Qui és qui entre els multimilionaris més rics de Catalunya?
REPORTATGE. Per David Lombrana / AMIC - VIA EMPRESA
Al llistat de Forbes com desè català més ric figura: el lleidatà José Llorens Torrá. Propietari de Llotor, un hòlding que agrupa més de 80 empreses. La seva fortuna ascendeix als 1.100 milions d’euros, 200 milions més que l’any passat.
Qui és qui entre els multimilionaris més rics de Catalunya? Del propietari de Mango, Isak Andic, a noves sorpreses com el president del Grup Bon Preu, Joan Font.
Forbes ha recollit les personalitats que acumulen més riquesa en un llistat que també destaquen multimilionaris espanyols: Los 100 españoles más ricos 2024. Es tracta d’una exhaustiva anàlisi que desglossa per famílies i comunitats autònomes, i que es publica cada any en el mes de novembre. L’edició d’enguany, irromp amb una dada més que noticiable: les 100 persones més riques d’Espanya han augmentat la seva riquesa, de mitjana, un 37% en comparació amb l’any passat.
De l’estudi de Forbes es desprèn que Catalunya és el territori que més rics concentra -d’aquest top 100-, amb un total de 28; tres menys que Madrid, la comunitat autònoma que més n’acull. Així mateix, els catalans més rics concentren menys riquesa que els madrilenys més rics: 26.000 milions d’euros davant dels més de 38.000 milions de la comunitat madrilenya.
Andic i Daurella, els únics catalans en el top 10
Entre les 10 persones més riques a Espanya, només n’hi ha dues de catalanes: d’una banda, es troba Isak Andic, el propietari de Mango. És un destacat empresari del món de la moda, en representar la segona companyia tèxtil més destacada d’Espanya, per darrere d’Inditex. Nascut a Istanbul, Andic es va mudar a la capital catalana a l’edat de 14 anys per acabar fundant, l’any 1984, Mango, una companyia que en l’actualitat compta amb presència als cinc continents a través d’uns 2.800 punts de venda, a 120 països.
L’empresari d’origen turc és un habitual en aquest llistat, i ha avançat un nombre de posicions considerable respecte a l’edició del 2023; ha passat del desè al cinquè lloc incrementant la seva riquesa en 1.800 milions d’euros: dels 2.700 als 4.500 milions. Unes dades que es poden explicar després que Mango registrés els «millors resultats» de la seva història.
Andic ha incrementat la seva riquesa en 1.800 milions d’euros: dels 2.700 als 4.500 milions d’euros
D’altra banda, la presidenta de Coca-Cola Europacific Partners, Sol Daurella, és la segona persona catalana que més riquesa acumula. El president d’Intermèdia, Toni Rodríguez, la defineix com “una de les empresàries més productives i alhora menys coneguda del món empresarial català, espanyol, europeu i mundial”: Daurella es troba al capdavant d’una de les multinacionals més grans del grup Coca-Cola, que recentment ha donat a conèixer l’increment en el 10,2% dels ingressos fins al setembre.
En aquest llistat també ha escalat posicions respecte a l’edició de l’any anterior, passant de la 16a a la 10a posició. Però és que la seva riquesa ha crescut considerablement, amb un augment de 1.000 milions d’euros, fins als 3.000 milions.
Més catalans entre les famílies Roig i Puig
Just per davant de Fernando Roig (en 20a posició), el germà del president de Mercadona -que, per descomptat, també consta al llistat, en quarta posició-, es troba José María Serra Farré, el tercer català més ric, que Forbes ha situat en 19a posició a l’estat espanyol. Serra és l’accionista majoritari de CatalanaOccident: controla, juntament amb la seva família, més del 60% del grup, dirigit actualment pel seu fill Hugo. Catalana Occident ha fet conèixer darrerament els resultats obtinguts fins al setembre, període en què ha guanyat un total de 574,5 milions d’euros. Amb el recent anunci de la jubilació de Joan Closa, director general de la companyia, s’ha donat a conèixer que, precisament, Hugo Serra compaginarà la seva funció de conseller delegat amb la de primer executiu del grup.
Com a curiositat, el germà de José María Serra, Jesús Serra, controla el capital de l’estació d’esquí Baqueira Beret i els seus hotels; però no treu el cap en el llistat de Forbes.
Simón Pedro Barceló Vadell (amb 1.600 milions d’euros), Manuel Lao (1.500 milions) i Jesús Núñez Vázquez (1.490 milions) ocupen les posicions número 21, 22 i 23. Barceló és propietari del hòlding al qual dona nom, Barceló Corporació Empresarial, que compta amb més de 280 hotels a més de 25 països. D’altra banda, Lao, el cinquè català més ric, és el fundador i expropietari de la multinacional dedicada al joc, Cirsa, que podria ser la pròxima sortida catalana a borsa. Actualment, Lao presideix Nortia Capital Investment Holding, el hòlding a través del qual té participacions en altres companyies com Sacyr o Merlin Properties.
Finalment, Jesús Núñez Velázquez i la seva família són els propietaris de GesbolsaInversiones, i disposa d’un patrimoni de 1.490 milions d’euros. Forbes assegura que gran part d’aquesta riquesa prové de la venda de la Universidad Alfonso X El Sabio l’any 2019, tot just abans de l’esclat de la covid-19. Malgrat aquesta operació, Núñez continua molt vinculat a l’àmbit educatiu, on ha estat en múltiples ocasions guardonat.
De la Carmen Daurella a la Carmen Thyssen: les dones reivindiquen la seva presència
La cosina de Sol Daurella, Carmen Daurella, ocupa la 25a posició en el llistat de Forbes amb una riquesa de 1.400 milions d’euros, 400 milions més que el 2023. És la segona accionista de Coca-Cola Europacific Partners i comparteix amb la seva família el holding Cobega, del qual atresora la participació de l’empresa Haberes y Servicios, on figura com a administradora única.
Dues posicions després, i amb pràcticament la mateixa fortuna, Carmen Thyssen torna a aparèixer en el llistat de Forbes, això sí, tres posicions per sota respecte al mateix informe de l’any passat. Thyssen és una destacada col·leccionista d’art, propietària de la col·lecció de pintura exposada en el Museo Thyssen de Madrid, malgrat que també es deixa veure en el món dels negocis.
El propietari de la corporació Puig, Manuel Puig Rocha, és el novè català més ric -el 31 a l’estat espanyol-. Puig va protagonitzar la sortida més gran de l’any a Europa durant la passada primavera, a un preu de 25,5 euros per acció, xifra que va implicar en el seu moment una capitalització borsària de 13.920 milions d’euros; des del juliol, la multinacional, que és propietària d’altres marques com Carolina Herrera, Paco Rabanne o Jean-Paul Gaultier, pertany a l’Ibex35. A més, Forbes destaca que Manuel Puig posseeix el 7% de Fluidra.
Finalment, no és fins a la 40a posició del llistat de Forbes on podem trobar desè català més ric: el lleidatà José Llorens Torrá. És el propietari de Llotor, un hòlding que agrupa més de 80 empreses. La seva fortuna ascendeix als 1.100 milions d’euros, 200 milions més que l’any passat.
Joan Font i Paloma García: Bon Preu i El Corte Inglés assalten el llistat de Forbes
La gran majoria de noms catalans són habituals en aquest tipus de llistat o, com a mínim, han tret el cap en alguna edició anterior. De fet, difícilment no semblen familiars els ja mencionats fins ara. Val a dir, però, que l’informe de Forbes del 2024 inclou dues grans novetats: d’una banda, Paloma García Peña, la quarta accionista més important d’El Corte Inglés, que, amb un 8% de la companyia, concentra una riquesa de 550 milions d’euros -xifra que la situa en la 75a posició de l’informe de Forbes-.
I, d’altra banda, hi trobem un empresari poc freqüent en aquesta mena d’anàlisis -en la 90a posició, per cert-, però més que conegut a VIA Empresa: Joan Font, el vetllador de la llengua catalana i de l’imperi Bon Preu. El fundador i president de Bon Preu va crear el primer supermercat a Manlleu el 1974 amb el seu germà Josep Font, i la resta és història: 2.259 milions de facturació el 2023, 136 supermercats Bonpreu, 57 supermercats Esclat, 14 mini mercats i més de 22.900 llocs de treball, de forma directa i indirecta a Catalunya. Amb tot, Font atresora una fortuna de 400 milions d’euros.
Quant a la resta de rics i riques catalanes, Forbes ha inclòs en el seu llistat als accionistes dels laboratoris Almirall, Jorge i Antonio Gallardo (45a i 46a posició amb 1.000 milions d’euros), al mediàtic president d’Audax Renovables, Francisco José Elías (49a posició amb 950 milions), les accionistes de Catalana Occident, Josefa i Assumpta Serra (51a posició amb 900 milions), la família Esteve, com a propietària dels laboratoris Esteve (52a amb 860 milions), el conseller delegat de Proeduca Altus, Tomás Arrufat (57è amb 850 milions) i el propietari d’Anpora, Ricardo Portabella (61è amb 700 milions d’euros).
En les posicions finals, hi consten el propietari de Desigual, Thomas Andreas Meyer (64a posició amb 700 milions d’euros), l’accionista i conseller de Coca-Cola Europacific Partners, Alfonso Líbano (72è amb 600 milions), els germans i propietaris del Grup Peralada Javier, Isabel i Miguel Suqué (77è amb 550 milions), la germana de Carmen Daurella i cosina de Sol Daurella, MercedesDaurella, també accionista de Coca-Cola Europacific Partners (83a amb 450 milions d’euros), els germans Jorge, Marc, Xavier i JoséLuis Rubiralta, propietaris de Werfen life (88è amb 400 milions), els germans Marc, Antonio, Marian i Daniel Puig Guash, accionistes del Grup Puig (92è amb 400 milions), el fundador i president de Fluidra, Joan Planes (94è amb 375 milions), Josep Lluís, Montserrat i Aurelia Carulla, accionistes d’Agrolimen (95a posició amb 375 milions), i, finalment, Liliana Godia, propietària de BCN Godia que, amb una quantitat de 350 milions d’euros, se situa en la 98a posició del llistat de Forbes.
David Lombrana
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.