PREOCUPEN ELS EFECTES DE LA INFLACIÓ I EL TIPUS D’INTERÈS EN EL PODER ADQUISITIU DE LES FAMÍLIES AFEBLINT LA DEMANDA INTERNA I EL PIB

El sector exterior augmenta la demanda externa la qual explica el 45% del creixement de 2022, contribuint a que la desacceleració del PIB sigui més suau

Memòria Socioeconòmica i Laboral de Catalunya

El CTESC constata la inflexió a la baixa de la inflació subjacent que es percep a partir del passat mes d’abril i preveu que la seva reducció serà gradual

El sector exterior augmenta la demanda externa la qual explica el 45% del creixement de 2022, contribuint a que la desacceleració del PIB sigui més suau

Les empreses innovadores exporten més (57,1%) que les que no ho son (21,9%)

L’augment de l’ocupació dels serveis de tecnologia alta ha permès incrementar el pes de Catalunya a Espanya en aquesta magnitud del 17,7% al 20,9%. A més, els serveis intensius en coneixement representen el 39,2% de l’ocupació 

Tot i la millora de l’índex de pobresa per segon any consecutiu, gairebé una quarta part de la població catalana està en risc de pobresa i exclusió social i la xifra puja al 31,7% en nens i adolescents

Preocupen els efectes de la inflació i del tipus d’interès, amb pujades en vertical,  sobre el poder adquisitiu de les famílies i que han afeblit la demanda interna. La moderació lleugera del creixement de la inflació que es percep a partir de l’abril de 2023 assenyala una inflexió a la baixa tot i que es preveu que la reducció serà gradual. Cal emfasitzar que tot i que el creixement de la inflació es moderi, la quantia de cada a pujada s’anirà sumant a la del 2022 (de gairebé 8%)

Per contra, el sector exterior ha augmentat la demanda externa amb un 5% més d’exportacions, una tònica que continua els mesos de 2023 i que contribueix a moderar o suavitzar la desacceleració del PIB. El CTESC considera rellevant que el 50,7% de les empreses de 10 o més treballadors fan innovació, un fet clau per a l’activitat exportadora, atès que les empreses innovadores exporten més (57,1%) que les que no ho son (21,9%) 

R+D+i Després d’un any convuls per l’arribada de la pandèmia, les despeses en R+D creixen a una taxa del 12,7% i passen a representar l’1,78% del PIB. La bona evolució de les despeses en R+D sobre el PIB ha representat una aproximació als registres de la UE-27 (2,27% del PIB) de la mateixa manera que ho ha fet el personal ocupat en R+D per 1.000 persones ocupades (15,61 a Catalunya vs. 16,18 a la UE-27). 

A Catalunya, l’ús habitual d’Internet (93,7%) està més estès que a la UE-27 (88,6%),

L’augment de l’ocupació dels serveis de tecnologia alta ha permès incrementar el pes de Catalunya a Espanya en aquesta magnitud del 17,7% al 20,9%. A més, els serveis intensius en coneixement representen el 39,2% de l’ocupació 

El CTESC valora positivament que l’ocupació dels serveis de tecnologia alta hagi augmentat de forma considerable entre els anys 2019 (107.500) i 2020 (129.200) i que això hagi permès augmentar el pes de Catalunya a Espanya en aquesta magnitud (del 17,7% al 20,9%)

El Consell anima a seguir en aquesta direcció per crear ocupació més resistent davant les crisis econòmiques.

INFRAESTRUCTURES: Tot i els increments de la inversió pressupostada en infraestructures ferroviàries per part de l’Estat a Catalunya, el grau d’execució d’aquesta en 2022 és el més baix dels últims anys 

A més el CTESC recomana al Govern que impulsi sense més demora un model de finançament de les vies d’alta capacitat com alternativa als peatges, com a eina fiscal essencial per a una nova gestió de la mobilitat que integri el manteniment de la xarxa viària. 

DEMOGRAFIA, L’índex d’envelliment creix de manera important (131% el 2022).

SALUT: l’OCDE adverteix que s’han incrementat els problemes de salut mental en la població infantil i jove de la UE. L’increment de demanda d’atenció de salut mental, juntament amb la interrupció d’alguns serveis durant la pandèmia, ha provocat que la meitat de les persones joves de la UE manifesti tenir necessitats no ateses de salut mental l’any 2021 i, de nou, l’any 2022.

Per altra banda, Catalunya, l’any 2022, és el territori on més temps s’ha d’esperar per ser atès pel metge o metgessa de família (11,59 dies vs. 8,80 en el conjunt de l’Estat).

EDUCACIÓ El curs 2021-2022 creix la taxa d’abandonament escolar prematur que deixa enrere la davallada viscuda el curs 2020-2021 

Alhora en el context de la continuïtat educativa, el CTESC considera que cal impulsar mesures que incideixin en la reducció de l’abandonament escolar prematur. Amb un valor del 16,9%, la taxa d’abandonament escolar prematur (18-24 anys) retorna als valors registrats l’any 2017, deixant enrere les davallades dels darrers dos anys, i se situa en una posició que l’allunya de l’Objectiu 2030 de la UE fixat en el 9%. 

HABITATGE: El CTESC recomana a l’administració catalana que incrementi l’esforç per augmentar el seu parc d’habitatge social, actualment situat en l’1,2% del nombre de llars. 

INCLUSIÓ SOCIAL: gairebé una quarta part de la població catalana està en risc de pobresa i exclusió social i la xifra puja al 31,7% en nens i adolescents. La pobresa energètica es duplica i arriba al 19,2% de la població.

Les dades mostren una millora per segon any consecutiu de la taxa de risc de pobresa i exclusió social AROPE, tot i que cal posar de manifest que gairebé una quarta part de la població a Catalunya (el 24,7%) es troba en aquesta situació.

Un any més, el CTESC alerta sobre els nivells elevats de pobresa i exclusió social de la infància i l’adolescència (el 31,7% de les persones de menys de 18 anys) 

D’altra banda, el CTESC alerta de l’empitjorament de dades, que mostren el deteriorament de les condicions de vida dels sectors més desafavorits. Destaca el creixement de la pobresa energètica, la qual s’ha més que duplicat entre 2020 i 2022, i afecta ja al 19,2% de la població a Catalunya.

Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.