Premi 9 de Maig al Programa Erasmus i a les Universitats valencianes que el desenvolupen

Reconeixement honorífic amb motiu del Dia d'Europa a la labor universitària que ha sabut aprofitar l'oportunitat que ofereix la Comissió Europea en benefici dels estudiants.

València, 08 de maig de 2020.- El Premi 9 de Maig d’enguany recau en el Programa Erasmus i les Universitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana que el desenvolupen. 

Es tracta d’un guardó propi de l’Institut 9 de Maig que, amb motiu de la festa europea, reconeix les vivències exemplaritzants d’Europa com a idea.

Han exercit com a jurat del Premi els membres del Consell acadèmic i social de la institució europeista: un total de 27 personalitats valencianes de diferents àmbits acadèmics, professionals i del tercer sector. 

A aquesta segona edició del Premi 9 de Maig han concorregut 11 nominacions, de les quals set eren persones físiques i quatre persones o agrupació de persones jurídiques. L’opció guanyadora ha sigut resolta en una segona volta entre tres candidatures de prestigi. 

La decisió ha sigut traslladada a la Representació de la Comissió Europea a Espanya i les respectives autoritats universitàries. 

UN ÈXIT VALENCIÀ, ESPANYOL I EUROPEU

El Programa Erasmus –anomenat així en honor a Erasme de Rotterdam i per les seues sigles en anglès: Esquema d’acció regional europea per a la mobilitat d’estudiants universitaris–, va ser creat en 1987, al rebre l’acolliment institucional del llavors Comissari Europeu d’Educació, el polític espanyol Manuel Marín (mort en 2017).

Tres dècades després, Espanya és un país al capdavant del Moviment Erasmus, tant pel nombre d’estudiants que acull, com per la quantitat d’aquests que ixen per a estudiar el curs acadèmic o una part d’aquest.

La Comunitat Valenciana és una de les principals regions emissores a nivell espanyol i receptores a nivell europeu. Anualment, això suposa l’eixida de més de cinc mil estudiants valencians amb destinació a una altra universitat europea (outgoing), al mateix temps que l’acolliment d’una quantitat semblant de joves europeus a terres valencianes (incoming). Tot això sense comptar l’intercanvi entre professors en tasques d’investigació i formació. 

Les Universitats juguen un paper molt rellevant en aquest èxit perquè són elles, a través dels seus serveis de relacions internacionals, les que promouen i gestionen tota aquesta mobilitat. Les beques per a aprofitar l’experiència són oferides, principalment, dels fons pressupostaris de la Unió Europea, amb el possible cofinançament per part del govern autonòmic, les pròpies universitats i ajudes addicionals. 

Sense parangó al món i amb un indubtable impacte positiu en la inserció laboral dels qui participen d’aquest, el Programa Erasmus transmet els valors europeus, afavoreix la integració i insisteix en la idea dels pares de la Unió Europea d’escometre la construcció europea mitjançant la unió de persones. 

ES PRODUEIX EN UN CONTEXT EXCEPCIONAL

Aquesta distinció ocorre en circumstàncies de la pandèmia del coronavirus, que ha impactat de ple a l’estudiantat en les seues diverses destinacions, entre altres raons per les mesures restrictives que han hagut d’adoptar els Estats.

Davant la impossibilitat actual de celebrar presencialment el Dia d’Europa, el lliurament del Premi 9 de Maig queda posposada sine die. Per això, l’Institut eixirà amb la iniciativa d’aprofitar l’organització de l’acte pròxim per a portar a debat el futur del Programa Erasmus i els seus objectius en la “nova normalitat”. 

SOBRE L’INSTITUT 9 DE MAIG

L’Institut 9 de Maig, constituït en 2018 com associació sense ànim de lucre, popularitza la seua visió sobre la data de la festa europea i promou els propòsits del projecte comú i de la manera de vida europeus, tot sota el lema “Europa no és un lloc, sinó un idea”. En aquest sentit, també orienta la seua acció a l’àmbit dels països que encara no formen part de la Unió Europea.

El Premi 9 de Maig s’instaura en 2019, com una nova manera de popularitzar el Dia d’Europa i de potenciar la seua celebració des de la ciutat de València. La seua primera edició ha destacat la dedicació vital per l’Advocacia i Europa del exdegà de l’ICAV Luis Miguel Romero Villafranca.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.