L’HORA DE PASSAR A L’ACCIÓ AMB LES RENOVABLES

OPINIÓ. Carles Gibert i Bernaus, Diputat del patronat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida.

U, reduir consums. I dos, apropar els grans centres de producció als de consum.

U; mentre l’oligopoli ens recorda cada dia que només produïm un 10% en renovables i que el compromís que hem d’assolir a nivell europeu és del 50% al 2030 (d’aquí a 8,5 anys!) i del 100% al 2050 amb fonts renovables. I que, depenent del creixement de la població, necessitarem produir a Catalunya uns 10.000MW el 2030 i de 48.000 a 60.000MW al 2050.

Es descuida la lletra petita del compromís que diu que també hem d’assolir un 32,5% al 2030 i un 70% al 2050 en millorar l’eficiència energètica reduint el consum final. Sabem que avui necessitem a Catalunya per a funcionar 6.000MW de llum, podem continuar queixant-nos per la massificació i l’especulació o passar a l’acció amb l’autoconsum i la gestió pública de la energia. Si tenim un territori empoderat i autosuficient inclús podem fer de l’energia el nostre propi negoci i no necessitar el 3,4% que paga l’oligopoli de la seva facturació al territori per l’extracció del nostre capital natural. Els ajuntaments són les entitats més properes a la ciutadania, han de predicar amb l’exemple ajudant a l’autoconsum i informant a la ciutadania, instal·lant plaques solars, leds, calderes de biomassa, aïllant tancaments… Poden reduir els consums en els seus equipaments i no malmetre diners públics, sinó estalviar-ne. Fa temps que hi ha ajuts per això, des del patronat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida hi ajudarem amb els certificats d’eficiència energètica per continuar demanant-ne a Europa (que és el que ens demanen ells). Així podem connectar l’escola, el centre de salut, veïns, empreses, cooperatives i comunitats energètiques locals (CEL) publico-privades. Només així reduirem consums i assolirem percentatges més alts en renovables, democratitzant la llum, un territori sobirà energèticament no necessita de l’oligopoli.

I dos; la llei 16/2017 del Canvi Climàtic catalana de l’1 d’agost del 2017, per cert, tombada a Madrid, és una llei boníssima inspirada en lleis similars europees i que parlava ja llavors d’aquestes comunitats energètiques locals així com d’apropar els centres de producció als de consum, evitant fins a un 20% de pèrdua en el transport, d’espais antropitzats on l’acció de l’home a degradat entorns, lògicament molts d’ells situats als grans centres d’activitat i concentració humana. No va passar el mateix amb el decret d’aplicació de la llei, el famós 16/2019 que afavoreix als vells projectes de centrals eòliques i solars. Cal ara reformar-lo, doncs el territori ja ha contribuït sobradament a aquest excés.

Des del patronat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida com deia, ja hem començat. Analitzem el context legal català, espanyol, europeu i els compromisos globals, busquem els punts forts i dèbils per assolir-los, optimitzant els recursos naturals que tenim, solar, eòlica, hidràulica, massa forestal…; mapejant el potencial en sòl no urbanitzable per tal de no competir amb l’agricultura, el reg, el turisme…; calculant la capacitat de generació en sòl urbà de tota la demarcació en cobertes, equipaments públics, solars municipals…; establint criteris per a modificar planejaments urbanístics, calculant els consums elèctrics de cada municipi, reunint-nos amb plataformes civils, col·legis professionals, gremis d’instal·ladors i  constructors, ICAEN, IDAE, ajuntaments i altres diputacions per començar aquest mes de juny amb jornades de treball participatives per assolir entre tots una definició del Pacte Territorial Sostenible de les Energies Renovables. Posteriorment  a l’estiu-tardor arribaran convocatòries de fons Next Generation EU que ajudaran a formar les primeres CELs.

Les fonts d’energia renovables són un bé comú i, per tant, no pot estar en mans d’uns quants la seva producció i distribució.

 

Carles Gibert i Bernaus, Diputat del patronat de Transformació Econòmica de la Diputació de Lleida.

Globallleida
Deixa una resposta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà.


Totlleida t'informa que les dades de caràcter personal que ens proporcions omplint el present formulari seran tractades per Eral 10, S.L. (Totlleida) com a responsable d'aquesta web. La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licitem és per gestionar els comentaris que realitzes en aquest bloc. Legitimació: Consentiment de l'interessat. • Com a usuari i interessat t'informo que les dades que em facilites estaran ubicats en els servidors de Siteground (proveïdor de hosting de Totlleida) dins de la UE. Veure política de privacitat de Siteground. (Https://www.siteground.es/privacidad.htm). El fet que no introdueixis les dades de caràcter personal que apareixen al formulari com a obligatoris podrà tenir com a conseqüència que no atendre pugui la teva sol·licitud. Podràs exercir els teus drets d'accés, rectificació, limitació i suprimir les dades en totlleida@totlleida.cat así com el dret a presentar una reclamació davant d'una autoritat de control. Pots consultar la informació addicional i detallada sobre Protecció de Dades a la pàgina web: https://totlleida.cat/politica-de-privacitat / , així com consultar la meva política de privacitat.