat

Gustum és un projecte coordinat per l’Associació Leader de Ponent i que té com a objectiu promoure el desenvolupament econòmic del territori a partir de la promoció del producte local artesà i de qualitat en sinergia amb altres sectors econòmics com la restauració, el turisme i el petit comerç.

L’Associació Leader de Ponent és una entitat sense ànim de lucre i configurada con a Grup d’Acció Local (GAL) creada per a gestionar la metodologia Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-20120 a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, les Garrigues i el Segrià (sud).

Una de les línies d’actuació de l’Associació és l’execució de projectes de cooperació amb altres GAL, com el projecte Gustum, i projectes estratègics com Espais Naturals de Ponent. Tots dos són finançats pel Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (57%) i pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) (43%).

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.