SOM REALMENT PERFECTES

OPINIÓ. PERE SERRET BESA

Cal partir d’una premissa: «La perfecció no existeix». Majoritàriament de tots és sabut que és així. És normal voler fer les coses bé i intentar ser perfeccionista no és gens dolent si ho fem amb cautela.

Això sí, el problema es presenta quan aquesta perfecció es converteix en una obsessió a tots nivells, sobretot psicològic. Aristòtil gran filòsof grec, va dir: «És evident que tots els fins no són fins perfectes, però el bé suprem constitueix, d’alguna manera, un fi perfecte».

Tinguem en compte que la perfecció és una col·lecció d’errors polida. Les persones que tenen la convicció que les coses han de ser perfectes, no admeten errors en la feina, en els estudis o fins i tot en l’aspecte físic. Qualsevol error per a ells es converteix en un drama. Sens dubte, està bé que volem fer les coses bé, i està bé saber que hem donat tot el possible de nosaltres mateixos. L’esforç és una actitud essencial a la vida i posar ímpetu a tot allò que fas es tracta d’una condició d’allò més adequada. William Shakespeare (escriptor britànic) va posar de manifest aquest suggeriment: «Procurant el millor fem malbé sovint el que està bé».

Indiscutiblement. «La perfecció no existeix», és un parany emocional. Això podria passar si jo fos un maníac perfeccionista, un perfeccionista patològic, que existeixen; jo afortunadament no pateixo aquest mal, encara que sí que he de reconèixer que m’agrada fer les coses el millor possible. De vegades l’afany de la perfecció fa que algunes persones siguin totalment insuportables. Moltes vegades la perfecció és enemiga de l’acció. «No ho faré perquè no quedarà perfecte». Aquest pensament juntament amb altres de característiques similars ens serveix de coartada sovint per posposar la realització d’una cosa que normalment és difícil. Mirem on mirem sempre hi ha coses a millorar. Forats per tapar, conflictes per resoldre, taques per rentar, coses per arreglar….. Però el fet de centrar-nos en allò que no està prou bé fa que sovint passem per alt o donem per fet tot el que sí que funciona a la nostra vida. Podríem definir que la perfecció és com una lupa, magnífica en alguns aspectes del nostre dia a dia i com a resultat, minimitza d’altres, limitant la nostra perspectiva.

I acabaré esmentant aquesta frase original de Joseph Murphy (ministre de l’església de la ciència Divina) «Les principals qualitats que determinen l’ésser humà perfecte és la paciència, la generositat, la humilitat, la cortesia, el despreniment, el bon caràcter i la sinceritat». «La veritable perfecció de l’home és descobrir les seves pròpies imperfeccions».

PERE SERRET BESA

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.