Programades noves visites a l’Observatori del Montsec en el marc de l’Any Oró
EL TURISME ASTRONÒMIC AL MONTSEC TINDRÀ UN IMPACTE EN EL TERRITORI DE 3 MILIONS D’EUROS
L’IEI va acollir la conferència divulgativa «Joan Oró i l’astronomia al Montsec»
Si les previsions es mantenen, el turisme astronòmic al Montsec podria assolir enguany un impacte econòmic en el territori de 3 milions d’euros, segons va afirmar ahir dimarts Salvador Ribas, director de Parc Astronòmic del Montsec, en el decurs de la sessió «Joan Oró i l’astronomia al Montsec» celebrada a l’Aula Magna de l’IEI. Ribas va explicar que aquesta xifra —resultat de la despesa dels visitants en el Parc Astronòmic del Montsec sumada a les d’allotjament, restauració, comerç, transport i activitats paral·leles— superaria amb escreix els 2,2 milions assolits el 2019, l’any de referència. L’acte ha comptat també amb la intervenció de Xavier Palau, expresident de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (ASTER), i de Kike Herrero, director tècnic de l’Observatori del Montsec.
Ribas va afegir que la mitjana anual de visitants del Parc Astronòmic del Montsec —amb excepció els anys amb forta incidència de la pandèmia— ha estat de 30.000-35.000, i que des de la inauguració, l’any 2009, hi han passat unes 400.000 persones. Igualment, la mitjana anual d’escolars que visiten la infraestructura és de 4.500-5.000, mentre que es previst que aquest 2023 uns 350 estudiants universitaris facin les pràctiques al parc, majoritàriament de la UB i (enguany per primera vegada) també de la UAB. Finalment, el Festival Astronòmic del Montsec acull uns 2.000 assistents.
Kike Herrero, en referència les instal·lacions del Montsec, va asseverar que compleixen la triple funció d’investigar, divulgar i educar, i protegir el cel nocturn. Respecte a l’Observatori del Montsec, va dir que, a més de la recerca astronòmica, l’equipament té altres utilitats com el seguiment de satèl·lits, el monitoratge de la contaminació lumínica o el suport a projecte como la missió europea Gaia.
Herrero va recordar que Institut d’Estudis Espacials de Catalunya portarà a terme el 18 de juny, el 16 de juliol i el 13 d’agost, en el marc de l’Any Oró, sengles visites a l’Observatori del Montsec. De la seva banda, el Museu de l’Aigua de Lleida ha organitzat per al 16 de juliol una doble visita que inclourà l’Observatori del Montsec i el PAM. Totes aquestes activitat estan adreçades al públic en general.
Xavier Palau va fer una resum cronològic de l’origen del projecte, des del seus inicis, quan dos aficionats a l’astronomia, Jordi Sentenach i ell mateix, van tenir la idea de crear algun equipament al Montsec, fins a la inauguració del Centre d’Observació de l’Univers, el 16 de gener del 2009, incidint en la implicació, ja des de l’any 1994, de Joan Oró, aleshores un científic de la NASA que vivia a Houston.
Palau va explicar l’immediat interès d’Oró pel projecte, al qual va donar suport —personalment i també, posteriorment, a través de la Fundació que porta el seu nom— fins a la seva mort, per mitjà d’assessorament científic i de diverses gestions davant les principals institucions i entitats científiques del país.
La sessió «Joan Oró i l’astronomia al Montsec», centrada bàsicament en l’aportació que va fer el científic lleidatà al desenvolupament dels equipaments astronòmics de la zona i a la consolidació del Montsec com a punt de referència de l’observació de l’Univers, ha estat organitzada per la Fundació Joan Oró en el marc del centenari del naixement de l’investigador lleidatà.
L’activitat, adreçada a donar a conèixer el llegat del científic de la Bordeta entre el gran públic, va comptar amb l’assistència d’una setantena de persones.
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.