‘MIL HISTÒRIES’; UN PODCAST PER A REDESCOBRIR LLEIDA

La periodista Gina Raymat idea uns arxius sonors destinats a difondre les singularitats de la ciutat, en conversa amb les veus més autoritzades en matèria d’història, divulgació i patrimoni.

Generar interés, explicar i atreure a través de les petites grans anècdotes
locals és l’objectiu del material del podcast. Provocar un cert ‘excursionisme emocional’ vinculant paisatge i patrimoni a un fet, mite o llegenda que imprimeix un tret diferencial i curiós.

Els historiadors Joan Busqueta, Antonieta Jarne i Guillem Roca, l’educador Joan Pifarré, la cap de l’Arxiu de la Paeria Iolanda Enjuanes, l’arxivera de la Diputació Teresa Ibars, el president dels Amics de la Seu Vella Joan-Ramon González, la responsable de continguts del Consorci del Turó de la Seu Vella Núria Piqué i la conservadora del Museu de Lleida Carme Berlabé són els primers protagonistes que, durant aquest estiu, aniran desvetllant
aquestes ‘Mil Històries’.

L’entrega compta amb un total de 10 capítols que, setmana a setmana, aniran desvetllant diferents episodis que han imprès ànima i emoció al llarg dels segles a racons, edificis, places i personatges.

El ‘Mil Històries’ de Gina Raymat explicarà la prosperitat de la Lleida àrab quan a l’Horta es conreaven diverses matèries tèxtils i la seda o els guants de cuir de Ponent eren objecte de desig.

També les particularitats d’un barri universitari pioner, als peus de la Seu Vella, i a l’entorn de l’Estudi General que comptava amb un seguit d’immunitats i privilegis en benefici de la comunitat que hi residia.

Escoltarem com la ciutat ha custodiat els documents més rellevants i valuosos a l’Arxiu de la Paeria. Un dels seus tresors és el ‘Llibre de Crims’ que recull els fets delictius, judicis i càstigs imposats del segle XIV al XVII.

Sabrem qui va ser el lleidatà Jaume d’Agramont i el primer ‘Tractat de salut pública’ que va redactar tot estudiant els efectes de la fruita, l’aigua o la boira per a fer front a les malalties i a la pesta. I detallarem cada bocí de la Porta dels Apóstols; de ser un majestuós accés a través del claustre de l’antiga catedral i com a testimoni mut de cada vicissitud que li ha tocat viure al monument que corona el tossal.

Altres capítols recordaran com l’ara Biblioteca Pública va formar part de l’anomenat Complex de Misericòrdia i va ser el refugi de nenes i nens abandonats o ores. O que l’avui Institut d’Estudis Ilerdencs durant la Guerra Civil es va convertir en epicentre del salvament del nostre patrimoni. També, com a la plaça de Sant Joan i al Xoperal es va forjar part de la lluita antifranquista liderada per alguns lleidatans.

Els primers documents de ‘Mil Històries’ ja están disponibles a les principals plataformes de distribució: Apple podcast, Ivoox, Spotify, Google play i Soundcloud. També a través de la pàgina web de l’autora https://ginaraymat.com/

Lleida va ser una pròspera i molt disputada ciutat durant el període medieval de dominació àrab. D’aquell passat en queda més petjada de la que ens pensem com el perquè del nom de Copa d’Or d’una partida de l’Horta avui reconvertida en barri. Els conreus agrícoles i fruiters eren diversificats gràcies al bon ús i control de l’aigua i la pagesia lleidatana produïa matèries tèxtils com el lli, l’espart i una meravellosa seda, molt apreciada arreu, que sorgia de la zona de Rufea. Passava igual amb la feina dels curtidors de cuir capaços de fabricar uns guants que eren objecte de desig a tots els mercats. Aquí es marcava tendència i ningú volia quedar-se sense una bona manyopla lleidatana
Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.