Lleida homenatja la figura literària i transgressora del poeta Carles Hac Mor
L’objectiu és difondre el llegat d’aquest autor “ortodoxament heterodox”
L’alcalde, Àngel Ros, ha assenyalat que és “un poeta singular”, que tot i marxar jove de la ciutat “es va sentir lleidatà i ho va reflectir en el seu comportament i la seva obra, amb la personalitat que transmetia a través del seu llenguatge”
En el marc d’aquest reconeixement, organitzat amb el suport unitari de les institucions a Lleida amb motiu del 2n aniversari del seu traspàs, destaca la publicació del segon volum de les seves Obres Completes, la presentació de l’obra guanyador del 1r Premi Carles Hac Mor i la lliçó inaugural, a càrrec de Pepa Balasch, al Palau de la Paeria
Lleida retrà homenatge al poeta lleidatà Carles Hac Mor amb el programa d’actes organitzat conjuntament per les institucions de la ciutat, que porta per títol -“Per Mor de l’Hac. Contra-homenatge Lleidadà a Carles Hac Mor”. Amb motiu del 2n aniversari del seu traspàs, s’ha preparat un conjunt d’activitats entorn al poeta que avui han presentat el paer en cap, Àngel Ros; la tinent d’alcalde Montse Parra; la vicepresidenta de la Diputació, Rosa Pujol; el director dels SSTT de Cultura, Josep Borrell; el comissari, Carles M. Sanuy, i la vídua del poeta, Ester Xargay. L’objectiu és retre-li homenatge i acosta els ciutadans a la seva figura i obra, àmplia, original i eclèctica, amb jornades, exposicions i presentacions vinculades a Carles Hac Mor, qui va morir el 27 de gener de 2016, als 76 anys. Va néixer a Lleida i als 10 anys va anar a Barcelona amb la seva família.
L’alcalde ha assenyalat que és “un poeta singular”. Va néixer a Lleida i als 10 anys va marxar a Barcelona. Tot i això, “es va sentir lleidatà i ho va reflectir en el seu comportament i la seva obra, amb la personalitat que transmetia a través del seu llenguatge”. Ros ha afirmat que era una assignatura pendent i que el reconeixement s’ha tirat endavant amb la sinergia de les diferents institucions, compartint així un cita cultural a la ciutat que aportarà al llegat de l’artista i que ajudarà a difondre’l.
L’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs han organitzat l’homenatge amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, la Universitat de Lleida i la Institució de les Lletres Catalanes. També té el suport de la Fundació “Lo Pardal” i del Museu de Granollers.
Des de la Diputació, Rosa Pujol ha dit que Carles Hac Mor és una figura cabdal, d’esperit lliure i amb una personalitat que ha deixat una empremta inesborrable, pel que la seva obra ha de quedar “viva” per als lectors. Amb les jornades “s’ofereix a les Terres de Lleida material de primer ordre d’anàlisi i aproximació a al seva obra, amb una mirada plural i inèdita”, ha explicat.
Josep Borrell ha assegurat que hi ha personatges que es fan grans amb el temps i que Carles Hac Mor és “un dels personatges de que dona la tribu lleidatana”, que va “voltar i revoltar” i que, amb altres autors lleidatans com Manuel de Pedrolo o Guillem Viladot, haurien d’estar “ a l’òrbita mundial”.
Igualment, Montse Parra ha posat en relleu la implicació de les diferents institucions per contribuir a la cultura amb un programa de qualitat i que, amb la vinculació de Carles M. Sanuy, també aporta estima, amistat i sentiment. Parra ha indicat que és indispensable recuperar obres, com la de Carles Hac Mor, per trametre-les i promoure el seu llegat.
L’acte de presentació del programa d’actes ha comptat amb la vídua de l’artista, qui s’ha mostrat il·lusionada pel resultat aconseguit. Ha comentat que “és l’homenatge més sentit, el que el Carles desitjaria” i ha destacat especialment la publicació del segon volum de les Obres Completes.
De la seva banda, Carles M. Sanuy ha detall les activitats que es faran en homenatge a “un els grans poetes catalans del segle”, que contenen “connotacions personals i literàries”. Ha explicat que Carles Hac Mor es va arrelar a les avantguardes de primers del segle, per passar-les pel sedàs dels anys setanta, per reformular-les i per escampar-les pel territori. “És un dels autors que més interès ha generat a poetes joves catalans, entre els 25 i 40 anys, pel plantejament estètic i per la tasca de dinamitzador i agitador cultural”, afegint que “era un pensador que escrivia”, deixant sostrat ideològic en el seu treball. Sanuy considera que és un reconeixement necessari, amb un programa a l’alçada de la seva dimensió.
Els actes s’han estructurat en dues jornades, amb la participació d’autors, estudiosos i creadors de renom: “De la poesia i de l’anti-poesia de Carles Hac Mor” i “Del no-Art al Fracassart. L’activisme i el pensament crític d’en Carles Hac Mor”. Hi haurà dues exposicions; un espectacle teatral; la projecció de la pel·lícula “Marcel Duchamp (entre nosaltres) retard en vídeo, protagonitzada pel poeta; dues presentacions d’obres i la lliçó inaugural. El Palau de la Paeria, l’IEI, els SSTT de Cultura i el Cafè del Teatre acolliran les diverses accions.
Programa “Per Mor de l’Hac. Contra-homenatge Lleidadà a Carles Hac Mor”:
Dimarts 27 de febrer
19.30 h – Presentació de l’obra Escrit és crit, de Mònica de Dalmau, guanyadora del primer Premi Carles Hac Mor a plaquetes d’escriptures. subversives que convoca i edita Editorial Fonoll. Lloc: Cafè del Teatre
Dimecres 28 de febrer
19.30 h – Presentació dels llibres Tant per tant i de Obra completa punt dos, de Carles Hac Mor, publicades per Editorial Fonoll i Pagès Editors, respectivament. Lloc: Cafè del Teatre.
Dijous 1 de març
12.30 h – Inauguració de les Jornades i benvinguda als participants. Lliçó inaugural, a càrrec de Pepa Balasch (UdG). Lloc: Ajuntament de Lleida – Palau de la Paeria
13.30 h – Inauguració de l’Exposició Els llibres de Carles Hac Mor. Amb la col·laboració de la Fundació ‘Lo Pardal’. Lloc: Institut d’Estudis Ilerdencs
16 h – De la poesia i de l’anti-poesia de Carles Hac Mor. Presentació de ponències. Jordi Marrugat i Margalida Pons
18 h – Presentació de ponències. Josep M. Sala-Valldaura i Manel Guerrero
20 h – Taula de debat, amb Jordi Marrugat, Margalida Pons, Josep M. Sala-Valldaura i Manel Guerrero. Modera: Xavier Garcia
22.30h – Presentació de l’espectacle teatral Poesia visual culinària, de David Ymbernon. Lloc: Cafè del Teatre
Divendres 2 de març
10 h – Del no-Art al Fracassart. L’activisme i el pensament crític d’en Carles Hac Mor
Presentació de ponències. Pilar Parcerisas i Antoni Clapés. Lloc: Institut d’Estudis Ilerdencs
11.45 h – Presentació de ponències. Vicenç Altaió i Joan Minguet Batllori
13.15 h – Taula de debat, amb Pilar Parcerisas, Antoni Clapés, Vicenç Altaió, J. Minguet Batllori. Modera: Ester Xargay
16 h – Postures i pastures de Carles Hac Mor. (Accions i Micro-ponències): Miquel Angel Marín (músic) Dolors Miquel (poeta) Francesc Gelonch (cinema) Eduard Escoffet (poeta i activista cultural). Modera: Antoni Clapés.
17.30 h – Projecció de la pel·lícula Marcel Duchamp (entre nosaltres) retard en vídeo. Dirigida per Eugeni Bonet i protagonitzada per Carles Hac Mor.
19 h – Inauguració de l’exposició FracassArt: de la no-mort de l’art de Carles Hac Mor. Vicenç Viaplana i Ester Xargay. En col·laboració amb el Museu de Granollers. Lloc: Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat
Carles Hernández i Mor (Lleida, 26 de novembre de 1940 – Sant Feliu de Guíxols, 27 de gener de 2016). Conegut pel seu nom artístic Carles Hac Mor. Amb estudis en Dret, Filosofia i Lletres i Periodisme, va ser col·laborador habitual de nombrosos mitjans de comunicació i revistes culturals, entre ells Tele-Exprés, El País, Àrtics, Arc Voltaic, Tv3, BTV, Diari de Lleida, Segre, Transversal i Papers d’Art. Fou un escriptor català que conreà gèneres d’invenció personal, com ara l’escalaborn, la paraparèmia i l’hiposeptimí. Del 1973 al 1975 practicà l’art conceptual amb el Grup de Treball. Durant els anys setanta i vuitanta va ser cofundador de les revistes d’art i poesia Tecstual, Ampit i L’avioneta, i n’impulsà d’altres. Va col·laborar en realitzacions cinematogràfiques i en nombroses revistes, com també als diaris El País i Diari de Barcelona.
Va obtenir el Premi Espais a la Crítica d’Art 1988 i el Premi Joan Fuster d’assaig de 1998 i va escriure centenars de textos per a catàlegs d’exposicions i practica «l’acció artística» (happening o performance).
Entre altres premis literaris, va obtenir: Premi Espais a la Crítica d’Art (1988), Premi Joan Fuster d’assaig de 1998 amb l’obra “Despintura del Jo”, Premi de Cadaqués-Rosa Leveroni de poesia (2003) “M’he menjat un llit” i Jocs Florals de Barcelona amb el “Dietari del pic de l’estiu” (any 2012).
Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.